banner
אילוסטרציה // Depositphotos
אילוסטרציה // Depositphotos

הפנים החדשות של המועצות מנשה ואלונה: הכפלת האוכלוסייה ומלון בבית חולים פסיכיאטרי

תכנית מתאר כוללנית למועצות מציעה תוספת של 1,373 יח"ד, ו-1.8 מיליון מ"ר לתעסוקה, מבלי לפגוע באופי החקלאי של היישובים

זיו גולדפישר 29.01.2024

45,000 תושבים, 1.8 מיליון מ"ר לתעסוקה ומתחם תיירותי בבית חולים פסיכיאטרי: תכנית מתאר כוללנית למועצות האזורית מנשה ואלונה צפויה לעלות לדיון ראשון לקראת הפקדה בוועדה המחוזית חיפה בקרוב. התכנית מציעה תוספת של 1,373 יח"ד על מספר יחידות הדיור הקיימות ומאושרות, ובסך הכל מציעה 12,281 יח"ד. כמו כן, התכנית מציעה להכפלה של מספר תושבי המועצות הללו, הגדלה של שטחי תעסוקה ופיתוח תיירות ומלונאות.

התכנית משותפת לשתי המועצות האזוריות השכנות, המאוגדות יחד במרחב התכנוני של הוועדה המקומית-מרחבית מנשה אלונה. המועצות האזוריות מנשה ואלונה הן חלק מנפת חדרה במחוז חיפה. בדברי ההסבר לתכנית נכתב כי מיקומן הגיאוגרפי של המועצות הוא "במותניים הצרים" של מרכז הארץ, בתווך שבין שדרת ההר ממזרח למישור החוף במערב: בין פרדס חנה וחדרה במערבה ליישובי עירון במזרח, ורמות מנשה בצפון. רצף ההתיישבות במנשה ובאלונה בחבל ארץ זה משקף מרחב כפרי פתוח ברובו, המהווה רכיב משמעותי של זהות משותפת בין שתי המועצות האזוריות.

המועצה האזורית מנשה, שהוקמה בשנת 1950, מאגדת 24 יישובים, הכוללים קיבוצים, מושבים, יישובים קהילתיים וכפרים ערבים, והיא מדורגת ברמה סוציואקונומית גבוהה – אשכול חברתי כלכלי 7 מתוך עשר. אוכלוסיית המועצה מונה כ-22,500 נפש. רוב שטח המועצה, 112,390 דונם, הוא שטח חקלאי בעל נוף פתוח. בהתאם לכך, במסגרת התכנית הכוללנית מוצעות הנחיות תכנון לחיזוק ושמירת הזהות הכפרית, הזיקה לקרקע וחיזוק החקלאות המתקדמת במרחב המועצה, מתוך הבנת החשיבות והתפקיד הלאומי החשוב של צורות ההתיישבות הכפריות ומיקומן האסטרטגי במרכז הארץ. כמו כן, בשל אופייה הייחודי של מנשה, ומיקומה על צירי תנועה ארציים וליד יישובים עירוניים בתנופת פיתוח, עולה חשיבותה של שמירת השטחים הפתוחים בה מבחינת נוף פתוח, טיילות בטבע ואקולוגיה, ופתיחת אפשרויות השימוש בהם לטובת פנאי ובילוי. התכנית הכוללנית מקנה מסגרת תכנונית לביסוס מערך טיילות במועצה תוך מתן דגש על חיבוריות והנגשה של מרחבי הטיילות ופיתוח מוקדי פנאי בשטחים הפתוחים.

המועצה האזורית אלונה, שהוקמה בשנת 1953, היא אחת המועצות הקטנות ביותר בישראל, ומאגדת 3 מושבים. במועצה יש כ-2,300 תושבים. תכנית המתאר באלונה מציעה קו תכנוני באוריינטציה שימורית הממצבת את אלונה כריאה ירוקה טבעית במרכז הארץ. הנוף הייחודי הטבעי של אלונה ונוכחותם של מקורות מים רבים, צלולים וזורמים כמעט בכל ימי השנה הינם משאבים ייחודיים המושכים למועצה עשרות אלפי מטיילים בשנה. תכנית המתאר מציעה לשמור על המרחב הנופי של המועצה פתוח, טבעי, חקלאי ולא מופר.

במנשה, תכנית המתאר מהווה מסגרת תכנונית לקיבולת אוכלוסייה של כ-42,000 תושבים, ובאלונה, תכנית המתאר מהווה מסגרת תכנונית לקיבולת אוכלוסייה של כ- 3,450 תושבים.

כאמור, התכנית מציעה תוספת של 1,373 יח"ד, כך שמספרן יעמוד בסך הכל על 12,281 יח"ד. כמו כן, התכנית מציעה תוספת של 300 יח"ד קטנות, ובסך הכל 1,234 יח"ד קטנות. מבחינת היקף בינוי בשטח, התכנית מציעה תוספת של 372,300 מ"ר למגורים, כך שהיקף הבינוי למגורים יעמוד על 2.7 מיליון מ"ר.

מבחינת היקף תעסוקה, התכנית מציעה תוספת של 709 אלף מ"ר, כך היקף התעסוקה במועצה יעמוד על 1.8 מיליון מ"ר. עם זאת, מתוך כלל היקף השטח הזה, כחצי מיליון מ"ר אינם עבור מוא"ז מנשה, אלא מיועדים לרשויות שכנות בוואדי עארה במסגרת חלוקת הכנסות של אזור התעסוקה עירון. התוספת לתעסוקה היא בעיקר לשני מתחמים: תוספת של 34,000 מ"א למתחם גליד (שיעמוד על מעל 106 אלף מ"ר), והקמה של מתחם תעסוקתי חדש בעירון, שיעמוד על כ-650 אלף מ"ר. מדובר, כאמור, במתחם תעסוקה שההכנסות שלו משותפות עם רשויות נוספות בוואדי עארה.

התכנית מציעה תוספת של כ-69 אלף מ"ר לתיירות, כך שהיקף התיירות במועצות יעמוד על 104.5 אלף מ"ר. התכנית מציעה לפתח תיירות גם בבית החולים הפסיכיאטרי שער מנשה. התכנית מציעה תוספת שימושים וזכויות לצורך חשיפת בית החולים לציבור הרחב, כחלק מחזון טיפולי-שיקומי של השתלבות משוקמי בריאות הנפש בקהילה. על רקע זה, התכנית מציעה הקמה של מוקד תיירות קטן הכולל: מרכז מבקרים, מוקד מסחרי תומך בהיקף מצומצם, ומלונית. 

את התכנית יזמו הוועדה המקומית מרחבית מנשה-אלונה ו-וועדת היגוי ממשלתית. עורך ראשי הינו אדריכל עדן בר, ממשרד בר לוי אדריכלים ומתכנני ערים.

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות