banner
מתוך הוועדה המייעצת "מגדילים ראש" // צילום: דרור סיתהכל
מתוך הוועדה המייעצת "מגדילים ראש" // צילום: דרור סיתהכל

הבכירים ביותר בענף הנדל"ן דרגו את ראשי הערים המובילים את ההתחדשות העירונית בישראל

חברי וחברות הוועדה המייעצת למיזם "מגדילים ראש" לבחירת הדרוג לשנת 2023 התכנסו לדיון ובחירת ראשי הרשויות – על מה דיברו שם?

בכירי ענף הנדל"ן וההתחדשות העירונית בישראל, התכנסו לדיון ביושבם כחברי הוועדה המייעצת לבחירת ראשי הערים המובילים את ההתחדשות בישראל לשנת 2023. זאת במסגרת במיזם "מגדילים ראש", אשר זכה להצלחה רבה אשתקד והדרוג לשנה זו ייחשף בכנס מגדילים, שיתקיים בחודש ספטמבר. יש לציין כי הוועדה מורכבת אך ורק מבעלי המקצוע המנוסים ביותר והבקיאים בפעילות מול הרשויות המקומיות ברחבי הארץ.  

בין היתר, מדובר בעורכי הדין בכירים, הפעילים בתחום ההתחדשות העירונית ואשר אמורים לנתב את דרכם בנתיב העקלקל המוביל בין דרישותיהם של היזמים ובעלי הדירות אותם הם מייצגים ובין מדיניות ראשי הרשויות המקומיות שבשטחן מקודמים הפרויקטים.

עו"ד מורן גור // צילום: דרור סיתהכל
עו"ד מורן גור // צילום: דרור סיתהכל

עו"ד מורן גור התייחס בדבריו להתנהלות מול ראשי הערים, ואמר כי: "עד כמה שזה עצוב להגיד את זה – הגורמים המוניציפליים לא משפיעים הלכה למעשה. בסופו של דבר התשתית היא סטטוטורית, אפשר לעשות דיונים אבל בסופו של דבר זה עולה למעלה. מי ששם דגש והתמקד בשנה האחרונה באזורים פריפריאליים עם מכפילים של 1:4 או 1:5 יגלה שהפרויקטים האלו לא יישאו פרי גם לא באמצעות דרכים יצירתיות של ניוד שטחים". 

עוד אמר גור: "ראשי ערים לא צריכים להיות יצירתיים – מי שצריך להיות יצירתי זה אנחנו, אנחנו צריכים להציג את התכנון על מגש של כסף עם הרציונל וכמובן ישנה חשיבות לתקציב. אילולא תקציב – אף רשות מקומית לא תוכל לקדם את התוכנית".

עו"ד אופיר כהן קוניוק // צילום: דרור סיתהכל
עו"ד אופיר כהן קוניוק // צילום: דרור סיתהכל

עו"ד אופיר כהן קניוק, סבורה על סמך ניסיונה הרב, כי ישנו צורך ממשי בהתייעלות: "ברשויות המקומיות ישנה מצוקה ענקית בכוח האדם כך שלעיתים גם אם ישנה נכונות מצד הרשות, זה לא מגיע לרמת הפרקטיקה. יש למשל רשויות שעובדות ללא בודק רישוי. יש בהחלט צורך בעזרה ובתקציבים לרשויות המקומיות כדי לקדם תהליכים".

דניאלה פז ארז // צילום|: דרור סיתהכל
דניאלה פז ארז // צילום|: דרור סיתהכל

דניאלה פז ארז, מנכ"לית ובעלים פז כלכלה והנדסה, ציינה כי: "כשמדרגים ראשי ערים חשוב לשים לב שמדובר בערים שיודעות להיות גמישות לשינויים. אנחנו במציאות משתנה, בכל חודש יש אתגר חדש וצורך חדש הדירוג צריך להינתן למי שיודע להיות מספיק גמיש ולהתאים את עצמו. צריך תמיד להיות דינמי".

עו"ד בתיה בראף מליכזון // צילום: דרור סיתהכל
עו"ד בתיה בראף מליכזון // צילום: דרור סיתהכל

עו"ד בתיה בראף מליכזון התייחסה בדבריה למורכבות הכרוכה בקידום פרויקטים בסמיכות לתוואי המטרו: "ההסתכלות על הגורם האישי הפרסונלי לא רואה את המכלול כי בסופו של דבר יש דרגים מלמעלה שמנהלים את כל המערך, כמו תוכניות בניין עיר. זה פועל יוצא של היררכיה תכנונית שבאה למעלה. חוק המטרו משנת 2021 ערבל מחדש ועשה גוון שונה להתחדשות עירונית, כי גם ראשי עיר שלא היו מוכנים להיכנס למערך הזה, הם בעצם כפויים להיכנס אליו.

"לראש העיר אין מנוס אלא לעלות על אותה רכבת שנפתחה לו כתוצאה מתמ"א  ,70 יש מהלכים שנעשים למעלה מכוח רגולציה. בסופו של דבר מי שמקדם תוכניות מקומיות אלו באמת ראשי ערים אבל אין להם השפעה בנושא הרכבת הקלה".

עוד אמרה בראף: "אנחנו כרגע נמצאים בהתנגדויות של תמ"א 70 אם אנחנו מדברים על תוואי הרכבת הקלה אז יש 24 רשויות שנמצאות שם יש להן תחנות והן חייבות להתמודד עם זה. זה יקרה ולא משנה איך. לפחות 21 רשויות החליטו להאריך את תמ"א 38 ולקדם תוכניות עד פברואר 24, כאן יש אמירה של מדיניות ואני חושבת שלרשויות האלו אנחנו חייבים לפרגן".

עו"ד ישי איצקוביץ' // צילום: דרור סיתהכל
עו"ד ישי איצקוביץ' // צילום: דרור סיתהכל

עו"ד ישי איצקוביץ', שהיה שותף לדיוני חוק ההסדרים בתחום ההתחדשות העירונית, אמר: "אנחנו כן ראינו מגמה שראשי ערים בדיונים על חוק התכנון ובנייה והתחדשות עירונית מאוד חרדים לפגיעה בסמכויות שלהם. גם כשרוצים להעניק להם. אני יכול לומר שראש עיר שרוצה התחדשות עירונית תהיה אצלו התחדשות עירונית, ראש עיר שלא רוצה – לא תהיה. לגבי הפריפריה היא נזנחה גם בחוק ההסדרים האחרון. מכל הרעיונות בסוף היה דוח של תג מחיר שמצריך תוספת של בין 200 ל -300 אלף ₪ ליחידה. יש ראשי ערים שרוצים ולא יכולים, ויש ההיפך".

עו"ד רונית אלפר // צילום: דרור סיתהכל
עו"ד רונית אלפר // צילום: דרור סיתהכל

עו"ד רונית אלפר, לשעבר יו"ר ועדת ערר מחוז מרכז: "כמי שהייתה יו"ר ועדת הערר מחוז מרכז הרבה שנים אני יכולה לומר שלפחות מהצד של ועדת הערר פחות ראיתי את ההתנהלות היומיומית, היזם מגיע להסכמות כשהוא מגיע לעיר ולכן לא נדרש להגיע לוועדת ערר. מספר העררים היה אחוז הרבה יותר גבוה של מתנגדים לעומת יזמים. חייבים לשים לב לצד השני, כי אחרי שיוצא היתר בנייה יש היטל השבחה ופה נתקלים במחלוקות על תמ"א 38 ואז רואים את היצירתיות של הועדות שמנסות לסחוט כמה שאפשר וזה משהו שצריך לקחת בחשבון".

אדר' אבישי קימלדורף // צילום: דרור סיתהכל
אדר' אבישי קימלדורף // צילום: דרור סיתהכל

אדריכל אבישי קימלדורף, שותף בקרן ריאליטי, התייחס אף הוא לעניין המטרו: "אם לא יהיה פתרון בזמן הקרוב ללימבו של היטל השבחה מצד אחד וזכויות מעטות בתמ"א 70 מצד שני – ההקפאה תימשך והמדינה תמצא את עצמה מפותחת במקומות שאינם אזורי המטרו. מרבית ראשי הערים מבינים את האירוע הזה אבל קצרה ידם. אני חושב שאנחנו צריכים להרים את המסך בעניין הזה. זה הזמן ללחוץ ולהשפיע כי אחרת נהיה ללא פיתוח באזורי המטרו וללא מטרו". 

עו"ד רוית סיני // צילום: דרור סיתהכל
עו"ד רוית סיני // צילום: דרור סיתהכל

עו"ד רוית סיני סבורה כי לבחירות המתקרבות ישנה השפעה הרסנית על תחום ההתחדשות העירונית: "אני שואלת – יש לנו כוח להשפיע? הרבה פעמים אני מתוסכלת מזה שלא. אנחנו רוצים להתוות דרך ולממשלה לוקח שנים להבין. יש דברים שבכלל לא מסתדרים ברמת הפרקטיקה, עורכי דין וקבלנים מתמודדים עם הסוגיות האלו ברמת היום יום. איך ארגון הקבלנים מתכוון להתמודד עם פברואר 24? אני אישית מאמינה שלא נצליח להגיע להסכמים עד לתקופה הזו, אם הרשויות המקומיות סגורות בגלל הבחירות לא נוכל לעשות זאת".

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות