banner
אילוסטרציה // Depositphotos
אילוסטרציה // Depositphotos

מתכנן המחוז נמנע מהצבעה: "הוועדה המקומית התחמקה מאחריותה כמוסד תכנון"

הוועדה המחוזית צפון נזפה בעיריית יקנעם, לאחר שחלפו שנתיים וחצי  מהגשת תכנית לשכונת מגורים בת 940 יח"ד: "מתחמקת מהאחריות"

זיו גולדפישר 30.04.2023

סירוב הרשות המקומית לקיים דיון בתכנית, בירוקרטיה וגרירת רגליים מצד הרשויות, חילוקי דעות והימנעות של מתכנן המחוז מלהצביע – כך נגררה תכנית להקמת שכונת מגורים בת 940 יח"ד ביקנעם עילית במשך קרוב לשנתיים מאז הוחלט להפקידה ועד הפקדתה בפועל בימים אלה. במהלך הדיונים בתכנית, נזפה הוועדה המחוזית צפון בוועדה המקומית יקנעם עילית על רקע הימנעותה מלדון בתכנית ולגבש המלצה בנוגע להפקדתה. "הוועדה המקומית מתחמקת ממימוש אחריותה וסמכותה כמוסד תכנון", נכתב בפרוטוקול הוועדה המחוזית.

התכנית להקמת שכונת "רמת השניים" מציעה הקמת שכונת מגורים ל-940 יח"ד בבנייה רוויה בצפיפות ממוצעת נטו של כ-9 יח"ד לדונם, הכוללת שטחי ציבור, שטחים ירוקים, פיתוח אזור נחל סנין, התכנית כוללת גם שטחים למבני ציבור, מסחר ותעסוקה, שטחים ציבוריים פתוחים, שטחים פתוחים, שטחים פתוחים עם הנחיות מיוחדות, מבנה לשימור ובית מלון בהיקף של כ-150 חדרים. התכנית, ששטחה 388 דונמים, סמוכה לעמק השלום ברמת השניים שברמות מנשה. את התכנית יזם משרד השיכון והבינוי.

התכנית התקבלה במשרדי הוועדה המחוזית צפון לפני קצת יותר משנתיים, בינואר 2021. כעבור חצי שנה, בחודש יוני, הוועדה דנה בתכנית והחליטה להפקידה בתנאים. מהפרוטוקול של אותו דיון מתברר כי הרשות המקומית סירבה לדון בתכנית ולגבש את עמדתה ביחס להפקדה, וכמו כן התגלו חילוקי דעות בין הוועדה המחוזית למשרד להגנת הסביבה סביב התכנית. 

החלטת הרשות המקומית גררה ביקורת נוקבת מצד הוועדה המחוזית. "דעת הוועדה אינה נוחה, בלשון המעטה, מהעובדה שהוועדה המקומית, אחת הוועדות היחידות במחוז הצפון המוסמכת לדון בתכנית כזאת ולאשרה, אינה עושה כן, אינה דנה כלל בתכנית ואין לה המלצה לוועדה המחוזית, מסיבה לא ברורה, והיא מתחמקת ממימוש אחריותה וסמכותה כמוסד תכנון", נכתב בפרוטוקול. "מוזרה התופעה שוועדה מקומית ראויה ומקצועית בדרך כלל, הרודפת ובצדק אחר מיצוי מלוא סמכויותיה גוררת רגליים ומתחמקת מהאחריות הזו".

וזאת לא הייתה הבעיה היחידה סביב הליכי אישור התכנית שהתעוררה באותה ישיבה. נציגת המשרד להגנת הסביבה הביעה התנגדות לתכנית, וטענה כי השטח שבו מוצעת התכנית הוא בשטח פתוח שערכי שהבינוי בו צריך להיעשות בזהירות וביעילות מירבית. עוד טענה נציגת המשרד כי מדובר בתכנית בצפיפות של כ- 9 יח"ד לדונם, צפיפות נמוכה יחסית לעיר בסדר גודל של יקנעם עילית.

עוד טענה נציג המשרד להגנת הסביבה כי נכון היה להכין תכנית מתאר חדשה לעיר ובמסגרתה לבחון איזה עיר יקנעם מבקשת להיות. "התכנית הנוכחית, על אף שהיא תכנית יפה וראויה, לא ממצה את רצונותיה של יקנעם לגדול ולא בטוח שהיא תואמת לאופי העיר", נטען.

בעקבות הדברים הללו, החליט מתכנן המחוז, יהונתן כהן ליטאנט, להימנע מהשתתפות בדיון. "לאור הפערים הקיימים בין קידום תכנית זו עפ״י תכנית המתאר המאושרת לעיר, לבין קידומן של יוזמות נוספות החורגות ממנה באופן קיצוני, ולאור הסתייגותה של נציגת השרה להגנת הסביבה, מתכנן המחוז מבהיר כי עליו להימנע מהצבעה בתכנית זו ומבקש לפנות למהנדס העיר יוקנעם לבחינה מחודשת של צרכי העיר", נכתב בפרוטוקול.

למרות זאת, החלטת הוועדה הייתה להפקיד את התכנית בתנאים, ביניהם צורך באישורים מיוחדים בגלל קיומם של אתרי עתיקות בתחום התכנית. 

חלפו עוד שנה ו-3 חודשים, והוועדה שבה לדון בתכנית. מפרוטוקול הדיון עולה כי עיכובים בירוקרטיים מעכבים את המשך הליכי האישורים.  "נוכח הצורך בתיאומים ובאישורים רבים, בהם פתרונות נופיים בשל הסמיכות וההשתלבות בשטחים פתוחים ערכיים, חלקם שטחי עתיקות, פתרון ניקוז אזורי, שחלקו מחוץ לתחום השיפוט של העיר ומחוץ לקו הכחול של התכנית, פתרון תנועה, שדרוג מערכת הביוב העירונית ואיזון בין בעלים פרטיים ומדינה, חל עיכוב במילוי התנאים להפקדת התכנית", נכתב.

הוועדה ציינה כי היא סבורה כי "מדובר בתכנית חשובה ומורכבת המוסיפה שכונה מגורים בהיקף משמעותי של כ-940 יח"ד לעיר", והחליטה לפנות אל יו"ר המועצה הארצית לתכנון ולבניה, בבקשה שיעשה שימוש בסמכותו ויאריך את התקופה לטיפול בתכנית, עד להכרעה בדבר אישורה, ב-18 חודשים נוספים.

בימים אלה, כאמור, הופקדה התכנית בפועל, כמעט שנתיים וחצי מאז הגשתה לוועדה המחוזית.

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות