banner
מימין ג'קי סויסה ואיתן לוי // באדיבות אילה אגם
מימין ג'קי סויסה ואיתן לוי // באדיבות אילה אגם

איך הפך סגן ראש אכ"א לשעבר, איתן לוי, לאחד היזמים הבולטים בארץ?

ההחלטה לפרוש מהצבא אחרי 30 שנה, החיבור הטבעי לשותף, אל"מ במיל' ג'קי סויסה ראש מינהלת המגורים של צה"ל לשעבר, החשיבה הניהולית לטווח הארוך והעשור האחרון, שבו מסרו השניים כבר 1300 יח"ד. איתן לוי, סגן ראש אכ"א לשעבר והבעלים של "אילה אגם", בראיון אישי ל"מגדילים"

מימין ג'קי סויסה ואיתן לוי // באדיבות אילה אגם

אחרי 30 שנה הוא פרש מתפקיד בכיר בצבא והתחיל את דרכו בתחום יזמות הנדל"ן, כיום סגן ראש אכ"א לשעבר, תא"ל במיל' איתן לוי (61), הוא המנהל והבעלים של חברת ייזום הנדל"ן אילה אגם, יחד עם שותפו אל"מ במיל' ג'קי סויסה, מי שכיהן בעבר כראש מינהלת המגורים של צה"ל.

לוי מתגורר במודיעין, נשוי ואב לשלושה, מספר בראיון אישי ל"מגדילים", על ההחלטה לפרוש מצה"ל ועל העשור שעבר עליו מאז אותו יום: "רוב התקופות ביצעתי תפקידים במערך השדה ולקראת הסוף הגעתי למטה, לתפקיד סגן ראש אכ"א. ב- 2006, אחרי 30 שנה החלטתי לפרוש. בין היתר, כי המשמעות של להמשיך היתה להתמודד בהמשך על תפקיד ראש אכ"א. הרגשתי שזה הזמן שלי לסיים את השירות אבל אני פעיל מאוד במילואים". לוי אומר "פעיל מאוד" בצניעות המאפיינת אותו, אבל אי אפשר להתעלם מתרומתו האדירה וצה"ל ולמדינה, כאשר לקח על עצמו את אחד התפקידים הקשים ביותר בהם הוא משרת כיום במילואים בצה"ל-  ראש חטיבת הנעדרים והנפגעים בשעת חירום. כשהוא נשאל מהיכן הזיקה האנושית שהוא רכש, הוא אומר: "אומנם אני פסיכולוג בהשכלתי אך לא עסקתי בכך מימי, תמיד התחברתי לפן האנושי".

"רציתי להיות יזם ולפעול בחופשיות"
עם השחרור מצה"ל, כיהן לוי כמנכ"ל חברת כוח אדם "אבל ידעתי שאני רוצה להיות יזם ולפעול בחופשיות בשוק, לפי התמחותי וניסיוני המקצועי", הוא אומר. מהרגע הזה המעבר לעולם היזמות היה טבעי ומהיר. הוא התחבר לז'קי סויסה, "את ז'קי הכרתי מתקופת הצבא, הוא הגיע מעולם הבינוי והיה ראש תחום ההנדסה וראש מינהלת המגורים של צה"ל. היחידה הזו היתה כפופה אלי וכך הכרתי את פעילותו בתחום המגורים. כשפרשנו יחד ידענו שאנחנו רוצים להתחבר ולקחת את הניסיון והתובנות והקמנו את החברה", מספר לוי על הצעד הראשון בענף.

איפה בחרתם להתחיל את הכניסה לעולם הנדל"ן?
"ב-2010 היה הבום הגדול של קבוצות הרכישה, התחלנו את הפעילות כחברת ניהול לקבוצות רכישה, מודל דומה למה שעשינו בצבא ומשם לקחנו וניהלו עד היום כ-30 קבוצות כאלו בכל רחבי הארץ והפריפריה. עד היום מסרנו 1300 יח"ד, חלקן גם ביזמות והיום אנחנו מנהלים סדר גודל של עוד 900 יח"ד למגורים, מסחר ומשרדים".

מה היה החזון שליווה אותך בעשור של צמיחה בענף?
"האנשים הם מוטיב מרכזי אצלנו. ההתמודדות עם לקוחות מבחינתנו, מתוך הבנה שאתה לא מתעסק בבטון ובברזל אלא באנשים- זה מה שעושה את ההבדל. אחד המאפיינים אצלנו זה שיש לנו הרבה מאוד לקוחות חוזרים ותוצאות כי מבחינתנו זה נושא חשוב, לשתף, להתייחס לאנשים. בסוף עולם המגורים הוא עולם של אנשים. אתה לא רק בונה קירות ומישהו נכנס אליהם".

הרחבת את הפעילות גם לתחום ההתחדשות העירונית.
"חברת איילה היא חברת ניהול לקבוצות ופרויקטים אבל אנחנו עושים גם פעילות יזמית אחרת על אותה פלטפורמה ניהולית של החברה, שהיא למעשה מאיישת את הצוות המקצועי. יש לנו חברות נוספות שעוסקות בנדל"ן מניב, התחדשות עירונית ומגורים. יש לנו פרויקט תמ"א 38/2 בחולון שנמצא בשלב היתרים, הכולל 26 יח"ד ועוד פרויקט גדול בבת ים של כ- 100 יח"ד, שנמצא בשלבים תכנונים מקדמיים. בפתח תקווה יש פרויקט נוסף בחיתולים. החברה עצמה, שמנהלת את ההתחדשות העירונית, הוקמה לפני שנה".

הדמיית מרכז העסקים החדש של אילה אגם במודיעין // איי איי הדמיות
הדמיית מרכז העסקים החדש של אילה אגם במודיעין // איי איי הדמיות

אתם רואים אופק בתמ"א 38?
"נכנסנו לתחום מתוך הבנה שזה הפתרון האמיתי גם למצוקת הקרקעות והדיור וגם לביקושים באזורים מרכזיים בערים. זה גם הפתרון לערים עצמן אבל אני חייב להגיד בצער שזה חתיכת מסע ארוך ומורכב, שאתה נכנס אליו והוא לא קלאסיקה של יזמות, זה תהליך אחר אבל אנחנו מפתחים אותו והוא חלק מהתמהיל שלנו לטווחים ארוכים. באמצע יש הרבה בירוקרטיה אבל זה העתיד".

השוק מתקרר, השוק מתחמם, מה דעתך על כל הנתונים המתפרסמים חדשות לבקרים על ידי משרד האוצר והלמ"ס?
"אם נסתכל על החודשים האחרונים אז נראה חודש עליה וחודש ירידה במחירי נדל"ן, מדובר בתנודות מינוריות ומה שברור זה שאנחנו לא רואים מגמה ברורה, למעט בלימה בעליית מחירים, שהיא גם תוצאה של זה שלא קונים דירות. הסיבות הן, בין היתר, בגלל מחיר למשתכן, בגלל שהוציאו את המשקיעים החוצה וכדומה. אבל אם נסתכל על התמונה הכוללת- השאלה היא מה רוצים לעשות, מה הפתרון ארוך הטווח?

"אנחנו רואים פעולות דחופות שנכון לעשות במצבי חירום ונניח שזה מה שהוחלט לעשות- גם אז אתה צריך לתכנן את היום שאחרי ואת ההתמודדות. אם לא תתמודד לאורך זמן אז הפעולה הדחופה תיתן ביטוי כזה או אחר של התקררות אבל מה יקרה מחר? כשהטיפול לא מצליח להביא את הפתרון לאורך זמן, כי למעשה הוא לא להתמודד עם כלל צרכי השוק אלא הולך  רק על פתרון אחד- אז הציבור יגיד 'הבנו, היתה התקררות אבל אנחנו רוצים בית'. אם לא מטפלים בהיצע- השוק יתנהג כמו שוק ומי שצריך לקנות יקנה, היינו שם.

אני לא מבין, אז מה, נמשיך להוציא מיליארדים על מחיר למשתכן וזה הפתרון בעשור הקרוב? אני לא רואה את התשובה לשאלה הזו וכאן יש סכנה, זו התקררות לעונה אחת".

היזמים צריכים הרבה אוויר לנשימה – יש לכם?
"אנחנו לא במצב שיש לנו סחורה תקועה, היא מכורה מראש, אין לנו דירות ריקות שעומדות. בשבוע שעבר דווח על ירידה בהיקף התחלות הבנייה למגורים ועלייה בהיקפי התחלות בנייה למסחר. זו לא הבעיה שניסו לפתור בממשלה אבל היזמים מגיבים, כדי שהעסק ימשיך ואז יש פריחה של משרדים במעגל השני והשלישי של המרכז, שם גם אנחנו פועלים. יש לנו שני פרויקטים של עשרות אלפי מטרים במודיעין, במרכז העיר ובאזור מסחר וקניות וכולם מכורים, ביקושים גבוהים ביותר".

הדמיית מרכז העסקים החדש של אילה אגם שיוקם במודיעין // איי איי הדמיות
הדמיית מרכז העסקים החדש של אילה אגם שיוקם במודיעין // איי איי הדמיות

איך אתה מסכם העשור שלך בתחום הנדל"ן?
"כששואלים אותי מה אני עושה, אני אומר שאני פנסיונר… וברצינות, בעשר השנים הללו התחום הולך ומשתנה כל הזמן, הוא דינמי, לא רגוע, לא ברור, הכללים הקלסיים של ביקוש והיצע לא קיימים בשל התערבות ממשלתית או חיצונית אחרת, כגון ביטחונית. יש כאן מוצר "בית", שמושפע מהמון תנודתיות. זה אומר שיזמים צריכים להיות שני צעדים קדימה, לתמהל את הפעילות, לדעת לעשות עוד דברים ופרויקטים ארוכי טווח.

"בשורה התחתונה, אני מאוד נהנה לראות בן אדם מקבל מאיתנו בית ומזוזה, מסרנו 1300 יח"ד, זה 1300 פעמים שמשהו עושה לך טוב – וזו כבר בריאות".

ניהול צבאי מול ניהול יזמי?
"גם בצבא עסקתי ביזמות, כל הזמן חיפשתי הזדמנויות וניהול טוב. יזם זה אופי ונשמה. ההבדל הגדול הוא מעבר מארגון ציבורי לעולם העסקי, שם יש לך הרבה יותר אפשרויות".

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות