banner
אילוסטרציה // Depositphotos
אילוסטרציה // Depositphotos

הריבית נותרה ללא שינוי, בענף הנדל"ן אופטימיים: "חוזרים ליציבות"

הריבית נותרה ברמה של 4.5%. בנק ישראל מזהיר: "המגבלות בענף הבינוי עלולות להקשות על התמתנות מחירי הדיור והשכירות בהמשך"

על רקע המלחמה, מדיניות הוועדה המוניטרית מתמקדת בייצוב השווקים והפחתת אי הוודאות, לצד יציבות מחירים ותמיכה בפעילות הכלכלית. תוואי הריבית ייקבע בהתאם להמשך התכנסות האינפלציה ליעדה, המשך היציבות בשווקים הפיננסיים, הפעילות הכלכלית והמדיניות הפיסקלית", כך קבעה הוועדה אמש (שני), כשהחליטה להשאיר את הריבית על רמה של 4.5 האחוז. בבנק ישראל מציינים כי "הפעילות הכלכלית ושוק העבודה מוסיפים להתאושש באופן הדרגתי" ועם זאת מצביעים רמה גבוהה של פרמיית הסיכון של המשק. גם בסביבת האינפלציה חלה עלייה מסויימת, והיא עומדת ב-12 החודשים האחרונים על 2.8%. "הציפיות לאינפלציה מהמקורות השונים לשנה הקרובה עלו ונמצאות בסביבת הגבול העליון. הציפיות לשנה השנייה ואילך מצויות בתוך תחום היעד, בחלקו העליון", נמסר בהודעת בנק ישראל. בתוך כך, בשוק הדיור נמשכת עלייה במחירי הדירות והמגבלות וקשיי הפעילות בענף נוכח המלחמה עדיין משמעותיים. סעיף הדיור במדד המחירים לצרכן עלה ב-0.6% והקצב השנתי של עלייתו עומד על 2.7%. בבנק ישראל מציינים כי: "המגבלות בענף הבינוי, הן בשל מחסור בעובדים ובחומרי גלם וציוד והן בשל הצורך בפתרונות דיור למפונים, עלולות להקשות על התמתנות מחירי הדיור והשכירות בהמשך".

עדי גזית // צילום: אלי דסה | Depositphotos
עדי גזית // צילום: אלי דסה | Depositphotos

 

עדי גזית, מנכ"ל ושותף מייסד חברת ברקת, התייחס להחלטה ואמר כי היא: "מלמדת על כך שהגענו לרמות התקרה מבחינת גובה הריבית ומעניקה הערכה אופטימית קדימה. אחת הבעיות הרבות שהיו בהעלאת הריבית המואצת שחווינו, הינה חוסר היציבות וחוסר הודאות. עצם השמירה על גובה הריבית מלמדת על חזרה ליציבות. מצב זה של בלימה בעליות הריבית, כאשר גובה הריבית צפוי וידוע, יכול לסייע באופן מהותי ליזמים בתכנון הפעולות שלהם ובבחינת העסקאות שעליהן הם שוקדים. בהתאם לכך, צפויה התעוררות בשוק אשר תמשיך ותאיץ את הקצב מבחינת חזרתו לפעילות בתפוסות גבוהות."

עדי ניניו // צילום: רפי דלויה | Depositphotos
עדי ניניו // צילום: רפי דלויה | Depositphotos

עדי ניניו, מנכ"ל אלדר משכנתאות, מציין כי: "ההבדל בין הורדה של 0.5% לשמירה על הקיים לא תהווה שינוי מהותי לציבור רוכשי המשכנתאות, אבל יכולה להוות טריגר מסוכן ל"התפוצצות" בשוק ולעלייה חסרת שליטה נוספת באינפלציה שעשויה להגיע בשנה הקרובה ל-3.1%, מעבר לטווח אותו קבע בנק ישראל. כל עוד שיעור הריבית למשכנתא יהיה גבוה בתשלום החודשי של ציבור נוטלי המשכנתאות לעומת שכר הדירה, תימשך חוסר הוודאות. השוק צריך להתרגל לפעול בסביבת ריבית גבוהה. ההבנה שזו סביבת הריבית הצפויה לתקופה הקרובה, הצורך המתגבר לדיור והחשש מעליות מחירים, לצד הצעות המימון המפתות של יזמים, מעניקים אוויר לנשימה ופותחים את השוק מחדש לביצוע עסקאות מכירה. לאור כלל המרכיבים בסביבה הכלכלית נראה, כי השארת הריבית על כנה בשלב הזה מהווה פתרון מציאותי ונוח".

אלעד אפרגן // צילום: רז רוגובסקי | Depositphotos
אלעד אפרגן // צילום: רז רוגובסקי | Depositphotos

אלעד אפרגן, בעלים ומנכ"ל ישראל אירופה, אומר כי: "לפעמים ההחלטה הטובה ביותר היא לא לקבל החלטה. בנק ישראל ניצב בפני אחת התקופות המורכבות, או אם תרצו – הסערה המושלמת והוא בוחר להשאיר את המצב כפי שהוא. בקצה של חוסר היכולת לקבל החלטה עומדים הזוגות הצעירים ומשפרי הדיור, אשר ממתינים לזהות מגמה בשיעור הריבית, כך שיוכלו לרכוש דירה באופן שבו יוכלו לעמוד בשיעורי המשכנתא שהפכו גבוהים במיוחד נוכח עליית הריבית. אלא שכשרוכשי הדירות ממתינים, גם יזמי הנדל"ן ממתינים ומכאן, שקיימת ירידה משמעותית בהתחלות הבנייה, אשר תבוא לידי ביטוי בעוד כשנתיים ואז, כאשר שיעור הריבית ירד או יתייצב – אותם זוגות צעירים ומשפרי הדיור ימצאו עצמם בפני מחסור בהיצע שיביא בהכרח לעליית מחירי הדירות ונחזור לנקודה שבה היינו בטרם עליית הריבית". 

צאלה רוזנבלום עמור // צילום: ליאת מנדל | Depositphotos
צאלה רוזנבלום עמור // צילום: ליאת מנדל | Depositphotos

צאלה רוזנבלום עמור, מנכ"לית קבוצת מ. אביב, אומרת כי: "משחקי הריבית של בנק ישראל כבודם במקומם מונח אולם הם אינם תחליף למדיניות. ענף הנדל"ן היה מאז ומתמיד הקטר המוביל של הכלכלה ועל מנת להתניע אותו לא די ברבע אחוז של ריבית לכאן או לכאן, אלא בפעולות אופרטיביות דוגמת סיוע לקבלנים המתקשים במימון ובמיוחד לאור מחירי מכרזי רמ"י הבלתי סבירים, עיכובים באתרי הבנייה עקב מחסור ב-80 אלף עובדים, מינוף בניית ממ"דים בהתחדשות עירונית וכו'". 

עו"ד יריב גוטמן // יח"צ | Depositphotos
עו"ד יריב גוטמן // יח"צ | Depositphotos

עו"ד יריב גוטמן, מהתמחה בנדל"ן ומקרקעין, מציין כי: "איני מזלזל כלל ועיקר במדיניות הריבית ואף סבור שהנגיד היה צריך להיות מאז 7 באוקטובר הרבה יותר יצירתי. גם לפלא בעיני כיצד בנק ישראל לא הפעיל את סמכותו ואת מרותו מול הבנקים המסחריים שעשו קופה של מיליארדים מאז תחילת המלחמה, שעה שרבבות זוגות צעירים נאנקו תחת נטל המשכנתא. זהו, לטעמי, הפספוס הגדול של הנגיד ובנק ישראל ולאו דווקא מדיניות הריבית".

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות