banner
מימין: עו"ד רון מלכין ועו"ד עמנואל יוזוק // צילום: רז רוגובסקי | Depositphotos
מימין: עו"ד רון מלכין ועו"ד עמנואל יוזוק // צילום: רז רוגובסקי | Depositphotos

עלו על הרכבת הנכונה: הסיפור מאחורי הצלחתו של משרד יוזוק את מלכין עורכי דין

את הרעיון להקים משרד הגו עורכי הדין עמנואל יוזוק ורון מלכין  בנסיעה ברכבת לפני 17 שנה, את הפריצה הם עשו עם ניצחון במאבק על קידום תמ"א 38 – סיפורו של אחד המשרדים המובילים בעולם הנדל"ן 

זיו גולדפישר 27.02.2023

סיפורו של משרד "יוזוק את מלכין עורכי דין", שנחשב כיום לאחת מהפירמות המובילות בתחום הנדל"ן וההתחדשות העירונית, החל בשנת 2007. לאחר ששני מתמחים צעירים, עמנואל יוזוק ורון מלכין, שהתמחו במשרד מ. פירון, נסעו ברכבת למשרד, והחליטו לצאת לדרך משותפת ולהקים משרד עורכי דין שיתמחה בתחום הנדל"ן. ההתחלה הייתה צנועה. "בתחילת הדרך עסקנו בתחום מתן שירותים למי שרכש או מכר דירות", נזכר יוזוק. 

17 שנים לאחר מכן, עם עסקאות בכל רחבי הארץ, פרויקטים ענקים של מאות יח"ד שאותם ליוו, ועסקאות ענק, בין השאר, במתחם האלף בראשון לציון, משרד "יוזוק את מלכין", שהחל כרעיון ברכבת, הפך לאחד המובילים והמשפיעים בתחומו. יוזוק: "אנחנו עוסקים היום בכל ההיבטים המשפטיים של עולם הנדל"ן: מהעסקאות הפשוטות, של עסקאות מכר דירות, עד לעסקאות מורכבות של מחיר למשתכן, מחיר מטרה, קומבינציות, פרויקטים של פינוי בינוי במסות גדולות, תביעות משפטיות שקשורות לעולם הנדל"ן".

סיפור שהתחיל ברכבת
אז בואו נחזור לנסיעות המשותפות של יוזוק ומלכין להתמחות במשרד מ. פירון. "הכל התחיל ברכבת", מספר יוזוק. "היינו נוסעים להתמחות במשרד בתל אביב. היה לנו מכנה משותף: שנינו קצינים ביחידות מיוחדות, שנינו מראשון לציון, והדברים החלו להתגלגל. והחלטנו לפתוח משרד עורכי דין שיעסוק רק בתחום הנדל"ן".

וההחלטה הזאת הייתה ראשיתו של מסע ארוך, עם פתיחתו של משרדם המשותף בשנת 2007. "בתחילת הדרך, זה היה משרד קטן שסיפק שירותים משפטיים בתחום המקרקעין, למי שרוצה לקנות או למכור דירה, תביעות אזרחיות קטנות. ככה התחלנו. אני התעסקתי גם בליטיגציה אזרחית וסכסוכי שכנים".

למה דווקא נדל"ן?
"התחום הזה משך אותנו, כי נדל"ן זה תחום נקי וחשוב יותר עבור רוב האנשים. רכישת דירה זאת העסקה הכי חשובה מבחינה כלכלית לרוב האנשים. זה תחום פעיל ותוסס. אבל ההתחלה הייתה קשה. היינו רודפים אחרי עסקאות, ונאלצנו להתחרות במשרדים מאוד ותיקים, עם ותק של עשרים שנה ויותר". 

שלוש שנים לאחר הקמת המשרד, שמאז ועד היום ממוקם בעיר הולדתם של השניים, בראשון לציון, נרשמה תפנית, עם ראשיתן של עסקאות תמ"א 38, שהביאה לקפיצת מדרגה במשרד. "בשנת 2010 החל גל עסקאות תמ"א 38 בהיקפים גדולים, והתחלנו לעבוד בתחום. היו לנו כלים שרכשנו מהעבר שלנו בהתמחות ומהתקופה שבה עבדנו כשכירים, וזה עזר לנו להתעסק בתחום של תמ"א 38, וזה נתן לנו קצת דריסת רגל ראשונה לעולם הנדל"ן הבינוני. אם עד כה ליווינו עסקאות של רכישה או מכירה של דירה אחת, מעכשיו ליווינו דיירים בעסקאות של 20-30 מיליון שקל. מבחינתנו זה היה עניין משמעותי בקריירה שלנו, ועברנו את המבחן בהצלחה רבה. התמחינו בתחום הזה, שהוא מהיסודות של ההתחדשות העירונית, שהגיעה מאוחר יותר בדמות פינוי בינוי ותמ"א 38 הריסה ובנייה".

העסקאות בתחום החדש לא רק הגדילו את היקף הפעילות של משרד יוזוק את מלכין, אלא גם הביא לעבודתם מול יזמים. "ביצענו עסקאות תמ"א 38 בפריסה גיאוגרפית רחבה, מאשדוד ועד גוש דן, והיו לנו לא מעט עסקאות שהצליחו, והתחלנו לעבוד עם יזמים. בתחילת הדרך ייצגנו רק דיירים,

צברנו ניסיון וידע רב בתחום הזה, שכלל מיסוי, היטלי השבחה, התמודדות עם דיירים סרבנים. וצברנו מוניטין, ויזמים התחילו לפנות אלינו שנייצג אותם בפרויקטים של תמ"א 38, וזה היה השלב הבא של המשרד, שבו התחלנו לצבור ניסיון מהצד השני, של היזמים".

העתירה שהביאה לזינוק
העבודה בתחום תמ"א 38 הביאה להכרה נוספת למשרד, בזכות מאבק משפטי שניהלו כנגד ההגבלות על היתרים בתחום. "ניהלנו עתירה שהגיעה לעליון, בשם יזמים, בעקבות עצירת עסקאות של תמ"א 38. מדובר בהליך שמוכר בשם 'פסק דין לרנר', שהתנהל נגד הוועדה המקומית בראשון לציון, שקבעה שכל המכסות של תמ"א 38 התמלאו ולא ניתן לגשת לפרויקטים חדשים. אז התחילו דיונים למה הייתה כוונת המחוקק, ואנחנו ייצגנו יזמים שעצרו להם את הפרויקט ולא יכלו להתקדם עם העסקה. בזכות המאבק המשפטי, לא מעט יזמים אז שמעו עלינו, וזה פתח לנו את הדרך וקיבלנו עוד פניות ועוד יזמים, שראו שיש משרד מקצועי ודינמי. זה היה ב-2016, והיינו בתחום כבר 10 שנים. קיבלנו אז הכרה מקצועית".

שנת 2016 הקפיצה את המשרד ליגה נוספת. "מאותה שנה עלינו לליגה של הגדולים, ייצגנו כמה חברות נדל"ן גדולות, וקיבלנו מגה פרויקטים, ביניהם פרויקטים של פינוי בינוי בפריסה ארצית ובנייה רוויה, מכרזים של רמ"י. ובכלל פרויקטים של השחקנים הגדולים, ומדובר בעסקאות שתג המחיר של הקרקע זה 300-400 מיליון שקל. מאז אנחנו נמצאים בחזית ובעסקאות הכי גדולות בתחום הנדל"ן".

שנת 2022, התאפיינה בעסקאות ענק בהיקפים של מיליארדי שקלים, עסקאות של אלפי יחידות דיור במסגרת מכרזי רשום מקרקעי ישראל ועסקאות פינוי בינוי בהיקפים גדולים. המשרד גם הפך כתובת ליזמים ונציגויות דיירים בכל הנוגע לתביעות נגד סרבנים. המשרד מלווה עשרות תביעות כנגד סרבנים אשר מונעים הוצאת פרויקטים של התחדשות עירונית אל הפועל.

מה האתגר המשמעותי ביותר שאיתו אתם צריכים להתמודד?
"האתגר הכי גדול זה לדעת לחבר ולסנכרן בין הפן המקצועי לצדדים אחרים. לדעת איך להפעיל את כל המערכות: דיירים, יזם, רשות מקומית, ועדה מחוזית, פוליטיקה מקומית, עניינים חברתיים, רצונות שלא תמיד עולים בקנה אחד בין הדיירים לבין עצמם, ועם היזם. זה קונצרט על שצריך לדעת היטב כיצד להיות "המנצח" שלו לנהל את המוזיקה, עם לא מעט כלים מוזיקליים".

מה אתה יכול להמליץ לעורכי דין צעירים שרוצים להיכנס לתחום?
"אני מאמין שרוב עורכי הדין בתחום המקרקעין שואפים להגיע לקצה של הסקאלה וזה ייצוג חברות נדל"ן גדולות . אני לא מאמין שיש עורך דין מקרקעין שלא שואף לייצג חברות נדל"ן גדולות של מאות ואלפי יחידות דיור ולהרוויח בהתאם. אבל כשמדובר בעורך דין בתחילת דרכו, שרק עשה התמחות, אין לו את הכלים והניסיון לעשות עסקאות פינוי בינוי מורכבות ואיך להריץ את האירוע בלי לגרום לסיכונים שבהמשך יוכלו לרסק לו את הקריירה. לעורך דין כזה אני מציע קודם לצבור ניסיון, ורק אחר כך להתקדם לעסקאות גדולות. תעלה לפי שלבים, שלב אחרי שלב, ותגיע למעלה. אני נתקל לא אחת בעו"ד שעדיין לא ייצג בעסקה של מכירת דירה הרשומה בטאבו אולם מתחיל להחתים מתחמי פינוי בינוי, בלי הבנה משפטית וניסיון מספקים כדי להכיל את העסקה וחבל".

*הכתבה מוגשת בשיתוף עם משרד יוזוק את מלכין עורכי דין

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות