banner

לקח המלחמה: התחדשות עירונית שמתחילה ברווח יזמי נמוך, הופכת ללא רלבנטית

מיכאל בלטרברט, אקרו נדל"ן: "אנחנו באים לעשות טוב, ואם ייתנו אוויר לנשימה ליזמים – הוא יהפוך לרווח נקי לדיירים ולמדינה"

מיכאל בלטרברט, מנהל ייזום ותכנון בהתחדשות העירונית בחברת אקרו נדל"ן, המקדמת היקפים גדולים של התחדשות עירונית, בתל אביב ובמרכז, מספר על הימים הראשונים לפרוץ המלחמה, "המשרדים נפתחו מתוך הבנה שזה טוב למשק, זה טוב לכל אחד מאיתנו להיאחז בעשייה", ומסביר איך המלחמה השפיעה על דיירי ההתחדשות העירונית: "פרויקטים של התחדשות עירונית בלב שלהם הם פרויקטים של אנשים עם אנשים – וכאשר לאנשים קשה אז צריך להקשיב לצרכים ולהיות שם בשבלים", הוא אומר באולפן הפתוח של "מגדילים", "יצאנו למתחמים, ערכנו זום לכלל הנציגים בפרויקטים השונים, כדי להבטיח להם שנמשיך לקדם פרויקטים. ככל שזה תלוי בנו אנחנו מתקדמים הלאה, כדי לתת ביטחון". 

היה לחץ מצד הדיירים לקדם חתימות לחוזים?
"אחרי ההלם הראשוני, המלחמה מתרגמת לרצון של אנשים לקדם פרויקטים יותר מהר, אנשים מבינים את הצורך בממ"ד מציל חיים והם רוצים דירות חדשות אבל זה נוגע במושג יותר בסיסי. הבית – לקחת בית של אנשים ולבנות להם בית חדש, מוגן יותר, יציב יותר, על רקע המלחמה אלו ערכים שמקבלים משנה תוקף, ואנחנו רואים את זה גם בוועדות ובעיריות". 

במפגש של היזמים עם הוועדות יש קצת יותר "לב"?
"המלחמה השפיעה גם עליהם כאנשים ובעלי משפחות. מתחילים לשמוע על סנוניות ראשונות של קיצור תהליכים. אם יש משהו שהמלחמה לימדה אותנו זו העובדה שהתחדשות עירונית בכלכלה ובסביבה של מדינת ישראל, מאוד רגישה לתנודות ואירועים. 

"היום הפרויקטים נבחנים לפי אחוז רווחיות של 17 אחוז ליזמים ואפילו נמוך יותר. מבחינת תקן 21 המינימום הפך למקסימום. המלחמה לימדה אותנו ששום דבר הוא לא לנצח, שאפשר לראות קיפאון וירידה. שפרויקטים מתחילים ב- 14 אחוז רווח יזמי זה הופך אותם ללא רלבנטיים. 

"אני מקווה שייתנו קצת יותר מרווח נשימה, שיבינו שיש דברים שלא בשליטתנו. בפינוי בינוי שהם פרויקטים שנמשכים על פני שנים, הסיכונים הם גדולים. ראינו את זה בקורונה, עכשיו במלחמה, במקביל יש אירועי ריבית שעלתה, לכן, כדי להבטיח שהפרויקט ייצא לדרך צריך יותר מרווח נשימה, ולא יקרה כלום אם היזם ירוויח אחוז או שניים יותר אבל נבטיח שהפרויקטים יצאו לפועל, ושלא כל אירוע ישפיע עליהם". 

כיום נותנים יותר זכויות בנייה לטובת קרן תחזוקה?
"לא נתקלתי בזכויות בנייה לקרן תחזוקה באזורי הביקוש אבל אנחנו מתחילים לעבוד בשכונת גילה בירושלים בפרוייקט פינוי בינוי ענק, ושם אנחנו כן רואים את האוויר לנשימה, בירושלים נותנים את 'האקסטרה' הזו כדי שבסופו של דבר היא תיתרגם לרווח לטובת הדיירים. פרוייקט לא נמדד רק באיך הוא מסתיים אלא באיך לאורך השנים שהוא מקודם ולהמשך, לרבות תחזוקת מבנים, קרנות תחזוקה וכדומה". 

יכול להיות שיום אחד במדינת ישראל יאהבו יזמים?
"אני מקווה מאוד. אנחנו באים לעשות טוב, אנחנו פועלים למטרת רווח אבל במיוחד בהתחדשות עירונית זה win win – ואני מקווה שנצא חזקים יותר וטובים יותר".

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות