בימים האחרונים התפרסמו תוצאות של מכרז קרקע ברמת השרון. התוצאות מעידות על הסתערות יזמים וקבלנים וגם על מחירים גבוהים. ניר מסיקה, לשעבר סמנכ"ל מטה הדיור במשרד האוצר מסביר מדוע מדובר במצב בעייתי ומה כדאי וראוי שהממשלה תעשה בנידון. דעה
מאת: ניר מסיקה*
ביום 26/1/21 פרסמה רשות מקרקעי ישראל את תוצאות המכרזים לשיווק יחידות דיור ברמת השרון, בהם התמודדו עשרות יזמים "בחירוף נפש" על ארבעה מתחמים לבניית 482 יחידות דיור.
הזוכים המאושרים ישלמו מחירים שגבוהים בצורה משמעותית מהשומה שנקבעה לקרקע על ידי רשות מקרקעי ישראל ויעמדו בממוצע על למעלה מ1.9 מיליון שקל עלות קרקע לכל יחידת דיור.
קראתם נכון, רק עלות הקרקע והפיתוח תעמוד על למעלה מ1.9 מיליון שקל בממוצע לכל יחידת דיור ולכן שערו בנפשכם מה יהיה מחיר המכירה הסופי של הדירה במקום לציבור הרחב.
מדובר בסכום גבוה, גבוה מאוד, שללא ספק מבשר הלכה למעשה את חזרתה של מדיניות הספסרות בקרקע, אותה מדיניות שהממשלה הקודמת ביטלה על מנת לספק לעשרות אלפי זוגות צעירים ומשפחות חסרי דיור קורת גג במחיר הוגן.
לעניות דעתי ההחלטה של מועצת מקרקעי ישראל, שהתקבלה לפני מספר חודשים, לבטל את הסבסוד לזכאים במרכז הארץ הייתה שגויה ואת תוצאותיה ראינו כעת במכרזים ברמת השרון.
גם בהרצליה, נתניה, ראשון לציון ואפילו בתל אביב רחמנא ליצלן, מתגוררות משפחות בנות מעמד הביניים שקורסות תחת נטל המחיה בישראל, גם בערים הללו יש משפחות רבות בהן אחד מבני הזוג הינו למשל מורה ובן הזוג השני עובד במערכת הבריאות, במשטרה או להפך, וגם הן מעוניינות להמשיך ולהתגורר במרכז הארץ ליד מעגל המשפחה והחברים שלהן.
התפיסה הגורסת שאם נייקר למשפחות הללו את הדירות הן תעבורנה פתאום להפריח את הנגב או לעיירה ציורית בגליל היא שגויה מיסודה.
כתושב הגליל, שאף עסק בעבר בקידום קפיצת מדרגה אזורית בגליל המערבי וריכז את פורום יישובי קו העימות בצפון, אני סבור שעל הממשלה להשקיע משאבים נוספים וליזום תוכניות ייחודיות למשיכת אוכלוסיה איכותית לאזורי הפריפריה, לא די רק בהכבדת יוקר המחייה במרכז הארץ.
אל לנו להיאחז בנתוני הגירעון העמוק אליו נקלעה מדינת ישראל בשל משבר הקורונה ובצילו לספסר בקרקעות המדינה לכל המרבה במחיר, וכתשובה לכל אותם כלכלנים חמורי סבר שדואגים לפגיעה בהכנסות המדינה אני מציע לבדוק היטב בספרים ולגלות שדווקא באותן שנים שמחיר למשתכן פעלה במלוא עוצמתה בכל רחבי הארץ, הכנסות המדינה ממסי נדל"ן הרקיעו שחקים וכך גם הכנסות רשות מקרקעי ישראל.
אני לא פוסל שניתן להגביל את גובה ההנחות הניתנות במרכז הארץ וכמובן להפעיל מערכת קריטריונים אחידה ושוויונית העומדת בדרישות החוק אך כאמור הזכות לקורת גג במחיר הוגן איננה נחלת הפריפריה בלבד.
כמו כן, הגיעה השעה שגם בעלי הקרקעות הפרטיים, בייחוד באזור המרכז, יפסיקו "לדגור" על הקרקע ובאמצעות מערכת תמריצים שתגבש המדינה בשיטת המקל והגזר יממשו את התכניות התקפות על קרקעות אלו.
לאור האמור לעיל, אני מקווה שהממשלה הבאה תבטל את ההחלטה להחריג את אזורי הביקוש ותפעיל שוב תכנית רחבת היקף לדיור במחיר הוגן בכל רחבי הארץ.
*ניר מסיקה הוא סמנכ"ל מטה הדיור הלאומי במשרד האוצר לשעבר.