banner
חיים אביטן: "התכנית צפויה להביא לשינוי ברקמה העירונית הקיימת" // צילום: מיכל מסינג
חיים אביטן: "התכנית צפויה להביא לשינוי ברקמה העירונית הקיימת" // צילום: מיכל מסינג

החל מינואר: אלפי זכאים להנחה בארנונה בדירות בהתחדשות עירונית

תקנות חדשות של הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית אשר צפויות להכנס לתוקפן החל מחודש ינואר 2019, יקנו הנחות בארנונה לבעלי דירות שעברו התחדשות עירונית ויפטרו את הנכס מהעלאות בארנונה למשך 5 שנים

התקנות אושרו על ידי משרד הפנים והן צפויות להקנות עד 100 אחוזי הנחה על שטח הדירה המורחבת במשך השנתיים הראשונות.מרבית ההנחות ינתנו לדירות בפרויקטים של פינוי בינוי יו"ר הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, חיים אביטן, מסביר את חשיבותן של התקנות: "מדובר במהלך חשוב נוסף עליו עמלה הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית בשיתוף עם משרד הפנים מזה תקופה ארוכה, בכדי להיטיב עם דיירי הבתים העוברים תהליכי התחדשות עירונית. התקנות החדשות יקלו על הוצאות הארנונה הגדלות כתוצאה מגידול שטח הדירה, וציפייתנו היא שהדבר יסיר את התנגדותם המובנת של הדיירים לתהליכי ההתחדשות העירונית, המהווים לעתים חסם עיקרי בקידום התהליכים".

ברקע לקידום התקנות עומד הצורך להסרת חסמים, המונעים מימוש של פרויקטים להתחדשות עירונית, ביניהם עליית תשלומי הארנונה בעקבות שטח דירה מוגדל לאחר ביצוע הפרויקטים. מאחר ומדובר באוכלוסייה המתגוררת בשכונות הוותיקות ברחבי הערים, מדובר בסכומים לא מבוטלים של התייקרות עבור דיירי השכונות. ברשות הממשלתית להתחדשות עירונית מקווים כי ההקלות בארנונה, יהוו תמריץ לקידום הפרויקטים בקרב הדיירים. על פי התקנות, ההנחה תיתן במהלך 5 שנים, כאשר בשנתיים הראשונות תיתן הנחה בגובה 100% על השטח שנוסף לדירה, בשנה השלישית 75% הנחה, בשנה הרביעית 50% ובחמישית 25%. בתוך כך, יידרשו הזכאים להציג את הכנסותיהם, כאשר הזכאות תיתן לאדם בודד המשתכר עד 15,000 אלף שקל בחודש ומשפחה עם שני ילדים המשתכרת עד 30,000 שקל בחודש. על פי ההערכות מדובר באלפי יחידות דיור שבעליהן ייהנו מן ההנחות.

עוד על פי התקנות: "לא תחול העלאה בתשלומי הארנונה בשל שינוי התעריף החל על האזור שבו נמצא הנכס, לרבות בשל שינוי סוג, סיווג או תת סיווג הנכס, בנוגע לדירת תמורה אחת בלבד, וזאת עד תום חמש שנים מהמועד הקובע". התקנות כאמור יכנסו לתוקפן החל מה-1.1.2019.

ניר שמול, מנכ"ל החברה לפיתוח והתחדשות עירונית: "ההחלטה לא להעלות ארנונה לדיירים בפרויקטים של התחדשות עירונית  היא יום חג לדיירים. מדובר בחלק מהתפיסה ששמה את הדייר במרכז ומראה שהמדינה מבינה את החששות, הפחדים והאתגרים שהוא עובר. חלק מהדיירים בפרויקטים הללו מגיעים מרקע כלכלי חלש יותר מאחרים וקיים אצלם קושי מהותי לעבור לפתע לבניין חדש בו הארנונה, דמי הניהול וועד הבית גבוהים משמעותית ממה שהיו רגילים בבניין הישן. המשרדים הממשלתיים התחילו לשים לנגד עיניהם את הדיירים והדבר עשוי להביא להגדלה של כמות הפרויקטים בהתחדשות עירונית והפחתת תהליכי הג'נטריפיקציה , במסגרתה נאלצים חלק מהדיירים הקיימים לצאת מהשכונה בה הם גרו ולמכור את הדירה החדשה בגלל העלייה בהוצאות הנלוות בבניין החדש".

ניר שמול, מנכ"ל החברה לפיתוח והתחדשות עירונית // יח"צ
ניר שמול, מנכ"ל החברה לפיתוח והתחדשות עירונית // יח"צ

עו"ד אפרת ידידיה ממשרד י.ד שחור המתמחה במקרקעין: "פרויקט פינוי בינוי ותמ״א הם פרויקטים מורכבים ולעיתים קרובות אנו נתקלים בדיירים סרבנים .בין היתר התנגדויות הדיירים נובעות מהחשש מתשלומי ועד בית/ דמי ניהול גבוהים וארנונה הרבה יותר גבוהה ממה שהדיירים שילמו עד כה. מטרת ההטבה היא להקל על הדיירים בתשלומי דמי הארנונה למשך 5 שנים ראשונות ולהפחית את ההתנגדויות לפרויקטים של התחדשות עירונית.

"מבחינת היזמים אין בהקלה זו משמעות גדולה, חוץ מהקלה בשיתוף הפעולה מצד הדיירים".

עו"ד אפרת ידידיה // צילום: עדי זלק וינר
עו"ד אפרת ידידיה // צילום: עדי זלק וינר

עו"ד זיו גרומן, בעל משרד גרומן ושות', המתמחה בהתחדשות עירונית: "אין חולק שהתקנות החדשות המאפשרות מתן הנחה בשיעור הארנונה, מעודדות וראויות שכן הן נותנות מענה לדיירים המתקשים לעמוד בהוצאה הנובעת מהגדלת תשלום הארנונה, כתוצאה מהגדלת שטח הדירה בפרויקט. ואולם, בפועל, כיום רוב הפרויקטים של תמ"א 38 מבוצעים באזורי ביקוש שבהם ממילא שיעור הכנסתם של בעלי הדירות עולה על האמור בתקנות ומשכך ומשכך התקנות אינן רלבנטיות לגביהן ואינן חלות עליהם.

"בהתאם לכך, על מנת לעודד באמת מיזמים של התחדשות עירונית, על המדינה לתת הטבות משמעותיות, במיוחד כשאנו מצויים בתקופה בה הרשויות המקומיות מקשות על מימוש פרויקטים, בין באמצעות הליכי רישוי סבוכים, שינוי מדיניות וגביית היטלי השבחה גבוהים".

עו"ד זיו גרומן // צילום: סיגל סבן
עו"ד זיו גרומן // צילום: סיגל סבן

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות