banner
אילוסטרציה // Depositphotos
אילוסטרציה // Depositphotos

היזמים מסתירים מהדיירים הקשישים את זכות התמורות המיוחדות? במשרד המשפטים שמים סוף לתופעה

מה עומד מאחורי חוות דעת חדשה, הקובעת כי יזמים יחויבו להציג לדיירים קשישים את התמורות החלופיות המגיעות להם?

כרמית יוליס, המשנה ליועצת המשפטית לממשלה (משפט אזרחי), הוציא חוות דעת חדשה בנושא חובת הגילוי ותום הלב במשא ומתן בעסקאות התחדשות עירונית, הנוגעת לתמורות לבעל דירה קשיש או בעל זכאות ייחודית אחרת. "במסגרת משא ומתן לעסקת התחדשות עירונית, קמה חובה על יזם ליידע את כלל בעלי הדירות כי במידה שהם נמנים על האוכלוסיות הזכאיות, הרי שיש להם זכות לסרב לעסקה מבלי שניתן יהיה לכפות אותה עליהם במסגרת "תביעת דייר סרבן", ככל שהעסקה אינה כוללת את התמורות הייחודיות", מבהירה יוליס, "שאחרת על פני הדברים עשויה להתקיים הטעיה וחוסר תום לב במשא ומתן". 

נכון להיום, במסגרת משא ומתן לעסקת התחדשות עירונית, חלה על היזם חובה להציע לבעל דירה קשיש, חולה הנוטה למות, זכאי לקיצבת ביטוח לאומי או בן משפחה המתגורר עמו אדם עם מוגבלויות, את התמורות הייחודיות העומדות לרשותו לבחירה, בהן שתי דירות בבניין החדש ששוויון המצטבר דומה לשווי של דירת התמורה; דירה קטנה משטח דירת התמורה, בתוספת תשלומי איזון על ההפרש שבין השווי של דירת התמורה לשווי הדירה הקטנה או מתן אפשרות לבחור במעבר לדיור מוגן (בית הורים), לרכוש דירה חלופית ואף לקבל סכום כספי בשווי מהוון של דירת התמורה. 

הסיבה לזכויות העומדות לרשות אוכלוסיות אלו, אשר נכללות ב"חוק דייר סרבן", היא העובדה שהן מתקשות לעבור את תהליך ההתחדשות העירונית הארוך, הכולל יציאה לדיור חלופי וחזרה לדירה התמורה, בעוד שנים רבות, שספק אם יספיקו לזכות לרגע זה. 

לכן, על רקע סירובן של אוכלוסיות אלו לחתום על ההסכמים, נולדו המענים בחוק דייר סרבן. אלא שעל פי משרד המשפטים, היזמים, המארגנים ובעלי המקצוע המעורבים בשלב ההחתמות, מונעים מהדיירים את המידע, על מנת לחסוך בזמן וכסף, ובכך מנסים להימנע ממתן תמורות חלופיות מיוחדות. יש לציין כי נכון להיום, הוראות החוק לא מחייבות את היזמים באופן מפורש להציע את התמורות הייחודיות, וכאן נכנס לתמונה משרד המשפטים עם חוות הדעת החדשה, שמטרתה להבטיח את זכויות הדיירים. 

"עמדתי היא שיזם שלא הציע לבעל דירה הנמנה על האוכלוסייה הזכאית את התמורות הייחודיות, או שלא יידע את בעל הדירה על אודות זכות הסירוב הנתונה לו כאמור – פועל, על פני הדברים, מתנהל תוך הפרת חובה גילוי בחוסר תום לב במשא ומתן", כותבת יוליס. 

עוד היא מבהירה כי: " יודגש כי החובה כאמור, אינה חלה רק על היזם, אלא גם על שלוחיו שעוסקים בהחתמה ושכנוע של בעלי הדירות, וזאת לאור החובה בניהול משא ומתן בתום לב שחלה על כל אדם שנוטל חלק במשא ומתן".

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות