banner
רוני חזקיהו // צילום דר בון באדיבות דוברות משרד האוצר
רוני חזקיהו // צילום דר בון באדיבות דוברות משרד האוצר

דירוג האשראי של מדינת ישראל נשאר ברמה של A+

החשב הכללי, רוני חזקיהו: "אשרור הדירוג משקף את חוזק ויציבות הכלכלה הישראלית ומדגיש את החשיבות בהמשך מדיניות מעודדת צמיחה תוך שמירה על מסגרות פיסקליות והורדת נטל החוב"

תמונה: רוני חזקיהו // צילום דר בון באדיבות דוברות משרד האוצר

חברת דירוג האשראי הבינלאומית Fitch אישררה היום את דירוג האשראי של מדינת ישראל ברמה של A+ עם תחזית יציבה. על פי החברה, דירוג האשראי של ישראל מאוזן בין חשבונות חיצוניים חזקים, ביצועים מאקרו-כלכליים איתנים וחוסן מוסדי, לבין יחס חוב ממשלתי לתוצר שעודנו גבוה ביחס למדינות הייחוס וסיכונים פוליטיים וביטחוניים.

האנליסטים מציינים כי הביצועים המאקרו-כלכליים של ישראל היו מרשימים והכלכלה נותרה בנקודת איזון אופטימלית ב-2018, עם צמיחה של 3.3% בתוצר הריאלי, אבטלה נמוכה, עליה בצמיחה בשכר, ועדיין, אינפלציה נמוכה. ממוצע הצמיחה בחמש השנים האחרונות בתוצר הריאלי הינו חזק יותר מזה של מדינות הייחוס והתנודתיות בצמיחה נמוכה יותר. החברה צופה שהצמיחה תישאר חזקה ב-2019-2020, מעט מעל 3% בשנה.

בהודעה נכתב כי המצב הפיסקלי של ישראל עודנו מהווה נקודת חולשה ביחס למדינות המדורגות 'A', ולאחר מגמת שיפור חזקה בשנים האחרונות, הביצועים הפיסקליים החלו להיחלש. הגירעון התקציבי התרחב לרמה של 2.9% מהתוצר ב-2018 (בהתאם ליעד הגירעון), מרמה של 1.9% ב-2017. האנליסטים צופים שהגירעון יתרחב ל-3.5% מהתוצר ב-2019. יחס החוב תוצר הממשלתי עלה באופן מתון ב-2018 ל-61.2%, לאחר תקופה ארוכה של ירידה, מרמה של 75% בסוף 2007 ומרמה של 95% בסוף 2003. יחס זה נותר גבוה משמעותית מהנתון החציוני של המדינות המדורגות 'A' אשר עמד על 49% ב-2018. על פי תחזית החברה יחס החוב לתוצר ימשיך לעלות ב-2019 וב-2020 לאור גירעונות גדולים יותר.

על פי ההודעה, מדינת ישראל נהנית מגמישות מימונית גבוהה. חלקו של החוב החיצוני הינו נמוך, למדינה שוק מקומי עמוק ונזיל, גישה טובה לשווקי ההון הבינלאומיים, תכנית פעילה של מכירת אגרות חוב ליהודי התפוצות וכן תכנית ערבויות ממשלת ארה"ב במקרה של זעזוע בשווקים.

בהודעת החברה מצוין כי ממוצע האינפלציה בשנת 2018 עמד על 0.8%, רמה הנמוכה מהגבול התחתון של טווח היעד, 1%-3%, אך ממוצע האינפלציה מאמצע 2018 עמד על מעל 1%. בנק ישראל צופה היחלשות של כמה מהגורמים אשר 'מושכים' את האינפלציה כלפי מטה, למשל ייסוף השקל והשפעת מדיניות הממשלה. למרות זאת, מספר החלטות בנושא מדיניות מוניטרית שהתקבלו לאחרונה בארה"ב ובאירופה עלולות להאט את קצב העלאת שיעור הריבית.

על פי הודעת פיץ', החשבונות החיצוניים של ישראל נותרו חזקים. לישראל עודף שנתי בחשבון השוטף בכל שנה מאז 2003, ופיץ' צופה כי העודף בחשבון השוטף ימשיך ב-2019-2020. רזרבות מטבע החוץ הגיעו לרמה של 118 מיליארד דולר בפברואר 2019. פיץ' טוענת כי מעמדה של ישראל כמלווה נטו בשנת 2018 נמצא ברמה הגבוהה מהרמה החציונית של מדינות המדורגות 'A' ואף 'AA'. נציגי החברה מציינים כי פיתוח נוסף של משק הגז יספק תמיכה נוספת למאזן החיצוני של ישראל.

האנליסטים של פיץ' צופים כי דירוג האשראי של ישראל ימשיך להיות מוגבל על-ידי סיכונים פוליטיים וביטחוניים, אולם פרופיל הדירוג שלה הוכיח חסינות אל מול עימותים תקופתיים וזעזועים פוליטיים על פני פרק זמן ממושך. לטענתם, עימותים מול קבוצות מיליטריסטיות במדינות ובטריטוריות השכנות מתלקחים לעיתים ועלולים להוביל להגדלת ההוצאות או להזיק לפעילות הכלכלית. פיץ' אינה מניחה כי תהיה פריצת דרך כלשהי בתהליך השלום.

על פי החברה, המוסדות ומערכת החינוך המפותחים של ישראל, למרות פערים באיכות בין קבוצות דמוגרפיות, הביאו ליצירת כלכלה מפותחת ומגוונת עם מגזר היי-טק חדשני. מדד הפיתוח האנושי והתוצר לנפש הינם גבוהים מהחציון של מדינות הייחוס.

לסיכום, בפיץ' מעריכים כי התקדמות נוספת משמעותית בהפחתת יחס החוב הממשלתי לתוצר או הקלה מתמשכת בסיכונים הפוליטיים והביטחוניים יביאו לשיפור בפרופיל הדירוג של מדינת ישראל. לעומת זאת, דירוג האשראי של המדינה עלול להיפגע במידה ותתרחש הידרדרות מתמשכת ביחס החוב הציבורי לתוצר, או הרעה משמעותית בסיכון הפוליטי והביטחוני.

החשב הכללי, רוני חזקיהו: "אשרור הדירוג משקף את חוזק ויציבות הכלכלה הישראלית ומדגיש את החשיבות בהמשך מדיניות מעודדת צמיחה תוך שמירה על מסגרות פיסקליות והורדת נטל החוב".

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות