"זו קריאת השכמה לרשויות המקומיות להתעורר ולשנות דיסקט"
המשנה למנכ"ל אורון נדל"ן, גל קסטל, משוכנע כי המלחמה העקובה מדם, צריכה להוביל לשינוי עולם ההתחדשות העירונית – ראיון אישי נוקב
המשנה למנכ"ל אורון נדל"ן, גל קסטל, משוכנע כי המלחמה העקובה מדם, צריכה להוביל לשינוי עולם ההתחדשות העירונית – ראיון אישי נוקב
הטבח הנורא שביצעו מחבלי חמאס והמלחמה שפרצה בעקבותיו זעזעו את אמות הספים של החברה הישראלית. המשנה למנכ"ל אורון נדל"ן, גל קסטל, משוכנע כי השלכות המלחמה אמורות להוביל לשינוי תפיסה מהותי ברשויות המקומיות בכל הקשור לקידום פרויקטים של התחדשות עירונית. בראיון ל"מגדילים" הוא אומר: "לאור מה שקורה במלחמה כולנו בעצם מבינים שהמדינה צריכה לשנות דיסקט בהרבה מאוד תחומים – בתחום הצבאי, החברתי הכלכלי וכולי. יהיה עוד שיח רב אחרי המלחמה והסקת מסקנות אשר יובילו לשינויים בעקבות מה שקרה פה. המדינה ספגה סטירת לחי חזקה מאוד. לא מדובר בעוד אירוע שלאחריו נמשיך הלאה בחיינו. המדינה חייבת לעשות פאוזה עם עצמה, להסיק מסקנות ולתקן על מנת שמחזות כאלו לא יחזרו".
כיצד לדעתך המלחמה אמורה להשליך על תחום ההתחדשות העירונית?
"אני חושב שהיום כולנו מבינים שהתחדשות עירונית מצילה חיים. זו קריאת השכמה לרשויות המקומיות להתעורר ולשנות דיסקט, למחוק את דפוסי העבודה שהיו נהוגים עד היום ולהגיד איך אנחנו כרשות שיש לה אחריות אמיתית כלפי התושבים שלה מקבלים יזמים ובעלי דירות בנפש חפצה.
יש בניינים רעועים, מתחמים עם מאה אחוז חתימות, תוכנית מהממת עם מיטב האדריכלים ובחלק מהרשויות המקומיות אומרים לך 'לא – כי כרגע זה לא במדיניות'. איפה האחריות שלהם להסתכל על התמונה היותר רחבה? מדיניות היא לא בסלע היא יכולה להשתנות מדובר כאן בחיי אדם מה שקרה זו צלקת למדינה לכל החיים.
במלחמה זה הוכח, במקומות שבהם לא היו ממ"דים הייתה כמות משמעותית של נפגעים ובדירות שבהן היו ממ"דים לא היו נפגעים. ראינו תמונות של דירות שנהרסו לגמרי מפגיעה ישירה ורק הממ"ד נשאר עומד. כולם מבינים שהעניין הפך להיות מאוד קריטי ואחת המסקנות העיקריות שהמדינה צריכה להסיק היא להבין שכל נושא ההתחדשות העירונית חייב לעבור שינוי חשיבה משמעותי".
קסטל מותח ביקורת חריפה על האופן בו חלק מהרשויות המקומיות התייחסו להתחדשות עירונית עד עתה: "עד היום כיזמים הגענו לחלק מהרשויות וקיבלנו תשובות שליליות כי אין מדיניות ואין משאבים. אתה מגיש תוכנית ועונים לך אחרי חצי שנה למייל ששלחת, חסמים על חסמים אתה לא מצליח לקדם תוכנית בלוחות זמנים סבירים אם בכלל.
אתה צריך לעבור את משוכת המנהלת להתחדשות עירונית, את הועדה המקומית, לקבל את אישור התב"ע בוועדה המחוזית – רק התהליך הזה לוקח שלוש עד שבע שנים ואז תבנה עוד כשלוש שנים. יוצא שמאז שדיברנו עם הדייר בפעם הראשונה והוא נתן הסכמה לפרויקט ועד שקיבל את דירתו החדשה עוברות כעשר שנים וזה פשוט אבסורד.
במסגרת הסקת המסקנות לאחר המלחמה, המדינה צריכה להבין שהיא חייבת לשנות חשיבה בכל הקשור להתחדשות עירונית. אנחנו כיזמים מצפים שאחרי שהאבק ישקע לא נשוב וניתקל באותה בירוקרטיה ובאותם חסמים וחוסר המשאבים ברשויות המקומיות אלא נראה באמת שינוי דיסקט משמעותי".
מה לדעתך המדינה והרשויות המקומיות אמורות לשנות?
"בראש ובראשונה לעודד יזמים לקדם פרויקטים של התחדשות עירונית, לא להתעקש ולריב אתם על כל דבר קטן. היום כשאתה בא לחלק מהרשויות העירוניות עם תוכנית התשובה שלה היא בדרך כלל קודם כל 'לא' ואחרי זה 'בוא נדבר'. במרבית המקרים אתה לא מגיע לרשות עירונית שאומרת לך 'כל הכבוד על היוזמה, נראה איך אנחנו נרתמים כדי להוציא את הפרויקט לפועל'. נותנים ליזמים תשובות כמו 'אתם לא במדיניות' 'אתם בגל הבא' 'תדברו איתנו בעוד עשר שנים' ועד לרמה של כל מיני התערבויות קטנוניות שברור לנו שהמטרה שלהן היא לעכב את הפרויקט. זה מרגיש שזה נעשה כי אין לחלק מהרשויות את המשאבים ואת כוח האדם והן רק רוצות לטרטר אותך כדי שתרים ידיים או שהדיירים ירימו ידיים ואז יש אנחת רווחה והשולחן נקי ויש פחות פרויקט לטפל בו".
את חלק מהרשויות לא מעניין מה קורה לדיירים
עוד אומר קסטל: "זה מרגיש לעיתים שלחלק מהרשויות המקומיות לא מעניין מה קורה לדיירים בקצה שנשארים חשופים בלי ממ"דים והבירוקרטיה חוגגת. התקווה שלנו כיזמים היא שסוף סוף ישנו את החשיבה והמדינה תספק את המשאבים ואת היוזמה כדי שפרויקטים יתקדמו. התחדשות עירונית היא לא רק נדל"ן – היא מצמצמת פערים חברתיים, היא מטפלת בכל הקשור לביטחון אמיתי של תושבים ואי אפשר לזלזל בזה. אי אפשר שיישב עובד ברשות מקומית ויגיד שהוא לא יכול לקדם פרויקט בטענות שברור לכולם שהן לא פחות מאבסורד. יש לו אחריות על גברת כהן ומר לוי והוא חושף אותם לאירועים שראינו במלחמה האחרונה. אם בעוטף לא היו ממ"דים אז לא היו 1400 הרוגים היו כנראה 14,000 הרוגים. שם הבינו שזה חשוב ומה קורה בשאר חלקי הארץ?
"לא היה חסר הרבה שהיינו רואים את החמאס בתל אביב כי מדובר בשעה נסיעה משדרות – איזה אסון נוסף צריך לקרות כדי שייפול האסימון? כולי תקווה שהאירוע האחרון יוביל לשינוי דיסקט ושהמדינה והרשויות המקומיות יקצו את המשאבים לקידום תוכניות ולא יתמקדו בהערמת קשיים ובירוקרטיה. אם זה לא יקרה אז לא למדנו שום דבר והאסון הבא הוא רק עניין של זמן".
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן