יזמית תמ"א 38 פשטה את הרגל – פסיקה חדשה קובעת איך יחולקו כספי הפיקדון בשנת הבדק
כספי הפיקדון שבנאמנות יחולקו לדיירים בהתאם לליקויים בדירות: "אין סיבה המצדיקה תשלום לבעלי דירות שלא התגלו בדירותיהם ליקויים"
כספי הפיקדון שבנאמנות יחולקו לדיירים בהתאם לליקויים בדירות: "אין סיבה המצדיקה תשלום לבעלי דירות שלא התגלו בדירותיהם ליקויים"
פסק דין של בית המשפט המחוזי בנצרת קובע נהלים לשימוש בפיקדון שהופקד בידי נאמני יזמית תמ"א 38 שפשטה את הרגל, לצורך ביצוע תיקון ליקויי בנייה בשנת הבדק (השנה הראשונה לאחר הכניסה לדירה). בית המשפט קבע כי הפיקדון יחולק לדיירים בהתאם לצרכים שלהם ולליקויים שנמצאו בדירתם, ולא יחולק באופן שוויוני, כדרישת הנאמנים.
ההחלטה ניתנה בעניינה של יזמית תמ"א 38 שנקלעה לקשיים ובשנת 2019 הוצא נגדה צו הקפאת הליכים. לאחר הקפאת ההליכים, מונו לחברה נאמנים, שנכנסו לנעליה וניהלו את הפרויקטים שלה. אחד הפרויקטים שבהם הייתה החברה קשורה הוא פרויקט תמ"א 38/2, במסגרתו הרסה החברה בניין קיים ובנתה במקומו בניין מגורים חדש בן 14 דירות.
במסגרת הליך הקפאת ההליכים, הופקדו בידי החברה סכום כסף שנועד למממן תיקון ליקויים בשנת הבדק – השנה הראשונה לאחר הכניסה לדירה. בגלל קריסת החברה, היא לא הספיקה לבצע את התיקונים של שנת הבדק, ואלה הוטלו על הנאמנים, שמסרו כי לאחר שניצלו 54,300 שקל לתיקון ליקויים, נותרו בידיהם 158,557 שקל לצורך תיקוני בדק.
הנאמנים טענו בבית המשפט כי הם קיבלו מהדיירים פניות רבות לתיקון ליקויים בדירות שהתגלו, לטענתם בדירותיהם, ובנסיבות אלה נוצר צורך לחלק את הסכום המוחזק בין הדיירים, שכן לא ניתן לעשות בסכום שימוש לטובת חלק מהם. הנאמנים טענו עוד, כי מאחר שבהסכמים שנכרתו עם המשיבים לא נקבע מנגנון קדימות בסכומי הפיקדון, נדרשת הכרעת בית המשפט בעניין. לטענתם, נכון יהיה לחלק את הסכום הנותר בצורה שווה בין המשיבים.
השופט ערפאת טאהא דחה את עמדת הנאמנים, וקבע מנגנון לחלוקה הכספים, שמבוסס על הצורך האמיתי של הדיירים. בפסק הדין כותב השופט טאהא: "סכום הפיקדון לבדק וסכום העיכבון מהווים מקור כספי להבטחת תיקון ליקויים שהתגלו או יתגלו בדירות שנרכשו מהחברה. חלוקת הסכום באופן שוויוני בין בעלי הדירות תוך התעלמות מהליקויים שהתגלו בדירות אינה עולה בקנה אחד עם תכלית זו. כך למשל, אין סיבה המצדיקה תשלום סכום כלשהו מתוך הפיקדון לבעלי דירות שלא התגלו בדירותיהם ליקויים כלשהם. אין היגיון שבעל דירה מסוימת יקבל סכום העולה על עלות תיקון הליקויים שהתגלו בדירתו".
השופט קבע, איפוא, כי המנגנון שהנאמנים ביקשו מבית המשפט לאמץ לצורך חלוקת הכספים המוחזקים בידיהם אינו מנגנון ראוי ואינו צודק. השופט הבהיר כי מאחר שסכומי הפיקדון נועדו לכסות את עלות תיקון הליקויים בדירות, המנגנון הראוי הוא לחלק את הסכום בין הדיירים השונים, בהתאם לחלקו היחסי של כל דייר בסכום הנזק הכולל. השופט ציין כי לצורך קביעת החלק היחסי על הנאמנים להכריע בעלות התיקונים הנדרשים בכל דירה, ולחשב את הסכום באמצעות חלוקת עלות התיקון של כל דירה בעלות הכוללת של כלל התיקונים הנדרשים בכלל הדירות, ולהכפיל את התוצאה בסכום הכסף שבידיהם.
בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל
קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן