banner
משה צור // צילום: יעל אנגלהרט

פרס מפעל חיים יוענק לאדריכלית פרופ' ניצה סמוק ואדריכל משה צור

השניים הוכרזו כזוכים בפרס מפעל חיים של התאחדות האדריכלים ובוני ערים בישראל לשנת 2019. אדריכל איתי בן חיים, יו"ר 'אות האדריכלות הישראלית': "הזדמנות להעלות את המצוינות בתחומי התכנון השונים ולהביא להכרה מקצועית וציבורית בפועלם של אדריכלים ומעצבים ראויים"

משה צור // צילום: יעל אנגלהרט

התאחדות האדריכלים ובוני ערים בישראל, תקיים בפעם השנייה את הפסטיבל לאדריכלות ישראלית, שיתמקד בנושא החיים בעיר LIVING IN THE CITY ותארח מעל 75 דוברים מובילים מהארץ ומהעולם. במסגרת הפסטיבל יוענקו פרסי 'אות האדריכלות הישראלית' בקטגוריות מבנה מגורים בניה רוויה, מבנה מגורים בניה פרטית, מבנה ציבור, מבנה חינוך, תכנון ועיצוב עירוני, אדריכלות המחר, מבנה מסחרי, עיצוב פנים ופרס מפעל חיים על מצוינות תכנונית.

אדריכל איתי בן חיים, יו"ר 'אות האדריכלות הישראלית': "פרסי התאחדות האדריכלים מהווים הזדמנות להעלות את המצוינות בתחומי התכנון השונים ולהביא להכרה מקצועית וציבורית בפועלם של אדריכלים ומעצבים ראויים". למעלה מ-150 עבודות הוגשו לוועדות השיפוט השונות והזוכים בכל קטגוריה יוכרזו בטקס אות האדריכלות כחלק מפסטיבל אדריכלות ישראלית, שיתקיים בתחילת יוני.

אדריכלית ניצה סמוק // צילום: פטר סמוק

פרס על מפעל חיים למצוינות תכנונית, יוענק מתוך כוונה להציג את תרומת האדריכלות בבניין הארץ ובעיצוב התרבות הישראלית, ונבחר במנגנון זהה לשיפוט בפרס ישראל, כאשר חבר השופטים כלל את פרופ' דן איתן, פרופ' שמאי אסיף, ד"ר הדס שדר. אות מפעל חיים של התאחדות האדריכלים ובוני ערים בישראל יוענק לאדריכלית פרופ' ניצה סמוק על תרומתה הייחודית לשימור ולשיח המשמר בישראל. בין נימוקי השופטים: "בין השנים 1990–2002 כיהנה ניצה סמוק כראש מחלקת השימור בעיריית תל אביב יפו, מחלקה אותה הקימה עוד לפני שהשימור הפך להיות שגור בשיח הציבורי. כראש המחלקה היתה סמוק, כמעט לבדה, חלוצה של עידן חדש, הקושר בין אדריכלות לשימור ולמורשת. סמוק קידמה את תוכנית השימור של תל אביב יפו, שהייתה תוכנית השימור הראשונה בארץ. בזכותה הפכה תל אביב הצעירה והדינאמית, לחלוצת השימור האדריכלי בארץ, ובהקשר של שימור הסגנון הבינלאומי (המכונה "באוהאוס" בפי העם) – חלוצה בעולם כולו. הסגנון הבינלאומי, שנחשב אז בתל אביב חדש מדי ומתקלף מדי מכדי לשמרו, הפך, לא מעט בזכותה, לסמלה של העיר ולאחד ממנופי האיכות שלה. פעילותה הנמרצת והתקיפה, מבית לבית, ממרפסת למרפסת ומפרט לפרט, הניבה בשנת 2003 את הכרזת העיר הלבנה של תל אביב כאתר מורשת עולמית על ידי אונסק"ו". עוד ציינו השופטים כי: "בימים אלה של תנופת בנייה חסרת תקדים וביקורת קשה על איכותן של השכונות החדשות שאנחנו בונים ועל הדרך שבה אנו מחדשים את ערינו, ברורה עוד יותר תרומתה של ניצה להחדרת תכנים של איכות, זהות מקומית ומורשת לשיח ולעשייה התכנונית".

תכנון ניצה סמוק - בית יעקבזון לבונטין תא // צילום: מיקלה ברסטו
תכנון ניצה סמוק – בית יעקבזון לבונטין תא // צילום: מיקלה ברסטו

אות מפעל חיים יוענק לאדריכל משה צור. "מזה ארבעה עשורים מעצבים הפרויקטים של אדריכל משה צור את הנוף העירוני-אדריכלי של ישראל. רבים מהפרויקטים שיצאו ממשרדו של משה צור הם פריצות דרך. הם מקרינים על כל מה שנעשה אחריהם ויוצרים עבורם את המסגרת, התקדים והעוגן. זאת, בבניית המגורים למגוון של אוכלוסיות, בבניה הציבורית וכמובן בבניה הפרטית-תאגידית, כולם כאחד. ולא סיימנו להעריך וללמוד את הפרויקט האחרון והנה קמה לנגד עינינו פריצת הדרך הבאה", נכתב בנימוקי השופטים, "המצוינות והחדשנות שמביא משה צור אל הנוף האדריכלי הישראלי הם יוצרי סטנדרט, הם צומחים מתוך המקום והזמן ונותנים מענה אמיתי לסביבה ולקונטקסט העירוני, הקמפוסי או הטבעי. בדופק החיים המהיר של הנוף האדריכלי הישראלי, משה צור הוא המטרונום שקובע את הקצב. למרות שהמכלול האדיר והבלתי נדלה של הפרויקטים שהקים וממשיך להקים ממש בימים אלה, הם תרומתו העיקרית, הקפיד משה להקים תלמידים וממשיכים מתוך משרדו וממשיך לחלוק את משנתו גם באקדמיה ובכל פורום אפשרי".

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות