banner

מפקח הדיירים משה פלור: "הדרך ליצירת אמון היא ארוכה יותר אבל חוסכת זמן ומונעת משברים"

משה פלור מסביר למה התמורות טובות יותר כשיוצאים למכרז יזמים ואיך בונים אמון: "כמה שיותר להיפגש, לעדכן, לדבר, לראות את האנשים"

כרמלה קופר 27.03.2025

משה פלור, בעלים משותף במשרד פלור שמרת, המתחמה בפיקוח פרויקטים להתחדשות עירונית מטעם הדיירים, התארח באולפן "מגדילים", הסביר איך מייצרים אמון בין כל השותפים לפרויקטים ואיך תהליכי הידברות בסופו של דבר, חוסכים זמן וכסף לכולם.  

בפתח הדברים, פלור התייחס לפעילות בזמן מלחמה, ואמר כי: "אנחנו עדיין בתקופה של מלחמה, יש חטופים שלא חזרו הביתה, הראש לא מאה אחוז בעבודה אבל ממשיכים קדימה כי חשוב לדחוף את השוק. כולם אומרים 'בטוח נחזור, נתאושש' אבל צריך גם לדאוג שיהיה לאן לחזור, ואנחנו כחוליה בתוך שרשרת של התחדשות עירונית, דוחפים את החלק שלנו קדימה, כדי שהתהליך יהיה איכותי, יעיל ורציף". 

מה זה בעצם אותו תהליך?
"אנחנו עוסקים הרבה בתהליכים שמקדימים לביצוע הפרויקטים, צריך לעשות הסדרה רצינית בתחום. השותף שלי ואני מכירים את האתגרים מכל הכיוונים, גם של היזמים וגם של בעלי הדירות, ואנחנו מסתכלים בצורה רחבה על פרויקט. תהליך מתחיל עוד כשאנחנו נכנסים לתמונה בשלב התכנון, במהלך הליך הרישוי ובשלב שלפני בחירת יזם. אנחנו ממליצים לקחת מפקח ועורך דין הרבה לפני שיוצאים לדרך. חשוב מאוד שתהליך חיפוש היזם יעשה בצורה שקופה, צריך לדעת מה לבקש, יש לנו יכולת השפעה גדולה כשאנחנו נכנסים בשלב מוקדם".

מה היתרון שלכם כחברת פיקוח?
"כשעושים מכרז אנחנו יושבים עם בעלי הדירות, מתאמים ציפיות, עוברים על בקשות ודרישות. בראש ובראשונה אנחנו מתייחסים למפרט הטכני כי אפשר להכניס שם המון דברים, זו למעשה דרישה מקדימה שמאפשרת ליזמים להגיש הצעה איכותית ומותאמת. לכל אוכלוסייה יש את הצרכים שלה, צריך להטמיע את זה במפרט ואז הדיירים יודעים שהם מקבלים בניין שמותאם להם. אם זה לא בוצע בשלב מקדים, אחר כך זה כבר יותר קשה לעשות את זה". 

איפה האתגרים?
"ביצירת אמון, זה תהליך שמחייב אמון. לכן גם אנחנו מלווים אך ורק בעלי דירות ובעלי זכויות על הקרקע. אנחנו לא מלווים חברות יזמיות למרות שבאנו משם וזה נותן לנו את היכולת לראות את כל התמונה. עם זאת, החלטנו לייצג רק צד אחד בפרויקט, של בעלי הדירות. 

חשוב לעשות הליך של תיאום ציפיות לאורך כל התהליך, בכל שלב. פרויקט הוא דינמי ואמון נבנה תוך כדי שמדברים על הדברים ביחד, ולא באופן חד צדדי". 

עד כמה קשה להשיג תמורות גבוהות?
"כל פרויקט לגופו. בעלי הדירות למעשה מוכרים את הזכויות ליזם. הם רוצים את התמורה הגבוהה ביותר ואנחנו דואגים לזה אבל יש פרויקטים שיש גג מסוים שאפשר להגיע אליו. הדרך הטובה לבדוק מהי תקרת הגג היא באמצעות מכרז יזמים. 

"ראיתי המון חברות והמון פרויקטים, לאו דווקא הייתי הולך עם יזם שמציע לי עוד שני מטר, יותר חשוב שהחברה תהיה מנוסה, שהמוצר שהיא יודעת לתת הוא מוצר טוב ואיכותי. בנוסף, חשוב שיהיה אפשרי לבנות אמון בין כל הגורמים ולהנות מהדרך, ולא רק מהמוצר הסופי".

טיפ לבעלי הדירות?
"לקיים מכרז לבחירת יזמים, זה עושה סדר ובעיקר לתאם ציפיות לפני כל הזמן, לדעת בתור בעל דירה שהשגתי הכי הרבה שאני יכול. שקיפות היא לא סיסמא, גם אם זה אומר שהדרך יותר ארוכה, עוד פגישות ועוד שיחה ועוד בדיקה לפני החלטות תכנוניות וביצועיות, זה נראה ארוך אבל בסוף זה חוסך זמן ומונע משברים. חייבים שיהיה תהליך פתוח, כמה שיותר להיפגש, לעדכן, לדבר על החלטות שהתקבלו, לראות את האנשים". 

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות