banner
דליה עסיס // צילום: אלן צ'פלסקי
דליה עסיס // צילום: אלן צ'פלסקי

האם העלאת ארנונה למגורים תוריד את מחירי הדיור?

המהלך להעלאת הארנונה למגורים יביא בהכרח להעלאת ההיצע בתוך הערים אשר יוריד את מחירי הדיור במאות אלפי שקלים ואלו יביאו רווחה לכלל הציבור // דעה

דליה עסיס 29.06.2021

העלאת ארנונה למגורים ובד בבד הורדת ארנונה לעסקים, תמריץ את העיריות לקדם תוכניות לבנייה למגורים במקום להמשיך ולהקים שטחי תעסוקה ומסחר שאינם נחוצים כלל. ידוע כבר היום לכל כי יש עודף של שטחי תעסוקה ומסחר, יש קניונים ושטחי משרדים נרחבים שעומדים ריקים. מדוע העירייה ממשיכה לתכנן עוד ועוד שטחים כאלו? אך ורק בגלל הארנונה הנמוכה ממגורים. תכנון כזה יוצר מחסור במגורים אשר מעלה את מחירי הדיור המתודלקים כבר היום. 

נכון, צעד כזה של העלאת ארנונה הוא לא פופולרי כי הוא מאיים על כלל האזרחים שיצטרכו לשלם יותר כל חודש בעבור ארנונה. אבל זה יביא להורדת ההוצאה החודשית על דיור, בין אם במחיר דירה נמוך יותר ובין אם במחירי שכירות נמוכים. 

בו בזמן שהעירייה תדע שהיא מקבלת ארנונה ריאלית על הדירות, היא תשאף לקדם כמה שיותר דירות בתחומה. במצב היום העירייה מפסידה על כל דירה והיא מממנת את ההפסד הזה מהארנונה לעסקים ותעסוקה. מה שמביא גם למיסוי גבוה ולא פרופורציונלי על המסחר והתעסוקה אשר באופן ישיר משפיע על יוקר המחיה של כולנו.

אדגיש כי העובדה שזה עשור ויותר היצע התחלות הבנייה איננו מצליח לחצות את תקרת הזכוכית של 50 אלף בשנה, אינה מקרית ואינה קשורה אך ורק לשיווק המוגבל של קרקעות רמ"י, לבירוקרטיה והליכי מתן היתרים. שורש הבעיה טמון בדואליות הקיימת בין הרצון של ממשלות ישראל להגדיל את ההיצע מחד גיסא, לבין החסמים שמציבות רשויות מקומיות לתוכניות בנייה למגורים מאידך גיסא.

אין זה מקרה, שבנק ישראל המליץ רק לאחרונה להעלות את הארנונה למגורים כפתרון מיטבי לשחרור החסם של העדר מוטיבציה אצל הרשויות המקומיות לקדם פרויקטים למגורים. 

המלצה זו, אגב, היתה גם לשרת הפנים איילת שקד, במערכת הבחירות האחרונה, עוד בטרם מונתה לתפקידה  ומעניין אם אכן השרים הרלוונטיים לשקוק הדיור, שר האוצר אביגדור ליברמן, שר השיכון זאב אלקין והשרה שקד, ינסו לקדם את העלאת הארנונה כאלטרנטיבה ריאלית להגדלת היצע הדיור ולהורדת המחירים

אז למה זה לא בוצע עד היום? הפוליטיקאים שחוששים מדעת הקהל נזהרים מלבצע מהלך כזה. אבל אנחנו נמצאים בתקופה של למעלה מ-15 שנה ששוק הדיור נמצא בעליה והמגמה רק הולכת ומחריפה. צריך מנהיגים אמיצים, הן בממשלה והן ראשי אשויות מקומיות, שיקבלו החלטות הגם שאינן פופולריות באותו רגע, אולם יביאו רווחה לכולם בטווח הבינוני והרחוק יותר.

אין עוררין על כך שעל מנת להוריד את מחירי הדיור בצורה דרסטית ומידית צריך לטפל בעיקר בצד ההיצע ולהגדיל אותו. מהלך כזה של העלאת הארנונה למגורים יביא בהכרח להעלאת ההיצע בתוך הערים אשר יוריד את מחירי הדיור ואלו יביאו רווחה לכלל הציבור. 

ולסיום, מדובר אולי בהעלאת סכומי הארנונה בעד כמה מאות שקלים לכל משפחה, סכום לא מבוטל לכאורה, אולם בתמורה צעד שכזה עשוי להוריד את מחירי הדיור בעד מאות אלפי שקלים. על כן כדאי שכולם, הן מקבלי ההחלטות בממשלה, הן ראשי הרשויות המקומיות והן רוכשי הדירות,  ייעשו את החשבון של הרווח מצעד שכזה, זאת לעומת ה"הפסד". 

*דליה עסיס הנה שמאית מקרקעין, מתכננת ערים ומרצה לנדל"ן באוניברסיטת בר אילן

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

הגיע זמן השלטון המקומי

הגיע הזמן שהרשויות המקומיות במדינת ישראל ייהנו סוף סוף, הן ברמה התקציבית והן ברמת החקיקה, מעצמאות מוחלטת //...
עו"ד שיר טורם הספרי 25.04.2024
נשמח לדבר אתך
נגישות