רונית אשד לוי מסכמת שנה: "הצעירים יבואו לצפון ולדרום"
מנכ"לית אפריקה ישראל התחדשות עירונית: "זוג צעיר רוצה גם לרכוש דירה שאפשר לממן וגם שכונות שמספקות איכות חיים. אבל זה לא עומד בפני עצמו, צריך לייצר אטרקטיביות עירונית"
מנכ"לית אפריקה ישראל התחדשות עירונית: "זוג צעיר רוצה גם לרכוש דירה שאפשר לממן וגם שכונות שמספקות איכות חיים. אבל זה לא עומד בפני עצמו, צריך לייצר אטרקטיביות עירונית"
איך הצליחה אחת החברות הגדולות והמובילות בהתחדשות העירונית בישראל לתת מענה לדיירי ההתחדשות העירונית בשנת המלחמה? רונית אשד לוי, מנכ"לית אפריקה ישראל התחדשות עירונית, התארחה באולפן "מגדילים" לסיכום השנה, והסבירה: "אפריקה התחדשות פעילה בכל ישראל, מנהריה ועד אשקלון. בתחילת המלחמה נתנו מענה מיידי. בין היתר, שיפצנו מקלטים באשקלון בפרויקט שנבחרנו בו לפני המלחמה. אחת מנקודות השבר היתה שהם אמרו שאין להם אפשרות לרדת למקלטים כי הם לא שמישים. סייענו להשמיש את המקלטים, וגילינו את הפער בין מה האזרח צריך לבין מה שהוא מקבל".
לשאלה מה הכי חשוב לעשות בהתנהלות מול הדיירים במצב של אי ודאות, משיבה אשד לוי כי צריך להגדיר מטרה ואז לפרוט את הדרך להשיג אותה. "בשנה הזאת ביצענו הריסות, הוצאנו הודעות פינוי, ועוד – והיתה חוסר ודאות מוחלטת בקרב הדיירים אז אנחנו קודם כל מסבירים את תפקידנו והוא לטעת את הביטחון הזה שהיה כה חסר. אנחנו אומרים להם 'אנחנו כאן עבורכם' ואז מתחילים, צעד אחר צעד, להסביר איך עושים את זה, באיזה שלב הפרויקט, איך מתקדמים וכו' אבל כשאתה מבין את המטרה הכל מתחיל להתכנס".
האם ענף הנדל"ן השתנה בשנה החולפת?
"המלחמה השפיעה בעיקר על תחום הביצוע, בשל מחסור בעשרות אלפי עובדי בניין. אנחנו עושים מה שאפשר כדי לגשר על הפער אבל אני צופה שיהיו הארכות משך במסירת פרויקטים, מאחר וקצב התחלות הבנייה פחת ומשך הבנייה התארך, ייקח זמן להשלים את הביצוע ולצמצם את הפערים".
האם עליות המחירים של כוח אדם וחומרי גלם ישפיעו על מחירי הדירות?
"אני אמא לארבעה ילדים ואני רוצה שהם יהיו מסוגלים כמו כל ילדי ישראל לקנות כאן בית. כל הענף והרגולציה צריכים לעשות הרבה יותר כדי לאפשר את זה. אי אפשר להגיד ליזמים תורידו מחירים או מכפילים כי המחיר של הדירה יעלה. צריך להסתכל בראייה הוליסטית, אם המטרה היא לייצר מלאי מהיר של דירות ממוגנות בישראל באזורי הביקוש ובפריפריה. יש היום מאות אלפי דירות לא ממוגנות, יש אזעקות בל המדינה ולאנשים אין לאן ללכת".
איזו החלטה משמעותית אחת הממשלה קיבלה בשנה החולפת?
"יש שתי החלטות, הראשונה שבירכתי עליה היא הקדמת מענק השלמות להתחדשות עירונית בפריפריה, כמו הפרויקט שלנו באשקלון והוא ימומש מהר. צריך עוד כאלו.
"החלטה שניה היתה הכוונה לחייב דיירים להחזיר את מענק ההשלמה ברגע שהם יחליטו על מכירת דירה. אין שום סיבה שהדיירים ייקחו את החוב הזה עליהם, כל המטרה היא לייצר מוביליות חברתית וברגע שהופכים מענק לחוב של משק הבית אז יורים בהתחדשות". יש לציין כי לאחר מועד הריאיון, בסופו של דבר, אכן ההצעה ירדה מחוק ההסדרים.
האם את סבורה שזוגות צעירים ירצו לבוא לגור בדרום ובצפון?
"בהחלט. אני מאמינה שכאשר מייצרים תעסוקה ואיכות חיים – אז יבואו. המחירים בפריפריה שווים לכל נפש ואפשר לרכוש דירה. זוג צעיר רוצה לרכוש דירה שגם אפשר למממן וגם שכונות מתכללות שמספקות איכות חיים. אבל זה לא עומד בפנים עצמו, צריך לייצר אטרקטיביות עירונית.
"אחת הדוגמאות לביקוש הוא פרויקט שלנו בעיר נשר – הצענו 80 דירות לבני מקום בהגרלה, ונרשמו 1,000 – יש ביקוש ואנשים רוצים לגור במקום שבו הם גדלו".
מה מניע אותך לעסוק בתחום מורכב כל כך?
"אני רואה הגשמה מאוד גדולה בליצור לדיירים דירות חדשות ממוגנות, אני מגיעה לאירוע הריסה או למסור מפתחות לדיירים שנכנסים לדירות החדשות ורואה את ההתרגשות, והיא מדבקת ונותנת מוטיבציה. בסוף הסיפוק הוא ברמת האדם, כשאני פוגשת אדם בן 91 שגר 50 שנה בבית שבו גידל את ילדיו, נכנס לדירה חדשה ממוגנת, זה נותן המון כוח".
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן