banner
אלדן דנינו // צילום: תומר שלום
אלדן דנינו // צילום: תומר שלום

הבטיחות בבניה כשטח הפקר

במהלך השנה הקלנדרית האחרונה, יוני 2021-יוני 22, נהרגו באתרי הבנייה 41 עובדים, זאת  לעומת 30 בשנה הקודמת, עלייה דרמטית של 37 אחוזים // דעה

עו"ד אלדן דנינו 26.07.2022

מדהים כיצד כל שרי הממשלה הרלוונטיים וכל מומחי שוק הדיור עוסקים במהלך השנה האחרונה בכלל והחודש האחרון בפרט, במצוקת שוק הדיור, בעובדה שהמחירים גבוהים, שאין היצע מספיק, שהריבית עולה ונוטלי המשכנתאות סובלים, כמו גם הקבלנים.

במהלך חודש יוני, לדוגמא, חווינו כולנו מסיבת עיתונאים חגיגית בה הציגו שרי הממשלה הרלוונטיים את מה שכונתה "תכנית הדיור הממשלתית", חווינו תיקון משמעותי לחוק המכר וגם את תיקון 136 לחוק התכנון והבנייה. האם מישהו התייחס ולו במילה לנושא הבטיחות? יוק!

 

יתרה מכך, ספק אם מישהו ממקבלי ההחלטות קרא את הנתונים העדכניים המצביעים בבירור על הפקרות הולכת וגדלה בכל מה שקשור לבטיחות בבניה. 

לפרוטוקול, במהלך השנה הקלנדרית האחרונה, יוני 2021-יוני 22, נהרגו באתרי הבנייה 41 עובדים, זאת  לעומת 30 בשנה הקודמת, עלייה דרמטית של 37 אחוזים.

עלייה זו, לטעמי, איננה מקרית כלל ועיקר. על פי אותו דו"ח , במהלך אותה שנה ירד באופן דרמטי לא פחות, 45 אחוזים, מספר צווי הבטיחות שהוצאו כנגד אתרי בנייה שבהן היו תאונות או חריגות, מ-2909 ב-2020-2021 ל-5,309 ב-2021-2022.ובמילים אחרות: קיימת הלימה כמעט מוחלטת בין העלייה במספר התאונות ומספר ההרוגים לבין הירידה בצווי הבטיחות שהוצאו על ידי פקחים בעקבות ביקורים באתרי הבניה השוניםקוראי מאמר זה, לא יופתעו אם כך, שגם מספר הביקורים של מפקחי משרד העבודה-מנהל הבטיחות, ירד באופן תלול בשנה האחרונה מכ-12 אלף ב-2020-2021 לכ-10,900 ב-2021-2022.

וזה עוד לא הכל: מסתבר שעל אלפי אתרי בנייה בכל רחבי הארץ, ישנם כ- 70 מפקחי עבודה בלבד, כשרובם עסוק ב- "לרדוף" אחר ציבור הקבלנים והיזמים, על זוטות, בלמלא שורות סטטיסטיות בדוחו"ת בטיחות רבעוניים, בהעמדת קבלנים לדין פלילי וכו', הכל רק לא לעשות דבר בצורה כנה ואמיתית שיהיה בו בכדי לשפר את הבטיחות בענף הבניה, פופוליזם זול.  

אל הוואקום הזה, ובמיוחד בעידן של התחדשות עירונית הולכת וגוברת, נכנסו בערים מסוימות, מפקחי בניה עירוניים, חסרי מיומנות לחלוטין שרק פוגעים בקבלנים וסוגרים אתרים על שטויות ולעומת זאת אינם מסוגלים לאבחן בעיות בטיחות אמיתיות כלל ועיקר.ומעבר לבעיה המוסרית והכלכלית, הפגיעה האנושה הן בחיי אדם והן בציבור הקבלנים והיזמים, יש בשטח הפקר בנושא הבטיחות, גם פגיעה ישירה וכואבת במיוחד בכל מה שקשור להתחלות בנייה ולהיצע הדיור.

להערכתי, וזוהי הערכה זהירה למדי, לולא הפקרות זו, היצע הדיור יכול היה לעלות לכל הפחות בעוד 10-15 אחוזים, מה שהיה ללא ספק מביא את שוק הדיור לכמות היצע סבירה בהחלט.לית מאן דפליג, ההתחדשות העירונית המתרחשת רובה ככולה בלב אזורים אורבניים צפופים ופגיעים במיוחד, מה שממחיש לכולנו למה אנחנו צפויים במהלך השנים הבאות, אם מקבלי ההחלטות לא יתעשתו ויבינו את גודל הבעיה. על כן, אני קורא בזאת לממשלת ישראל החדשה שתבחר בראשית נובמבר, להפוך את נושא הבטיחות בבנייה לאבן ראשה באג'נדה שלה. אם תרצו אין זו אגדה.

*כותב המאמר עורך-הדין אלדן דנינו, הינו מומחה לבטיחות בבנייה ולאחריות תאגידית

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

הגיע זמן השלטון המקומי

הגיע הזמן שהרשויות המקומיות במדינת ישראל ייהנו סוף סוף, הן ברמה התקציבית והן ברמת החקיקה, מעצמאות מוחלטת //...
עו"ד שיר טורם הספרי 25.04.2024
נשמח לדבר אתך
נגישות