banner
אילוסטרציה // Depositphotos
אילוסטרציה // Depositphotos

פסק דין: לכל דייר יש זכות להשתמש במעלית, גם אם הוא חייב כסף לוועד הבית

נציג בניין משותף ברעננה החליט למנוע מאחת מדיירות הבניין להשתמש במעלית בגלל חוב כספי. המפקח על רישום המקרקעין בפתח תקווה מתח ביקורת על ההחלטה וקבע כי מדובר בהתנהלות לא חוקית

זיו גולדפישר 25.01.2023

לכל דייר בבניין יש זכות להשתמש במעלית, גם אם הוא חייב כסף לוועד הבית, אי אפשר למנוע ממנו את השימוש בה – כך נקבע באחרונה בהחלטה של המפקח על רישום מקרקעין בפתח תקווה, מאיר פורת, שדן בתביעה של תושבת רעננה נגד החלטת נציג הבית המשותף למנוע ממנה להשתמש במעלית.

הרקע להחלטה החריגה הוא סכסוך בבניין מגורים ברעננה, על רקע חוב כספי, בין המבקשת לבין יתר הדיירים. סכסוכים שכאלה נפוצים בבניינים רבים, אך במקרה הזה הוחלט לנטרל את אפשרות העצירה של המעלית בקומה בה מתגוררת התובעת. בעקבות זאת, פנתה המבקשת למפקח על רישום מקרקעין, שהוא ערכאה שיפוטית בסמכות של בית משפט שלום, העוסקת בנושאים הקשורים לבתים משותפים. בתביעה היא דרשה לאפשר לה להשתמש במעלית. 

במהלך הדיון החליפו הצדדים האשמות הדדיות: המבקשת טענה כי החוב נגרם לאחר שחברת הניהול בבניין תפקדה באופן לקוי ולא טיפלה בבעיות רטיבות, דבר שחייב אותה לשכור שירותי בעל מקצוע חיצוני כדי לתקן נזק שנגרם לדירתה עקב כך. בעקבות זאת, היא החליטה לקזז מתשלומי הוועד את הסכום ששילמה עבור התיקון. היא טענה עוד כי נציג הבית המשותף לא תבע את חברת הניהול שלא ביצעה את עבודתה, אלא העניש את המבקשת, בכך שנטרל באופן לא חוקי את אפשרות העצירה בקומה שלה.

נציג הבית המשותף טען בתגובה כי מדובר בחוב ישן, וכי הובהר למבקשת שעליה להסדיר את החוב. לדבריו, בהחלטה שהתקבלה על ידי רוב בעלי הדירות הוחלט כי דייר שלא ישלם את החוב, יופסקו לאותם הדיירים השירותים בבניין. עוד טען נציג הבניין כי הפסקת שירות המעלית למבקשת התקבלה בהחלטה של רוב בעלי הדירות, וכי המבקשת הוזהרה כי ככל שלא תסדיר את חובה, יופסקו השירותים שהיא מקבלת בבית המשותף.

המפקח פורת קיבל את הבקשה, תוך שהוא מותח ביקורת על נציגות הבניין, וקבע כי לכל בעל דירה בבית המשותף קיימת הזכות לגישה ולשימוש סביר ברכוש המשותף, כאשר מעלית נחשבת כרכוש משותף אשר מצוי בבעלות כל הדיירים בבית המשותף: "נציגות הבית המשותף או מי מטעמה לא יכולים למנוע מבעל דירה להשתמש ברכוש המשותף באופן סביר. כך שגם אם בעל הדירה חב כספים לנציגות אין היא או מי מטעמה, יכולים להעניש את בעל הדירה על ידי כך שיימנע ממנו הזכות הבסיסית של שימוש במעלית הבית המשותף".  

עוד כתב המפקח בהחלטתו: "התנהלות הנציגות אינה מקובלת עלי כלל ועיקר. למעשה מדובר בלקיחת החוק לידיים ובעשיית מעשה אסור. ככל שבעל דירה חב לטענת הנציגות כספים עליו לפעול באמצעים חוקיים לרבות הגשת תביעה בעניין, אך החוק אינו מאפשר לנציגות לעשות דין עצמי ולמנוע מבעל דירה לבצע שימוש סביר ברכוש המשותף ובכלל זה להשתמש במעלית".

המפקח הורה לנציגות הבניין לתקן את המעלית, כך שתעצור גם בקומה של המבקשת. בנוסף הוא הטיל על נציגות הבניין לשלם למבקשת הוצאות בסך של 2,100 שקל – כגובה החוב של המבקשת.

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות