banner
ישיבת ההתאחדות השבוע // צילום: דוברות ההתאחדות
ישיבת ההתאחדות השבוע // צילום: דוברות ההתאחדות

התאחדות הקבלנים: המדינה תגיע למחסור של מעל 250,000 דירות בתוך שנה

בהתאחדות מאיימים לתבוע את הממשלה. ראול סרוגו: "נכשלה בטיפול במשבר העבודה בענף והביאה לשורת כשלים שהיא לא מצליחה לתקן"

מתחילת המלחמה התארך זמן הבנייה של דירה ב-8.5 חודשים, נרשמה צניחה של 4.5 מיליארד שקל בפעילות התשתיות, המדינה הפסידה כ- 15 מיליארד שקל מירידה בגביית מע"מ והפסד זה יגיע בסוף 2025 לסכום של 25 מיליארד שקל – את הנתונים המדאיגים הללו חושפת התאחדות הקבלנים בוני הארץ. 

"על פי התנהלות הממשלה, הקצב הנוכחי של הגעת עובדים לענף הבנייה והתשתיות, רק בסוף שנת 2025 נגיע להיקף כוח העבודה בענף הבנייה של לפני ה-7 באוקטובר, המדינה נכשלה בטיפול במשבר העבודה בענף והביאה לשורת כשלים דרמטיים שגם אותם היא לא מצליחה לתקן. אנחנו דורשים מהממשלה לצאת למבצע להבאתם של כלל העובדים הנדרשים לענף לא יאוחר מסוף הרבעון הראשון של שנת 2025 וגם זה מאוחר מדי", כך אמר נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, ראול סרוגו שהציג  שורת נתונים, המצביעים על חומרת המצב בענף הבנייה והתשתיות כיום. 

לפי הנתונים, מספר העובדים בענף  הבנייה והתשתיות עומד על 212,000 – נמוך כיום ב-47,000 מהמצב לפני המלחמה וכן, מספר העובדים הזרים שהגיעו מאז ינואר 2024 לישראל מסתכם ב-16,000 למרות החלטת הממשלה מדצמבר אשתקד להביא ל 60,000 עובדים. לדברי סרוגו: "הממשלה לא מבינה כי כדי להשלים את המחסור הזה יש לקים פעולות המאפשרות לתאגידי כח האדם להביא העובדים במהרה". 

ישיבת ההתאחדות השבוע // צילום: דוברות ההתאחדות
ישיבת ההתאחדות השבוע // צילום: דוברות ההתאחדות

"בשקלול היקפי שעות העבודה של כל העובדים בענף  נקבל חזרה מלאה לתשומות העבודה שהכרנו טרם המלחמה רק בסוף 2025. כתוצאה מזה, בשנתיים שיעברו עד סגירת הפער, יצטברו במשק ירידה בהתחלות וגמר בניה מכל הסוגים, נסיגה בתוצר וההשקעה הגולמית, ואובדן ענק של הכנסות ממיסים למדינה", אומר מנכ"ל ההתאחדות, יגאל סלוביק, "זמן הבנייה של דירה ממוצעת יזנק עד סוף 2025 מ-33 ל-38 חודשים בשל המחסור בעובדים. לאור זאת, אנו מעריכים שהמחסור בדירות בישראל עומד לזנק עד סוף שנת 2025 ב-25,000 דירות להיקף של מעל 250,000 דירות". 

עוד להערכתו, על בסיס צפי היקף העובדים בענף, שנת 2024 תסתכם עם תחילת בנייה של כ-59,000 יחידות דיור, גידול של 10% בלבד בשנת 2025 והיקף גמר הבנייה של דירות יגדל ב-3% בלבד. 

"הענף הבניה הוא קטר שיכול לחלץ את המשק ממיתון אך דווקא חוסר תפקודו יגרור את המשק למיתון עמוק. יש לפתור את בעיית העובדים, לשחרר את הליכי התכנון המסורבלים, לבטל את המנגנון המעוות של היטלי ההשבחה ולתמוך בנדיבות בשלטון המקומי בדרך ישירה", אומר סגן נשיא ויו"ר אגף יזמות ובניה בהתאחדות, חיים פייגלין. לדבריו הפתרון הוא, "לעדכן בדחיפות את התוכנית הלאומית לדיור, שנערכה בשנת 2017 ואיננה רלוונטית עוד, ליעד של 100 אלף יחידות דיור לשנה בהתחלות בנייה ובסיומי בנייה, בעוד כיום בפועל נבנות כ-55 אלף נטו בקיזוז דירות שנהרסות ונבנות מחדש. בנוסף, יש להעתיק את מרכז הכובד של הפעילות הממשלתית ממעורבות בשוק הדירות למכירה (מחיר מופחת) למעורבות בשוק הדיור להשכרה המשפיע על הכלכלה דרך האינפלציה והריבית".

כלכלני ההתאחדות מדווחים עוד, כי מאז תחילת המלחמה לא בוצעו 20.5 מיליוני ימי עבודה במצטבר. התוצאה לדבריהם, היא איחור ממוצע של כ-7 חודשים בממוצע במסירת דירות עד ספטמבר 2024. 

סרוגו:  "הממשלה חייבת לחשוב מחוץ לקופסא. ענף הבניה והתשתית זקוק באופן נואש למדיניות כלכלית יצירתית אשר תוביל למנועי צמיחה אשר יובילו לגידול משמעותי בהתחלות הבניה ובהשקעות בתשתית וזאת מבלי להגדיל את הוצאותיה ע"י קיצור בירוקרטיה והליכי רישוי, הבאה מיידית של 30,000 עובדים זרים לפחות בטווח של 60 ימים ע"י הבאה ישירה של תאגידי כ"א תוך קיצור הרגולציה, הפחתת מס רכישה למשקיעים אשר יובילו לגידול בהיצע הדירות של הקבלנים ולתוכנית תמריצים TAX CREDIT   אשר תוציא לפועל פרויקטים להתחדשות עירונית בפריפריה. שיקום הדרום והצפון בפרק זמן מהיר תלוי ביכולתה של הממשלה לתמוך בקבלני הביצוע והתשתית, אחרת, לא יהיה מי שיבצע את העבודה". 

בתוך כך, בהתאחדות טוענים כי היקף ההשקעות בבנייה בישראל צנח בחצי הראשון של השנה ב-46 מיליארד שקל לעומת המגמה שנרשמה לפני המלחמה. עד סוף 2024 צפוי ההפסד לגדול ל-90 מיליארד שקל שהיה אמור להיכנס אליו בשנת 2024 (4.8% מהתמ"ג), ו-80 מיליארד שקל בשנת 2025 (1.4% מהתמ"ג).

לפי ההתאחדות בשני הרבעונים הראשונים של 2024 ירדה ההשקעה בבניה בכלל בכ-25% לעומת הרבעונים המקבילים אשתקד. לעומת המגמה טרם המלחמה, מדובר בירידה של 50 מיליארד שקל במחצית הראשונה של 2024. "המשך קו המגמה שלפני המלחמה, הכולל מצבת עובדים מלאה היה מביא את השקעות הענף לרמה גבוהה ב-90 מיליארד שקל בשנת 2024 (4.8% מהתמ"ג), וב-80 מיליארד שקל בשנת 2025 (4.2% מהתמ"ג). ההפסד של המע"מ למדינה הנגזר מסכומים אלו עומד על כ-25 מיליארד שקל", כך מעריכים בהתאחדות.

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות