banner
חברי הפאנל // יחצ
חברי הפאנל // יחצ

"ישנן אוכלוסיות שלמות שנפגעו ולא יוכלו לשלם את המשכנתא"

כך אמר היום מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון לשעבר בפאנל שערך המרכז הישראלי לגישור ובוררות ועסק בהשלכות הקורונה על שוק הנדל"ן. שרון בן צבי מומחית לאסטרטגיות שיווק ומיתוג בנדל״ן: "העודף העתידי של שטחי המשרדים זעק עוד טרם אירוע הקורונה וכעת התחדד"

"ישנן אוכלוסיות שלמות שנפגעו ולא יוכלו לשלם את המשכנתא. לכן, התוכנית של שר הבינוי והשיכון יעקב ליצמן, למשכנתא בערבות המדינה, היא תוכנית הכרחית לזמן הזה. הייתי מרחיב אותה גם למי שכבר לקח משכנתא ומאפשר לו להסב אותה למשכנתא בערבות המדינה", כך אמר היום עו"ד בני דרייפוס, מנכ"ל מפעל הפיס ומי שכיהן כמנכ"ל משרד הבינוי והשיכון עד לאחרונה. 

את הדברים אמר דרייפוס בפאנל בכירים מיוחד שהתקיים היום (ב') ועסק בהשלכות הקורונה על שוק הנדל"ן. את האירוע ערך המרכז הישראלי לגישור ובוררות במתחם המועצה לישראל יפה. את הפאנל הנחה העיתונאי עופר פטרסבורג.

בני דרייפוס // יחצ
בני דרייפוס // יחצ

עוד אמר דרייפוס בפאנל כי: "זו העת להשקיע בתשתיות בפריפריה. אנחנו רוצים לעודד את הציבור לגור שם אבל לא בגלל המחיר, אנחנו לא רוצים שכונות של מסכנים. אנחנו רוצים שהציבור יקנה שם כי יש שם שכונות תוססות וחיות. לכן, חייבים לנצל את תקופת הקורונה להשקעה בתשתיות גם בקרקעות שטרם שווקו, על חשבון תקציב המדינה במקום שיחכו 4 שנים עד למכרז והפיתוח. זה יזרים תעסוקה למשק, היזמים יאמינו במדינה. מהלך נכון גם אם נספוג 15% מפרויקטים שלא ייצא לפועל".

"מה עושים עם מיליוני מטרים של משרדים בגוש דן?"

נושא נוסף בו דנו חברי הפאנל היה המשבר בשוק המשרדים. "העודף העתידי של שטחי המשרדים זעק עוד טרם אירוע הקורונה וכעת התחדד", כך אמרה שרון בן צבי מומחית לאסטרטגיות שיווק ומיתוג בנדל״ן לענפיו, בעבר סמנכ״ל שיווק ומכירות בקבוצת לוינשטין ובחברת עופר השקעות וכיום יועצת לחברות נדל״ן. "סביר שהשוק יתקן את עצמו ומשרדים יחזרו לפעול אבל קשה היום להעריך אם יחזרו באותה העוצמה ותוך כמה זמן.  עולם הבניה מסתכל לטווח ארוך ולכן זה הזמן לחזק את עירוב השימושים ולאפשר באותם הבניינים דירות קטנות להשכרה".

שרון בן צבי // יחצ
שרון בן צבי // יחצ

רוני מזרחי, נשיא לשכת הקבלנים ויו״ר קבוצת מזרחי ובניו, התייחס אף הוא לנושא שוק המשרדים: "נדרשת חשיבה חדשה – מה עושים עם מיליוני מטרים של משרדים בגוש דן? הפתרון צריך להיות שימוש משולב שבו 50% מהמשרדים יוסבו לדירות קטנות למבוגרים, סטודנטים או גרושים, 30% למבני ציבור בתי ספר ומתנ"סים והיתר ישמשו למשרדים. אם לא תעשה את השינוי עכשיו בעוד 5 שנים נעמדו בפני הצפה קשה מאוד".

רוני מזרחי // יחצ
רוני מזרחי // יחצ

נושא נוסף שעלה במסגרת הפאנל היה סכסוכים עסקיים בתקופת הקורונה והיוזמה להעביר אותם להליכי גישור ובוררות. "הפקידות מתקשה לקבל החלטה שלא נכפתה עליה, הפקיד חושש מעיתונאי, חושש מהיועץ המשפטי, ולכן המדינה מעדיפה ללכת לבתי משפט", כך טל אלדרוטי, הבעלים  של חברת ״אלדרוטי ניהול וייזום״ , מגשר ובורר, ולשעבר השמאי הממשלתי הראשי. עוד אמר אלדרוטי כי "זו העת לומר לפקידי המדינה לשתות כוס מיץ אומץ וללכת להסדרי גישור מפוקחים ומסודרים בהם  שני הצדדים הגיעו להסכם והמגשר חותם ומוודא שהתהליך התנהל נכון. צריך להפחית את רמת הפחד של הפקידים, לשבור את הטאבו שהפקידות לא מקבלת פשרות". 

מחיר למשתכן: "לקחנו את מה שיש לנו ועשינו איתו את המירב"
במקביל לסוגיות הקשורות לקורונה, נשאלו משתתפי הפאנל גם על תוכנית מחיר למשתכן שכעת לא ברור מה יעלה בגורלה. "יש הרבה ביקורות על התוכנית אבל צריך לזכור שאנחנו עובדים בפרקי זמן מאוד קצרים, לא יכולנו להתחיל לתכנן מאפס, לכן לקחנו את מה שיש לנו ועשינו איתו את המירב", כך דרייפוס. עוד הוסיף כי: "בגלל המגבלות של המערכת ומהלקח של מע"מ אפס, לא הלכנו לחקיקה ראשית והבאנו בשורה לעשרות אלפי זוגות שנהנו מהתוכנית, וזכו לקורת גג ראויה, במחיר שפוי ועם  הגב של המדינה".

טל אלדרוטי // יחצ
טל אלדרוטי // יחצ

מזרחי הגיב לדבריו של דרייפוס ואמר: "אני אמרתי לכחלון שמחירי הדירות ימשיכו לעלות ברגע ש-100% מהקרקע הוסב למחיר למשתכן. זה הביא לכך שבעלי הקרקעות הפרטיות העלו את המחירים. נוצר מצב שבחו"ל ב-300 אלף דולר אפשר לקנות וילה, ואצלנו זה המחיר לזכות בנייה".

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות