banner
שדרות // צילום: גולן סבג
שדרות // צילום: גולן סבג

בדרך ל-90,000 תושבים: שדרות מקדמת רובע חדש עם 5,500 יח"ד

קיבוץ ניר עם ביקש לקדם אנרגיה מתחדשת על השטחים אולם הם צפויים לעבור לשדרות. מהנדס העיר: "שדרות עיר משמעותית"

זיו גולדפישר 26.09.2023

5,500 יח"ד, 400,000 מ"ר מסחר ותעסוקה וכ-20,000 תושבים: העיר שדרות מקדמת תכנית להקמת רובע מגורים חדש בדרום היישוב, צמוד לקיבוץ ניר עם. מדובר ברובע הגדול ביותר שמקדמת העיר, ועם אישור התכנית, שדרות צפויה לגדול ולהגיע ל-80,000 תושבים. "זאת התכנית המשמעותית ביותר בעיר", אומר מהנדס העירייה, חגי כהן ל"מגדילים". "כבר עכשיו שדרות היא עיר משמעותית, אבל היא צפויה להיות הרבה יותר משמעותית".

התכנית, תמל/1121, שבעיר ממתגים אותה תחת השם "משדרות לשדות", צפויה לעלות לדיון ראשון בוותמ"ל במסגרת שולחן עגול, אך צעד לראות קידומה נעשה בימים אלה, לאחר שהוועדה הוציאה הודעה על הכנת תכנית והקפאת היתרי בנייה למתחם, ששטחו 1,500 דונמים, במטרה למנוע את יוזמת קיבוץ ניר עם הקמת תא פוטו וולטאי לייצור חשמל על שטח אמור להיות חלק מהשכונה. 

הרובע החדש מורכב משני מתחמים, מתחם C, הכולל כ-3,000 יח"ד, בכניסה לעיר במתחם תחנת הרכבת, והמתחם השני, בן כ-2,500 יח"ד, מעבר לכביש 34, סמוך לשטחי קיבוץ ניר עם, השייך למועצה האזורית שער הנגב. כמוח כן, התכנית מציעה 400,000 מ"ר של מסחר ותעסוקה.

את התכנית עורך האדריכל אלי דרמן, ממשרד דרמן ורבקל אדריכלות. לדברי כהן, לאחר הצגת התכנית בפורום שולחן עגול, תמונה ועדה גיאוגרפית במטרה לבצע שינוי גבולות מוניציפליים ולהעביר את שטח התכנית כולו לשדרות. 

חגי כהן מהנדס העיר שדרות // צילום: עיריית שדרות
חגי כהן מהנדס העיר שדרות // צילום: עיריית שדרות

כהן: "התכנית מחולקת ל-2 מתחמים: מתחם C, הצמוד לשדרות, שיהיה עם בינוי אינטנסיבי יותר, עם שדרות שעוטפות את השכונה. זאת תהיה שכונה מאו מעניינת עם ציר מרכזי מאוד יפה. לקחנו כל מיני שדרות מכל העולם, ואפיינו משהו מיוחד עבור העיר שדרות. בשכונה יהיו צפיפויות תואמות להורות תמ"א 35/4. במתחם D, מעבר לכביש 34, יהיה בינוי נמוך יותר, שמשתלב עם הקיבוץ לידו. התכנית נקראת משדרות לשדות, כי מתחילים בעיר שדרות, כמו שאנחנו רוצים לראות אותה, אינטנסיבית ובנויה טוב, ויורדת לשדות של קיבוץ ניר עם".

בנוגע לגובה הבינוי, אומר חגי כהן: "הגובה אצלנו בשדרות הוא טיפה מאתגר, כי כל מגרש צריך להיות מאושר מול משרד הביטחון. ולא אושר לנו עד היום יותר מ-10 קומות, ואני מאמין שזה מה שיהיה שם".

כאמור, צעד ראשון לקראת קידום התכנית היה החלטתה של ותמ"ל להוציא הודעה על הכנת תכנית (הודעה לפי סעיפים 77-78) במטרה למנוע הוצאת היתרי בנייה במתחם. המטרה העיקרית בהודעה היא לסכל את הקמתו של תא פוטו וולטאי לייצור חשמל סולארי במסגרת תכנית שקידם קיבוץ ניר עם.

בהחלטת הוועדה נכתב: "הוועדה מברכת על הכנת תכנית להרחבתה של העיר שדרות ומדגישה כי היא רואה חשיבות ציבורית בקידום תכנון איכותי תוך עירוב שימושים וזאת בסמוך לתחנת רכבת קיימת והכניסה הראשית לעיר והגדלה משמעותית של היצע יחידות הדיור במרחב כולו. הוועדה השתכנעה כי הוצאת היתרי בניה בתחום התכנית, כולה או חלקה, בזמן הכנתה וקידומה תפגע באפשרות מימושה של התכנית ואף תביא לסיכולה, זאת בין היתר משום שסוג ההיתרים שניתן להוציא מכח התוכניות התקפות החלות על תחום ההכרזה, עשויים לפגוע במצב הפיזי של מתחם ההכרזה, לייצר בינוי בתכסיות גדולות וניצול לא יעיל של השטח שימנע תכנון מיטבי".

עוד נכתב בהחלטה: "יתרה מכך, הוצאת היתרים מכח התוכניות התקפות עשויה להביא למצב בו לא ניתן יהיה לתכנן חטיבת קרקע שלימה למגורים וזאת בניגוד לתכלית העומדת בבסיס ההכרזה על המתחם כמועדף לדיור".

שדרות // צילום: גולן סבג
שדרות // צילום: גולן סבג

התכנית צפויה לאכלס כ-20,000 תושבים. כיום מונה שדרות 34,000 תושבים, והתכנית הקיימות צפויות להגדיל את האוכלוסייה ל-50,000 תושבים. תכנית תמ"ל 1121, ותכנית נוספות שמקדמת העירייה בצפון העיר, תמ"ל 1122, צפויה להביא את שדרות לגודל אוכלוסייה שנע בין 80 ל-90 אלף נפש. "אנחנו כבר עכשיו עיר משמעותית, ונהיה עיר עוד יותר משמעותית".

במהלך חודש החודש הקרוב, אוקטובר, צפויה התכנית לעלות לדיון ראשון במסגרת שולחן עגול. כהן: "ההערכה שלי, המבוססת על סדרי הגודל של פעילות ותמ"ל, היא שתוך 8 חודשים כבר נהיה עם תוכנית שמוכנה להפקדה, אך גם אם מדובר יהיה בסדר גודל של עד שנה וחצי, אני אהיה מרוצה".

ראש המועצה האזורית שער הנגב, אופיר ליבשטיין, מסר בתגובה: "אנחנו תומכים בקיבוץ ניר עם בכל דבר ובכל דרך אפשרית".

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות