banner
אילוסטרציה // Depositphotos
אילוסטרציה // Depositphotos

הריבית ממשיכה לעלות ב-0.4 נקודות האחוז לרמה של 0.75%

בבנק ישראל מתייחסים, בין היתר, לעלייה של 16.3% במחירי הדיור, לצד עלייה במחירי השכירות והעדר שינוי של ממש בקצב נטילת המשכנתאות הגבוה. בכירים בענף ממתייחסים להחלטה ולהשלכות: "עשויה להחזיר את השוק לממדים של שפיות ולמנוע הצעות מטורפות מצד יזמים על קרקעות"

בהמשך להחלטת הוועדה המוניטרית לעלות את הריבית ב-0.25 נקודות אחוז לרמה של 0.35%, בתחילת חודש אפריל, הודיע כעת נגיד בנק ישראל, אמיר ירון, על העלאה נוספת של הריבית, ב-0.4 נקודות האחוז לרמה של 0.75%. במשק צופים כי לא מדובר בהעלאה האחרונה הצפויה בתקופה הקרובה. 

בבנק ישראל, מנמקים את ההחלטה במצב הכללי של המשק, ומציינים כי: "במשק הישראלי נמשכת פעילות כלכלית ברמה גבוהה. האינדיקטורים לפעילות במשק ממשיכים להעיד על רמה קרובה לפוטנציאל והשפעת המגפה על הכלכלה פחתה באופן משמעותי. עם זאת המלחמה באוקראינה וההאטה בפעילות הייצור בסין, מגבירים את לחצי האינפלציה ומובילים להאטה בקצב פעילות הכלכלה הגלובלית. האינפלציה בישראל מצויה מעל הגבול העליון של היעד, ועומדת בשנים-עשר החודשים האחרונים על 4%. עם זאת היא ממשיכה להיות נמוכה משמעותית מהאינפלציה במרבית המדינות המפותחות". עוד אומרים בבנק כי: "הנתונים הכלכליים ממשיכים להצביע על פעילות איתנה, אף על פי שברבעון הראשון של 2022 התוצר התכווץ ביחס לרבעון הרביעי של 2021 ב-1.6% במונחים שנתיים, זאת לאחר זינוק של 15.6% ברבעון שלפניו. שוק העבודה ממשיך להיות הדוק וקרוב לתעסוקה המלאה שאפיינה את המשק טרם הקורונה". 

לגבי הצפי להעלאה נוספת, בבנק מבהירים כי: "קצב העלאת הריבית ייקבע בהתאם לנתוני הפעילות והתפתחות האינפלציה, זאת על מנת להמשיך ולתמוך בהשגת יעדי המדיניות". 

מחירי הדירות עלו ב-16.3% ומחירי השכירות ב-3.2%
עוד בתוך נתוני סקירה הבנק, נרשמה התייחסות להשפעת שוק הנדל"ן למגורים על ההחלטה. על פי הנתונים, מגמת העלייה של מחירי הדירות ממשיכה להאיץ ואלו עלו בשנים-עשר החודשים האחרונים ב-16.3%, קצב גבוה באופן משמעותי בהשוואה לזה של השנים האחרונות. היקף המשכנתאות שניטלו באפריל היה נמוך מזה שנרשם במרץ ועמד על 10.5 מיליארדי ש"ח. עם זאת, לאחר ניכוי העונתיות המאפיינת את חודש אפריל, לא מדובר בשינוי של ממש בקצב נטילת המשכנתאות הגבוה. לצד אלו, קצב העלייה השנתי של מחירי השכירות (בחוזים מתחדשים) עומד על "3.2%.

מה אומרים בכירים בענף על ההחלטה?

עו"ד שמואל שוב שותף מנהל משרד שוב ושות' // צילום: סטודיו תומס
עו"ד שמואל שוב שותף מנהל משרד שוב ושות' // צילום: סטודיו תומס


עו"ד שמואל שוב ממשרד עו"ד שוב ושות': "בשנה האחרונה קודמו פרויקטי נדל"ן  רבים על ידי יזמים, שקיבלו מהמערכת הבנקאית מימון במינוף גבוה לעתים גם על מלוא עלות הפרויקט, משום שהכסף היה זול מאוד בסביבת הריבית האפסית. עליית ריבית עשויה להחזיר את השוק לממדים של שפיות ולמנוע הצעות מטורפות ולא ריאליות מצד יזמים על קרקעות, במיוחד לאור העובדה כי בנק ישראל מגביל כיום את הבנקים במתן אשראי לענף הנדל"ן והיזמים נדרשים לשים יותר הון עצמי על כל פרויקט. מבחינת רוכשי הדירות, העלאת ריבית מייקרת עבורם את עלות מימון רכישת הדירה, דבר שעשוי לגרום להם לחשוב פעמיים על סוג הדירות שהם רוכשים. בסופו של דבר אני לא צופה דרמה של ממש בעקבות עליית הריבית היום, נראה השפעה מסוימת, אבל לא כזו שתרעיד את השוק".

אורי פז מנכל קבוצת מכלול מימון צילום יחצ
אורי פז מנכל קבוצת מכלול מימון צילום יחצ

 

אורי פז, מנכ"ל קבוצת מכלול מימון: "בנק ישראל מגיב להאצה בעליית המחירים במשק. אם אנחנו אכן בפני סדרה של העלאות ריבית בחודשים הקרובים, ייתכן וההשפעה על המגמות הריאליות בשוק בכלל והנדל"ן בפרט תתגבר. זה עשוי לבוא לידי ביטוי בירידה מסוימת בהיקף המשכנתאות שלוקח הציבור ולירידה גם בכמות העסקאות של משקיעים, וגם ברמת המינוף של יזמי הנדל"ן. יחד עם זאת, נכון לעכשיו ולמרות העלאת הריבית של היום, אנחנו עדיין בסביבת ריבית נמוכה והכסף עדיין זול באופן יחסי, כך שאני לא צופה תמורות מהותיות בשוק בטווח המיידי".

רוני מזרחי // צילום: אורי כרמי
רוני מזרחי // צילום: אורי כרמי

רוני מזרחי, נשיא לשכת הקבלנים ובעלי קבוצת "מזרחי ובניו": "לדידי זה לא משנה אם ובכמה הנגיד יעלה את הריבית במהלך היום, זאת מהטעם הפשוט שהבנקים המסחריים כבר העלו זה מכבר באופן  משמעותי את הריבית ולדוגמא על החלק הלא צמוד של המשכנתא משלמים הלווים 4.5 אחוזים ריבית, זאת לעומת 1.8 אחוזים בלבד  ריבית פריים, כך שבפועל נוטלי המשכנתאות כבר נאלצים לשלם רבבות שקלים יותר לאורך כל חיי המשכנתא. הייתי ממליץ למקבלי ההחלטות לשקול צעדים שיגנו על נוטלי המשכנתאות וכן להחמיר את המגבלות ובד בבד, כמובן, לפעול מיידית להגדלת היצע הדיור".

אייל בהרי // מאיר דקל
אייל בהרי // מאיר דקל

אייל בהרי, מנכ"ל  צים בהרי נדל"ן מקבוצת עדי צים אחזקות: "אמנם העלאת הריבית בחודש שעבר מיתנה באופן ניכר את שוק המשכנתאות, אבל עדיין ההיקפים החודשיים עודם גדולים מאוד ומה שמטריד הינה העובדה שהיקף המשכנתא הממוצע למשק בית ממשיך לנסוק כלפי מעלה. אם ב-2015 הוא עמד על כ-550 אלף שקלים, הרי שכיום הוא נושק לרף המיליון ובד בבד נוצר מצב שלווים רבים נטלן שני שלישים משכנתא בריבית פריים שהייתה אכן זולה מאוד בשעתו וכיום המצב משתנה במהירות. חשוב לשמור על יציבות שוק המשכנתאות שכן הוא מהווה סמן ימני גם לשוק הדיור". 

ישראל אברמוב // צילום: יחיאל ינאי
ישראל אברמוב // צילום: יחיאל ינאי

 

ישראל אברמוב, יו"ר קבוצת פרקש יזמות נדל"ן: "תדלוק שוק המשכנתאות הינו תוצאה ישירה של העדר היצע דיור ולכן יש לייצר דיפרנציאציה ברורה בין המאבק בסכנת האינפלציה, מה שמצדיק העלאות ריבית, לבין פתרונות מושכלים לשוק הדיור שימתנו ויעצרו את עליות המחירים. לטעמי האפשרות היחידה לעשות זאת, הינה בהתנעת התחדשות עירונית כ"אבן ראשה" של שוק הדיור, כולל במיוחד פינוי בינוי בדרום גוש דן ובפריפריה, שם קיימת עתודת הדיור המשמעותית ביותר". 

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות