banner
לילך רז // צילום: דורון קדלץ
לילך רז // צילום: דורון קדלץ

חלפו הימים שבהם כל מי שדיבר על בנייה ירוקה נחשב ל"מחבק עצים" הזוי

אכזבה: מקבלי ההחלטות הציגו את תכנית הדיור הממשלתית ללא התייחסות לבנייה ירוקה. נקווה רק שזו הייתה מעידה חד פעמית // דעה

אדריכלית לילך רז 23.06.2022

חלפו עברו הימים שבהם כל מי שדיבר על בנייה ירוקה נחשב ל"מחבק עצים" הזוי. כיום בכל המדינות המתוקנות בעולם נחשבת הבנייה הירוקה לחלק טבעי ובלתי נפרד מבניית כל בניין ובניין, החל בצמודי קרקע וכלה בבנייה רוויה וגורדי שחקים.לכן השתוממתי, ואפילו די נדהמתי, כשבמסיבת העיתונאים החגיגית שהתקיימה במעמד שלושה שרים בכירים, בה הוצגה תכנית הדיור הממשלתית, לא הייתה כלל התייחסות לנושא זה, אל במילה, אפילו לא ברמז.

יתרה מכך: בפירוט הכתוב של אותה תכנית, הייתה רובריקה קצרה שהתייחסה לבנייה מתועשת ומודולרית, נושא שקיים כבר עשרות רבות של שנים בעולם הרחב, וכבודו במקומו מונח. ניתן היה בנקל לשלב בו את הבנייה הירוקה. אבל זה לא קרה.

תכנית הדיור הממשלתית, למרבה הצער, הייתה מלאה וגדושה  במספרים ונתונים מרשימים, כולל מאות אלפי דירות חדשות האמורות להבנות במהלך השנים הקרובות. אולם, וזה אולם גדול, בכל מה שקשור לאיכות הבנייה בכלל ובנייה ירוקה בפרט, לא הייתה כלל התייחסות, לא מניה ולא מקצתיה.

ובכן, הבנייה הירוקה לא רק שהינה חיה וקיימת, היא אף הוכנסה בחודש מרץ האחרון, כלומר לפני שלושה חודשים, כתקן חובה בכל  בניין חדש שיוקם החל מעכשיו במדינת ישראל. מדובר, לפרוטוקול, בתקן 5281 שאותה כל קבלן וכל דייר  יצטרך לשנן כשהוא בונה או רוכש דירה.

משמעות תקן 5281 הינה דרמטית  מדובר בתקן המחייב בנייה באיכות שונה לחלוטין ממה שהורגלנו אליה עד כה. אמנם איכות זו תחייב את הקבלן או היזם בהוצאה מסוימת נוספת בעת הבנייה, אולם הוצאה זו תחזיר את עצמה כפל כפליים הן עבור הקבלנים ובמיוחד עבור הדיירים שייהנו במשך שנים רבות מיתרונות שלא היו להם עד כה.

בנייה ירוקה משמעותה התייעלות האנרגטית, החיסכון בחשמל ואנרגיה בכלל, בידוד הבניין באמצעות שימוש בזכוכיות מתאימות ובהצללות, שימוש מושכל בשמש שממנה אנו נהנים במשך רוב ימות השנה, חסכון במיזוג אוויר כתוצאה מצינון ואיוורור טבעי של הדירה והיריעה עוד ארוכה.

הבנייה הירוקה לא רק תשפר את איכות החיים היומיומית. על פי כל המחקרים היא חוסכת לפחות 400-500 שקלים לחודש בממוצע מסל ההוצאות המשפחתי(!), מה שתהפוך  אותה למשמעותית במיוחד עבור ישראלים בחתך סוציו אקונומי נמוך יחסית. ובמילים  אחרות: היא תחזיר את ההשקעה בעשרות מונים.

יתרה מכך: על פי כל המחקרים והממצאים בעולם הרחב, הבנייה הירוקה תשפר באופן משמעותי את הבריאות של הדיירים, תמנע מחלות כרוניות ובמקרים מסוימים אף מחלות סופניות מקצרות חיים.  יש לכך כמובן, משמעות רבה ביותר. הישראלי, על פי הסטטיסטיקה, מתגורר בממוצע 15-18 שנה באותה דירה. נקל לדמיין עד כמה תהיה לבנייה הירוקה משמעות בשיפור איכות החיים ובמיוחד תוחלת החיים שלו.

העובדה שמדינת ישראל הולכת להיות הצפופה בעולם ולהכפיל את מספר תושביה, הייתה לטעמי אמורה להדיר שינה מעיניהם של מקבלי ההחלטות, כולל אותם שרים שהציגו את תכנית הדיור הממשלתית. נקווה רק שזו הייתה מעידה חד פעמית ובמסיבת העיתונאים הבאה, אם וכאשר תהיה, נשמע על בנייה ירוקה ולא כהערת שוליים, אלא דווקא בכותרת הראשית. אשרי המאמין…

*כותבת המאמר, אדריכלית לילך רז, היא מבעלי חברת גרינר קיימות ובנייה ירוקה

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות