banner
צילום דליה עסיס // אלן צ'פלסקי
צילום דליה עסיס // אלן צ'פלסקי

"לעקור מרמ"י את הסמכויות הדיקטטוריות שקיבלה"

רשות מקרקעי ישראל, שלא בטובתה, הפכה במהלך השנים מ"שומרת הקרקע" ל"ספסרית הקרקע הלאומית". נדרשת חקיקה יזומה שתחזיר את הקרקע לבעליה החוקיים שזה אנחנו, כולנו // דעה

דליה עסיס 25.10.2021

מדינת ישראל לא עשירה במחצבים יקרי ערך דוגמת זהב או נפט. באופן פרדוקסלי דווקא הקרקע הפכה להיות המשאב הלאומי מספר 1 שלנו, הרבה יותר אפילו מהגז שנמצא לאחרונה במים הטריטוריאליים שלנו בים התיכון.

מספר סיבות היסטוריות הביאו לכך. אנחנו מדינה קטנה מאוד בשטחה, כ-22 אלף קילומטרים רבועים בלבד, כשיותר ממחציתם זה מדבר הנגב, כך שלכל מ"ר קרקע קיים משקל לא מבוטל. עוד מימי הציונות הראשונים, סוף המאה-19 וראשית המאה ה-20, נחשבה גאולת קרקעות למעשה פטריוטי וציוני ראשון במעלה, והנדבנים למיניהם היו מוכנים לשלם סכומי עתק עבורה. אם בימי הקמת המדינה, 1948, חיו כאן כ-650 אלף תושבים בלבד, כיום חיים פי 15 יותר, כ-9.4  מיליון, כך שהצורך במשאב הקרקע גדול בעשרות מונים. עוד ב-1960 החליטה ממשלת ישראל על הקמת מנהל מקרקעי ישראל (בשמה היום – רשות מקרקעי ישראל) וזאת על מנת לשמור מכל אתרוג על קרקעות המדינה. 

עבודה זו, לכשעצמה, תרמה מאוד לביקושים למקרקעין. רשות מקרקעי ישראל, שלא בטובתה, הפכה במהלך השנים מ"שומרת הקרקע" ל"ספסרית הקרקע הלאומית", זאת בשל שליטתה הבלתי מעורערת על שיווק הקרקע באמצעות מכרזים, שיטת מחירי מינימום. שיטה זו הובילה להעלאת מחירים גורפת על ידי היזמים המתחרים זה מול זה, בשיטה המזכירה בתי מכירות פומביות.

החל מסוף שנות ה-2000, ממשלות ישראל נכשלו פעם אחר פעם בניסיונות להוריד את מחירי הדיור  משום שטיפלו בריסון הביקושים, במקום לטפל בהגדלת ההיצע. 

מצופה מממשלת ישראל החדשה שתתייחס סוף סוף אל הקרקע כאל משאב לאומי השייך לכלל אזרחי המדינה ולא לגוף מונופוליסטי כזה או אחר. רשות מקרקעי ישראל, קיבלה סמכויות בלתי מוגבלות לשלוט ביד רמה על 92 אחוזים מקרקעות המדינה, והיא מבצעת הלכה למעשה את המנדט שאותו קיבלה כדין מממשלת ישראל. אבל בסופו של יום מדובר בגוף אינטרסנטי. צריך לקרות פה שינוי מהיסוד ורק הממשלה יכולה לבצע את השינוי על ידי חקיקה יזומה שלא רק תעקר מרמ"י את הסמכויות הדיקטטוריות שקיבלה, אלא גם תחזיר את הקרקע לבעליה החוקיים שזה אנחנו, כולנו.

יהיה בכך שינוי מהיסוד של המצב הבלתי נסבל לפיו רשות מקרקעי ישראל מספסרת כאוות נפשה בקרקע ומי שסובל מכך הם כלל אזרחי ישראל ובמיוחד הדור הצעיר ששירת בצבא ורוצה בסך הכל קורת גג בטוחה. ממשלת ישראל החדשה שחרטה על דגלה להביא שינוי, הגיע הזמן להתעורר. 

*כותבת המאמר דליה עסיס היא שמאית מקרקעין, מתכננת ערים ומרצה באוניברסיטת בר-אילן

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות