banner
ד"ר מיקי וינקלר // באדיבות המוסד לבטיחות ולגיהות | Depositphotos
ד"ר מיקי וינקלר // באדיבות המוסד לבטיחות ולגיהות | Depositphotos

עובדי הבניין לא מדווחים על "כמעט ונפגע": לא מאמינים שיחול שיפור

מחקר חדש חושף כי מרבית עובדי הבניין נמנעים מדיווח על תאונות באתרי הבנייה. בין הסיבות: הפחד מפגיעה בפרנסה, בושה וחשש מנזיפה

 

לפי הנתונים הסטטיסטיים של המוסד לביטוח לאומי, בשנת 2022 התרחשו בענף הבנייה 331 תאונות מתוך 611, וכמעט 50% מההרוגים בתאונות עבודה קטלניות היו בענף הבנייה, 23 הרוגים מתוך 50. "לכל תאונה יש אירוע או שרשרת של אירועים מקדימים ודיווח על אירועי 'כמעט ונפגע' על ידי העובדים, יכולים לספק מידע נרחב על הגורמים הפוטנציאליים למניעת תאונות העבודה באתר", אומרים במוס"ל – המוסד לבטיחות ולגיהות, שהזמין מחקר בנושא. 

את המחקר ערך המהנדס עלאדין אבו עיד מאוניברסיטת בן גוריון, שבחן את הקשר שבין דיווח על אירועי "כמעט ונפגע" ותרבות העובדים באתרי בנייה בישראל באמצעות סקר שנערך בקרב 438 עובדים מתרבויות שונות, מסין (המזרח הרחוק), מולדובה (מזרח אירופה), אזרחי ישראל ותושבי השטחים (המזרח התיכון). על פי הממצאים, 55% מהעובדים הפלסטינים והישראלים לא ידווחו למעסיק על האירוע וכך גם 40% מהעובדים הזרים המגיעים ממולדובה. לעומת זאת, בקרב העובדים הסינים עולה כי -85% מהם ידווחו למעסיק על אירוע "כמעט ונפגע" בו היו מעורבים. "הסיבות לאי הדיווח שונות ומגוונות", אומרים במוס"ל, "70% מהעובדים הפלסטינים והישראלים ו-64% מהעובדים הסינים לא ידווחו בטענה שהאירוע הסתיים בשלום. 71% מהעובדים הזרים ממולדובה לא ידווחו כי שיטת הדיווח מורכבת מדי. בקרב שלושת הקבוצות, למעלה מ-45% מכלל העובדים לא ידווחו מכיוון שלדעתם הדיווח על אירוע כמעט ונפגע לא יסייע בשיפור הבטיחות באתר. סיבות נוספות בגינם העובדים לא ידווחו על אירוע "כמעט ונפגע": הפחד מפגיעה בפרנסה, בושה וחשש מנזיפה".

אבו עיד, מציין כי: "ממצאים מראים קשר מובהק בין המוצא והתרבות הארגונית של מדינת המקור ממנה הגיעו העובדים, לבין הבחירה האם לדווח על אירועי 'כמעט ונפגע' באתרי הבנייה. בעוד שבקרב העובדים הפלסטינים והישראלים האמונה ש-"הכל מלמעלה" או "תתקדם בעבודה, לא קרה כלום" מחזקת את ההשפעה השלילית על התרבות הארגונית ומשקפת את ההבנה של העובדים שמה שעומד בראש סדר העדיפויות של הארגון הוא מדד התפוקה. מנגד אנו רואים כי העובדים הסינים ממושמעים יותר עם נכונות גבוה לדווח על אירוע "כמעט ונפגע", בעקבות ההרכב ההיררכי בחברה הסינית והאופי הקולקטיבי הקבוצתי שמטרתו לשמור על בריאות חברי הקבוצה ולהבטיח לכל מי שהגיע לעבוד רחוק ממשפחתו את היכולת להמשיך ולפרנס אותה בחו"ל".

במוס"ל מסבירים כי בכדי למנוע מקרים של 'אי דיווח על אירועי כמעט ונפגע' המוסד לבטיחות ולגיהות משתמש בכמה כלים מרכזים, בהם המוקד הלאומי 'קו החיים'. במקביל, הם מגיעים למקומות המדווחים לצורך ביצוע אבחון סיכונים וחניכת מנהל או דיווח למפקח עבודה אזורי של מינהל הבטיחות שבמשרד העבודה. בנוסף, מופעל המרכז הלאומי לסימולטורים המאפשר למפעילי הכלים להתאמן ולשפר את המיומנות. 

מנכ"ל המוס"ל, ד"ר מיקי וינקלר, מסר כי: "נמשיך לסייע למעסיקים להעלות את מודעות העובדים לדיווח אירועי 'כמעט ונפגע', ונמשיך גם לעודד את הציבור הרחב והעובדים לדווח למוקד הלאומי קו החיים על סיכונים באתר והפרות בטיחות. מדריכי המוס"ל וכל שרותי המוס"ל עומדים לרשותכם  יזמים, קבלנים, מנהלי פרויקטים, מנהלי העבודה ועוזרי בטיחות באתרי הבנייה, בכדי שכלל העובדים שהגיעו לעבודה בריאים ושלמים יחזרו כך בחזרה למשפחותיהם בלי פגיעה בעבודה וללא חשיפה לגורמים מסוכנים שתוביל למחלה תעסוקתית".

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות