banner
רמלה // צילום באדיבות דוברות עיריית רמלה
רמלה // צילום באדיבות דוברות עיריית רמלה

אחרי 800 שנה – העיר העתיקה ברמלה תתחדש עם 3,500 דירות

"מהלך ללא תאריך תפוגה" – אחרי עשרות שנים ללא התחלות בנייה, העיר העתיקה תשנה את פניה בעשורים הקרובים. מיכאל וידל: "פנינה לאומית"

זיו גולדפישר 25.09.2024

עיריית רמלה מקדמת תכנית אב לעיר העתיקה, המציעה עד 3,500 יח"ד. התכנית אמורה לעלות לדיון ראשון בוועדה המחוזית בשבוע הקרוב, ומטרתה היא הנעת תהליך בר קיימא של התחדשות עירונית כוללת בעיר העתיקה, ובפירוט מסירת מורשתה ורוחה של העיר העתיקה לדורות הבאים, לצד ניהול השינויים באופן שיבטיח את קיומם של מכלול התפקודים העירוניים זה לצד זה- מגורים, מוסדות, מסחר, תיירות, ארכאולוגיה.

העיר העתיקה, שהיא ליבה של רמלה ומרכיב מרכזי בזהות של תושבי העיר, קיימת למעלה מ-800 שנים. האזור כולל את מבני הציבור והדת החשובים של רמלה בעבר ובהווה, מבני ממשל ושווקים. למרות העושר התוכני, עורכי התכנית מציינים כי קיים צורך מהותי בקידום ועידוד התחדשות עירונית של המרחב למימוש הפוטנציאל הגדול הגלום בו. התכנית חולשת על כ-394 דונם התחומים ברחוב הרצל מצפון, רחוב ביאליק ממערב, רחוב קלאוזנר ממזרח ורחובות הרב הרצוג ודניאל מדרום.

בעיר העתיקה גרים 3 אחוזים מכלל תושבי העיר (2,460 תושבים). 88 אחוזים מהאוכלוסייה ערבית ו-12 אחוז יהודית ואחרת. יש לציין כי לא היו התחלות בנייה באזור תקופה ממושכת ובמספרים, מדובר ב- 18 התחלות בנייה מאז 1995, בעיקר מגוון מוסדות ציבור. בשטח התכנית יש כיום כ-540 יח"ד, והיא מציעה בנייה של בין 2,800 ל-3,450 יח"ד, לרבות תוספת יח"ד, במידה המאפשרת שמירה על המרקם החברתי והאיזון הבין – קהילתי מחד ומייצרת היקף זכויות המאפשר התחדשות מאידך.

מדובר במרחב אורבני מגוון, החל מרחובות ושווקי העיר העות'מנית, דרך שכונות הגנים המנדטוריות ועד למרחבי התכנון החדשים. בהתאם, התכנית מציעה לשמר מבנים בעלי חשיבות היסטורית, ומחלקת את העיר העתיקה למספר מתחמים – ליבת העיר, אזור חיץ וטבעת היקפית. 

ליבת העיר הוא למעשה המתחם המכיל את מוקדי המסחר, תיירות ותרבות המרכזיים, ביניהם שוק רמלה, המסגד הגדול, הכנסיה הפרנציסקנית ועוד. שטח זה הוא בעל רגישות גבוהה ומיועד לשימור, ותותר בו בנייה של עד 4 קומות, ולאורך רחוב הרצל עד 6 קומות. המתחם הנושק לליבת העיר, המכיל את שוק יום ד' המהווה מוקד מסחרי מרכזי, מוגדר כאזור חיץ בין ליבת העיר למעטפת. הבנייה באזור זה היא של 6 עד 9 קומות. בטבעת ההיקפית של העיר העתיקה ניתן לבנות בנייה מרקמית של עד 9 קומות מלווה בבנייה מגדלית של עד 18 קומות. 

על פי עורכי התוכנית, חידוש העיר העתיקה של רמלה הינו מהלך של התערבות עירונית מתמשכת, ללא תאריך תפוגה, הדורש ניהול, יחסי ציבור ונוכחות עירונית מתמדת במרחב: "זו תאותת על רצינות העיר בכוונתה ליצור שינוי במקום בכדי להפוך את העיר העתיקה לחלק חיוני בחיי היום-יום של תושבי העיר".

ראש העיר רמלה, מיכאל וידל, אמר ל"מגדילים" כי: "זו הפעם הראשונה שהעירייה מקדמת תכנית מקיפה לכל אגן העיר העתיקה, תכנית שמכבדת את ההיסטוריה המפוארת של רמלה ואת הקהילות שחיות בה, תוך מתן דגש על הצורך בהתחדשות והתקדמות. העיר העתיקה של רמלה היא פנינה לאומית, עם אתרים היסטוריים ייחודיים, חיי מסחר שוקקים, ושוק מפורסם. התוכנית שאנו מקדמים תחזק את העיר העתיקה כמקום נעים לבילוי, תיירות, וקניות, עם התאמות נקודתיות המותאמות לאופיו הייחודי של המקום והקהילות שחיות בו. לאורך כל הדרך, ליווינו את התהליך בשיתוף פעולה מלא עם בעלי העניין והקהילות המקומיות, מתוך מטרה לשמר את רוח המקום לצד קידום חדשנות והתפתחות".

את התכנית יזמו עיריית רמלה ורשות מקרקעי ישראל והיא נערכה על ידי ארי כהן, ממשרד מיכאל וינד אדריכלים.

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות