banner

הסוד להצלחת קידום מתחמי פינוי בינוי בזמן מלחמה

הלב של המארגנת והיועצת החברתית סיגל שטרנברג, נמצא עם הדיירים: "חברות בורסאיות לוקחות מתחמים רק כדי לנפח את השיווי המסחרי"

סיגל שטרנברג, מארגנת ומגשרת בפרויקט פינוי בינוי, התארחה באולפן מגדילים, קראה להוריד את הרוב הדרוש לקידום פרויקטים להתחדשות עירונית עד ל-50 אחוז, והזהירה מפני בחירת חברות בורסאיות, שלא בהכרח מחזיקות בחוסן הכלכלי הנדרש בימים אלו. 

"בחודש הראשון הדיירים היו מאוד חרדים אבל בשבועיים האחרונים יש פניות, הן מדיירים שסירבו לחתום והן ממתחמים חדשים, הם רוצים לקדם התחדשות עירונית ומבינים את הצורך בממ"ד ובניין מחוזק", אומרת שטרנברג, שמקדמת פרויקטים מחיפה שבצפון ועד למרכז ולב ת"א. לדבריה, המיקום הגיאוגרפי לא פסח על העדר תחושת הביטחון בקרב הציבור: "אפשר להרגיש את זה בכל הארץ, כולל משקיעים שלא גרים בבניין, קל וחומר על אלו שגרים בבניין". 

האם זה בא לידי ביטוי בהאצת חתימות?
"כן, מי שישב על הגדר, כולל אלו שדרשו תמורות גבוהות יותר, רוצים להתחיל לקדם". 

איך את מאגדת יחד את הדיירים בימים קשים אלו?
"אני כותבת הודעות לדיירים בקבוצות הווטס-אפ, אני בונה חיי קהילה, עוזרת למי שצריך עזרה כולל פנייה לרשויות הרווחה, מארגנת התנדבות של דיירים שרוצים להיות פעילים, ואני מתקשרת לדיירים. יש רגעים קשים. היתה לי שיחה עם אמא שאיבדה את הבת שלה במסיבה בנובה ב – 7.10. צריך להיות מאוד רגישים אבל באותה נשימה המלחמה הוכיחה לנו עד כמה בית מחוזק עם ממ"ד הוא חשוב". 

איפה האתגרים שלך היום בארגון הפרויקטים?
"יש חוסר ודאות כלכלי מאוד גבוה, דיירים צריכים לדעת שהם נכנסים למסע הזה עם יזם עמיד כלכלית, שיכול לתת את התמורות שהוא הבטיח. חשוב מאוד לבדוק את החוסן הכלכלי, כולל של חברות בורסאיות, שלוקחות מתחמי פינוי בינוי רק כדי לנפח את השיווי המסחרי והבורסאי שלהן. הן לא בהכרח איתנות, חשוב מאוד לקחת מארגן, שמאי, מפקח ולבחור יחד את היזם בתקופה הזאת של חוסר ודאות כלכלית גבוהה מאוד. 

הדגש היום הוא על  הביטחונות, החוסן הכלכלי והניסיון של היזמים. אני אוהבת חברות שגם מבצעות את הפרויקט, ואז יכולות להיכנס לפרויקט ברווח נמוך יותר כי הן גם מבצעות אותו בפועל". 

מה דורש שיפור בימים אלו?
"הדיירים והאזרחים מסתובבים בתחושה שהופקרנו ב 7.10. הממשלה צריכה להבטיח את הדאגה לביטחונם, וזה כולל גם ממ"ד וחיזוק בניין מפני רעידות אדמה. עם כל הכבוד להקלות בבניית ממ"דים, לא לכל אחד יש 150 אלף שקל לבנות ממ"ד. צריך לתת תמריצים ליזמים, לבצע תיאומים בין הוועדה המקומית לוועדה המחוזית, להוריד את היטל השבחה, להפוך את התהליך לקל יותר ולהוריד את אחוז החתימות של בעלי הדירות עוד יותר, עד ל 50 אחוז. מסדרונות הבירוקרטיה לא קוצרו בעקבות המלחמה. אנחנו כל פעם נופלים לבור, ולא קמים ממנו ולא יוצרים מצב בטוח יותר – ראו ערך אירוע החירום של הבניין שקרס בחולון בזמנו". 

יש לדיירים כוח בידיים?
"כל תחילת מסע חייב להיות שקוף, בחירת נציגות דיירים ובחירת מארגן ועורך דין – כל התהליך חייב להיות שקוף ובידיעת כלל הדיירים. אני גם מגשרת ויועצת חברתית, אז אני יודעת לפצח מחסומים, יודעת לאגד אנשים ולהפוך את התהליך לחברתי יותר. 

"אני מקווה שהממשלה תראה את החלש והחשוף, ותדאג לקידום התחדשות עירונית והתרת חסמים בירוקרטיים". 

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות