banner
איציק סימון // רז רוגובסקי
איציק סימון // רז רוגובסקי

מדוע צריך לגייס את הרשויות המקומיות למלחמה בתאונות העבודה?

להפוך את ה"בעייה" ל"הזדמנות": יש למסד את נושא פקחי הרשויות המקומיות, להכשיר אותם להיות מוסמכים ומקצועיים, כך שיוכלו לפעול כהלכה ולפקח בכל אתרי הבנייה באותה עירייה או רשות // דעה

איציק סימון 25.04.2022

דווקא כאיש ביטוח ותיק, המתמחה בענף הבניה, אני מוטרד במיוחד מכמות תאונות העבודה המתרחשות מידי שנה באלפי אתרי בנייה ברחבי הארץ. מספר ההרוגים בתאונות נותר 40-45 מידי שנה, ובאחוזים ביחס לכמות העובדים הוא מהגבוהים במדינות המפותחות בעולם. אולם מעבר להרוגים, שכל אחד מהם מהווה עולם בפני עצמו, ישנם עוד מאות פצועים קשה ונכים.
לעובדה שעד כה משרד העבודה ומינהל הבטיחות לא הצליחו להפחית את כמות התאונות והנפגעים, יש כמובן השלכת מרחיקות לכת על ענף הנדל"ן, כולל תחום הביטוח בו אנו מתמחים. ההשלכות הישירות על הענף הינן בראש וראשונה בסגירת אתרי בנייה לפרק זמן זה או אחר ובמקרים חריפים אף הטלת סנקציות על החברות האחראיות, שלילת רישיונות קבלן ועוד, מה שכמובן השפיע רבות לא רק עליהן, אלא על התנהלות הענף כולו.

גורם נוסף המשפיע על מחירי הדיור
מבדיקה שערכה מחלקת המחקר שלנו, מדובר  במרכיב המייקר באופן ישיר ומשמעותי את מחירי הדיור, זאת מהסיבות הבאות:
הראשונה, ברור כי הפסקת פעילות לפרק זמן כזה או אחר בעשרות רבות (אם לא מאות) פרויקטים מידי שנה, פוגעת במישרין בהיצע התחלות הבנייה ובמיוחד בקצב הבנייה וגמר פרויקטים.
השנייה, ברור כי סגירת האתרים עצמה, והסנקציות למיניהן המוטלות על החברות, פוגעות הן בשמן, הן בפעילותן, כולל לעתים סכנה של ממש להמשך פעילותן.
השלישית, אם בנושא הביטוח עסקינן, אזי העובדה שמרכיב הביטוח התייקר אצלנו במהלך השנים האחרונות בממוצע בלפחות -100 אחוזים, הוסיף עוד עלות נכבדה למחירי הדירות.
אינני בא, חלילה, ללמד קטגוריה על עבודת פקחי מינהל הבטיחות, אולם העובדה שאין יכולת להשתלט על אלפי אתרי בנייה, הינה לטעמי מצב קיים שאין ביכולת משרד העבודה לשנות אותו לבדו.

הפיכת הבעיה להזדמנות
העובדה שאל תוך ה"פירצה" הזו נכנסו במהלך השנים האחרונות פקחים של עיריות ורשויות מקומיות, רובם הגדול חסרי כל הסמכה והבנה של המתרחש בתוך אתרי הבנייה, לא רק שלא סייעה, לעיתים קרובות אף החריפה את המצב.
על כן, הצעתי הינה להפוך את ה"בעייה" ל"הזדמנות": למסד את נושא פקחי הרשויות המקומיות, להכשיר אותם על ידי משרד העבודה להיות מוסמכים ומקצועיים, כך שיוכלו לפעול כהלכה ולפקח בכל אתרי הבנייה באותה עירייה או רשות. אדגיש כי כיום ישנן במדינת ישראל לא פחות מ-79 עיריות וכ-255 רשויות מקומיות ואזוריות, ובהם אלפי עובדים שניתן ואפשר להכשיר למשימה זו.
היתרונות יהיו ברורים:
ראשית, כמותית יהיו עשרות מונים יותר פקחים מאשר היום, כך שתהיה שליטה הרבה יותר גדולה על אלפי אתרי בנייה הפזורים ברחבי המדינה.
שנית, יתירה מכך: הפקחים הלא יבואו כל אחד מהרשות שבה הוא עובד, כך שהממשק וההכרות  עם אותו אתר בנייה ספציפי יהיו הרבה יותר טובים ונגישים.
שלישית, כך יש סיכוי סביר שתוך תקופה קצרה נראה ירידה כזו או אחרת במספר התאונות והנפגעים.
רביעית, יהיו לכך כמובן השלכות מיידיות לגבי האווירה בענף, קצב הבנייה ויציבות החברות הבונות.
חמישית, ובהמשך אנו מאמינים כי גם בנושא שלנו, התמתנות מרכיב הביטוח, תהיה לכך תרומה. 

לסיכום, כך או אחרת, ברור כי לא ניתן יהיה לפתור את המצב הנוכחי בו אין לפקחים מטעם המדינה יכולת לבדוק הלכה למעשה את הבטיחות בכל אלפי האתרים, אלא אם כן נחשוב כולנו מחוץ לקופסה ונגייס לטובת נושא הבטיחות את העיריות ואת הרשויות המקומיות.
בארה"ב לדוגמא, לפקחי הרשויות המקומיות יש תפקיד חשוב הן בנושא בקרת הבטיחות והן בנושא בקרת טיב הבניה. שווה ללמוד ממה שקורה מעבר לים.

*כותב המאמר, איציק סימון, הוא מנכ"ל ובעלים של סוכנות המתמחה בביטוחי בנייה 

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

הגיע זמן השלטון המקומי

הגיע הזמן שהרשויות המקומיות במדינת ישראל ייהנו סוף סוף, הן ברמה התקציבית והן ברמת החקיקה, מעצמאות מוחלטת //...
עו"ד שיר טורם הספרי 25.04.2024
נשמח לדבר אתך
נגישות