השנה נסגרת ללא עלייה בהתחלות בנייה בהתחדשות עירונית
ניר שמול: "מאשרים תוכניות של אלפי יחידות דיור בהתחדשות עירונית אבל בפועל התוצאות הן עגומות"
ניר שמול: "מאשרים תוכניות של אלפי יחידות דיור בהתחדשות עירונית אבל בפועל התוצאות הן עגומות"
למרות הגידול במספר התוכניות המאושרות להתחדשות עירונית, כולל תוכניות לבניית אלפי יחידות דירות במחוזות הצפוני והדרומי, בפועל אין עלייה בהתחלות הבנייה של פרויקטי פינוי בינוי ותמ"א 38-2, כך עולה מניתוח נתוני הלמ"ס שביצעו בחברה לפיתוח והתחדשות עירונית.
מהנתונים עולה כי בשנה האחרונה (אוקטובר 2023 עד ספטמבר 2024 )החלה בנייתן של כ- 11,064 יח"ד במסגרת פרויקטים של פינוי בינוי ותמ"א 38-2, לעומת 11,190 יח"ד בתקופה המקבילה אשתקד ( ירידה מזערית של כ 1.1% ) התחלות הבנייה במסגרת פינוי בינוי ותמ"א 38-2 מהוות כ- 19% מהתחלות הבנייה הכלליות.
מהשוואת הנתונים הרבעוניים עולה כי ברבעון השלישי של 2024 החלו לבנות 2,421 דירות בפרויקטים של פינוי בינוי ותמ"א 38-1 לעומת 3,340 יח"ד ברבעון השלישי של 2023 ( לפני המלחמה) ירידה של כ- 28%.
כאשר בוחנים את הנתונים לפי מחוזות ניתן לראות שבמחוז ירושלים החלו להבנות במהלך השנה האחרונה 1,255 יח"ד בפרויקטים של פינוי בינוי ותמ"א גידול של 28.3% ביחס לתקופה המקבילה, במחוז תל אביב החלו להבנות 5,834 יח"ד (עלייה מזערית של כ- 0.6%) אולם בכל שאר המחוזות נרשמו ירידות ובעיקר במחוזות הדרום והצפון.
במחוז הצפון החלו השנה לבנות 113 יח"ד בלבד במסגרת פינוי בינוי ותמ"א 38-2 ירידה של 51.3% ביחס לשנה קודמת, במחוז הדרום החלו להבנות 220 יח"ד, ירידה של 22% וירידות של 22% ו – 3% נרשמו במחוזות המרכז וחיפה בהתאמה.
כאשר בוחנים עד כמה ההתחדשות העירונית היא משמעותית ביחס לבנייה של דירות חדשות על קרקעות פנויות מגלים שבעוד שבמחוז תל אביב, ההתחדשות העירונית מהווה כ– 50% מהתחלות הבנייה, ובמחוזות ירושלים, המרכז וחיפה כ- 20% מהתחלות הבנייה, במחוז הצפון היא מהווה כ- 1% אחד בלבד מהבנייה ובמחוז דרום כ- 2% בלבד.
ניר שמול, מנכ"ל החברה לפיתוח והתחדשות עירונית ומנכ"ל שניר מציין כי: "הנתונים מתייחסים למעשה להתחלות הבנייה מאז אוקטובר 2023, כלומר מאז תחילתה של מלחמת חרבות ברזל. למרות הצורך החיוני בממ"דים ובחיזוק השכונות הוותיקות במרחבים הצפוני והדרומי שספגו את עיקר הטילים במהלך המלחמה אנחנו עדים לנסיגה בהתחלות בנייה בהתחדשות עירונית וזאת למרות שהתחלות הבנייה הכלליות לא ירדו. מדי יום מתפרסמות ידיעות על אישור תוכניות של אלפי יחידות דיור בהתחדשות עירונית גם במרחבים אבל בפועל במבחן התוצאה התוצאות הן עגומות ובאות לידי ביטוי גם במספר הדירות שנהרסות בפועל שהן למעשה מבטאות את מספר הדירות ללא ממ"ד שנהרסו ויצאו לבנייה מחדש, בכל מחוז הצפון נהרסו בשנה האחרונה 136 יח"ד בלבד ובכל מחוז הדרום כ- 222 דירות בלבד.
הפתרון שאנו מציעים לבעלי הדירות הישנות במרחבים הדרומי והצפוני הוא לא להמתין למדינה, לרשות המקומית או ליזם שידפוק על הדלת, אלא להתחיל ולקדם את הפרויקטים".
אשר אלון מנכ"ל ובעלים של קבוצת אשלי לירן, התייחס אל הפער בין תוכניות פינוי הבינוי שאושרו ובין התוכניות שיצאו אל הפועל וציין כי: "יש היום הרבה מאוד תוכניות התחדשות עירונית שישארו על הנייר כי מי שמתכנן אותם בין אם זה הועדה המקומית, הועדה המחוזית או הותמ״ל הם לא אלו שיבנו אותם בפועל הם לא אלה שישימו את הכסף שלהם וייקחו את הסיכון. בסופו של יום היזם הוא זה שלוקח את הסיכון בבניית פרויקטים של פינוי בינוי ואם היזם ירגיש שאין כדאיות כלכלית אם הוא יחשוש מהמחסור בפועלים, מהמצב הבטחוני, מהריבית הגבוהה, משכר הדירה שעולה הוא לא ייצא לפרויקט. ולכן מי שמתכנן תוכניות ורוצה שהן יצאו לפועל צריך לדאוג לרווח ראוי ליזם ורק זה יגרום לעלייה משמעותית בהתחלות הבנייה של התחדשות עירונית".
יונתן אזר, סמנכ"ל התחדשות עירונית בקבוצת י.ד. ברזאני, מתייחס לעליות בהתחלות הבנייה בירושלים, ואומר כי: "בעוד שוק הנדל"ן חווה האטה משמעותית ברחבי הארץ בהתחלות בנייה, בהתחדשות עירונית ירושלים מציגה מגמה הפוכה עם עלייה במספר התחלות הבנייה. מהנדס העיר ירושלים בעבודה משותפת עם המנהלת להתחדשות עירונית ברשות לפיתוח ירושלים מיישמים אסטרטגיה של התמקדות בהגדלת היצע הדיור בדגש על הצערת שכונות וותיקות ושיפור הבטיחות של מאות מבנים קיימים הדורשים חיזוק מידי, במיוחד לאור הסיכון הסיסמי באזור. כאשר מה שמייחד את המודל הירושלמי הוא ההבנה שהתחדשות עירונית היא לא רק עניין של בנייה, אלא הזדמנות לשיפור מקיף של המרחב העירוני. כל פרויקט כולל התייחסות למרחב הציבורי, לתשתיות הקהילתיות ולצרכי התושבים. ולכן, התוצאה היא לא רק בניינים חדשים, אלא שכונות מתחדשות ותוססות. מה שגורם לעידוד הגירה חיובית של אוכלוסיות חדשות שיגיעו לעיר.
הפוטנציאל בירושלים עדיין רחוק ממיצוי. העיר מתאפיינת במלאי גדול של מבנים ישנים שנבנו בשנות ה-50 וה-60, רבים מהם במיקומים אטרקטיביים. להערכתי, בעשור הקרוב נראה התחדשות של למעלה מ-30,000 יחידות דיור בעיר. ניכר שעיריית ירושלים משקיעה רבות על מנת לעמוד ביעדי התכנית האסטרטגית לדיור לשנת 2040, ששמה לה כיעד בשנים הקרובות ששליש מהדירות שיתווספו לשוק יגיעו מהתחדשות עירונית. הנתונים שהתפרסמו מעידים על כך, שכאשר יש חזון ברור, שיתוף פעולה בין כל הגורמים ותכנון מקצועי – אפשר להניע תהליכי התחדשות משמעותיים גם בתקופות מאתגרות במיוחד."
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן