banner
אילוסטרציה // Depositphotos
אילוסטרציה // Depositphotos

הריבית נותרה ברמה של 4.5% – ללא שינוי

בענף הנדל"ן מגיבים: "הריבית הבלתי סבירה עוצרת את גלגלי שוק הדיור וההתחדשות העירונית"

הוועדה המוניטרית החליטה להותיר את הריבית ללא שינוי ברמה של 4.5%. בין נימוקי הוועדה היו הפעילות הכלכלית במשק, שממשיכה להתאושש באופן מתון על רקע ההתפתחויות הגיאופוליטיות. ברביע הרביעי קצב הצמיחה התמתן ושיקף עלייה ניכרת ברוב השימושים המקומיים, שעל רקע מגבלות ההיצע, נענתה בעיקר ע״י גידול ביבוא.  במקביל, עודכנו נתוני העבר של התוצר כך שבשנת  2024  צמח התוצר בקצב של 1%. עוד בין הנתונים שהציגה הוועדה, השיעור השנתי של האינפלציה עלה, והוא עומד על 3.8%, מעל הגבול העליון של היעד, גם בשל העלאות המיסים. האינפלציה צפויה להיכנס לתוך תחום היעד במחצית השנייה של השנה. 

הוועדה התייחסה גם לקצב העלייה השנתי של מחירי הדירות, שעומד על 7.3%. "הפעילות בענף הבינוי עודנה מושפעת ממגבלות כח האדם, אולם הפער בין מספר המועסקים בענף הבניה למספרם בתקופה שקדמה למלחמה הצטמצם", כך נמסר מהוועדה, שסיכמה כי: "על רקע המשך הלחימה, מדיניות הוועדה המוניטרית מתמקדת בייצוב השווקים והפחתת אי הוודאות, לצד יציבות מחירים ותמיכה בפעילות הכלכלית. תוואי הריבית ייקבע בהתאם להתכנסות האינפלציה ליעדה, המשך היציבות בשווקים הפיננסיים, הפעילות הכלכלית והמדיניות הפיסקלית". 

ואיך מגיבים בענף?

רוני מזרחי, יו"ר ובעלי קבוצת מזרחי ובניו: "קשה מאוד לאמוד את נזק שגרם נגיד בנק ישראל למשק שלנו במהלך השנה האחרונה. אחת, במקום לבלום את האינפלציה, הוא גרם לתדלוק שלה. שתיים, הוא גרם לפשיטת רגל למאות חברות נדל"ן שלא יכלו לעמוד בעלויות המימון. שלוש, הוא עלול לגרום לקריסת רבבות משקי בית שלא יוכלו לעמוד בהחזר המשכנתא. ארבע, הוא מאיט שלא לצורך את הפעילות במשק שמשווע לצאת ממשבר המלחמה המתמשכת".

אדריכלית מיכל שרבט, מתמחה בתכנון תב"ע, התחדשות עירונית ועירוב שימושים: "הריבית הבלתי סבירה פשוט עוצרת את גלגלי שוק הדיור בכלל והתחדשות עירונית בפרט. קיים כיום מספר רב של אישורים לפרויקטים שאינם יוצאים לדרך, זאת בשל העובדה שיהיזמים אינם רוצים ליטול סיכון. ברור בעליל כי הירידה בריבית תגדיל משמעותית את הפרויקטים שיקודמו, ובכך גם יהיה ניצול מירבי של ערכי הקרקע באזור הביקוש, הגדלת היצע הדיור בייחוד בהתחדשות עירונית ואת אחוז הבניינים והדירות המצוידים בממ"דים".

צאלה רוזנבלום עמור, מנכ"לית קבוצת מ. אביב: "הגיע הזמן סוף סוף שהנגיד שהינו פרופסור בעל שם עולמי ייחשב מבחינת ניהול סיכונים מה העלות תועלת של המשך הדבקות באג'נדה שלפיה, כביכול, שמירה על רף ריבית גבוה, משמעותו שמירה על יציבות המשק בעת מלחמה. לטעמי, ולמרות ההגיון שהיה אשתקד במדיניות זו, היה על הנגיד לשקול להוריד את שער הריבית כבר ברבעון האחרון של 2024, ובמיוחד על מנת לסייע לחברות הנדל"ן ורוכשי הדירות".

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות