banner

"אבא היה חסר כל. בלי משפחה, בלי כסף בלי תמיכה": סיפורו מעורר ההשראה של משה אביב, ממייסדי ובוני הארץ

משה אביב ז"ל סלל את דרכו מהעלייה ארצה לבדו בגיל 12, דרך שירותו בפלמ"ח ובצה"ל, ועד ליום שבו החליט לבנות את הארץ: "הוא היה אוטודידקט אבל רכש את כל הכרכים של המדריך לאינג'ניר ולמד את כולו על בוריו"

חמוטל כהן 25.04.2023

ב-8 בדצמבר 2003 נחנך ברוב פאר והדר מגדל משה אביב במתחם הבורסה ברמת גן, שנחשב באותה עת למגדל הגבוה ביותר במזרח התיכון. 66 קומות של משרדים ומגורים עם נוף פנורמי, מנחת מטוסים בראש המגדל ו- 135 מיליון דולרים שהושקעו בפרויקט הייחודי. הפרויקט הענק, שתחילה נקרא "שער העיר" היה פרויקט חייו של משה אביב ז"ל, ששנתיים קודם לכן הלך לעולמו בתאונה. סיפור חייו המרתק של משה אביב הוא סיפורה של מדינת ישראל. נער שעלה ארצה לבדו מסוריה בימים שלפני קום המדינה, לחם במלחמותיה והפך לאחד מגדולי קבלניה ובוניה. 

הילד בן ה-12 שעלה לבדו לישראל
משה אביב נולד ב- 1932 בחלב שבסוריה למטילדה וניסים טוויל. בגיל 12 עלה לישראל לבדו במסגרת עליית הנוער, תוך שהוא משאיר את חייו ומשפחתו הרחק מאחור. "הם עלו ברגל, קבוצת נערים שניסו לחצות את הגבול לישראל באמצעות מבריח" מספר בנו דורון אביב, יו"ר קבוצת אביב. "בפעם הראשונה המבריח לקח את כספם ונעלם, בניסיון השני הם כבר הצליחו לחצות את הגבול ליד אזור מטולה". 

עם עלייתו לישראל נשלח משה לקיבוץ כנרת, בהמשך עבר להתגורר בקיבוץ בית אורן וזמן קצר אחר כך פרצה מלחמת העצמאות. כשהוא בן 16 בלבד התגייס לפלמ"ח, תוך שהוא מזייף את גילו, ולחם בו במסגרת חטיבת הראל. עם הקמת צה"ל גוייס לחיל ההנדסה הקרבית, בו שירת כקצין. 

"אבא השתחרר מהצבא והיה חסר כל. בלי משפחה, בלי כסף בלי תמיכה" מספרת ביתו דפנה הרלב, מנכ"לית קבוצת אביב. "הוא הבין כבר בגילו הצעיר שכדי להצליח ולאפשר לעצמו חופש ועצמאות כלכלית הוא חייב להיות עצמאי". 

תמונות ככר דיזינגוף // יחצ
תמונות ככר דיזינגוף // יחצ

את דרכו העצמאית החל בתחום החקלאות, אך עד מהרה הבין כי עתידו נמצא בתחום הבנייה, בו החל לעסוק בשנות ה- 50. תחילה התמחה בטיוח ביוב ותשתיות, ואט אט צבר ידע ופרויקטים נוספים. הוא מעולם לא רכש השכלה פורמלית, אבל היה אוטודידקט שהקדיש שעות רבות ללמידה עצמית של התחום בו המתחה, כפי שמעידה ביתו דפנה הרלב "הוא רכש את כל הכרכים של המדריך לאינג'ניר ולמד את כולו על בוריו. בזמנו הפנוי היה בונה מודלים של הפרויקטים בבית כדי להכיר מקרוב כל פרויקט ופרויקט שבו עסק". 

בשנת 1963 ייסד את מפעל חייו, קבוצת אביב, שהיתה לחברה קבלנית לעבודות בניין ציבוריות. המכרז הגדול הראשון בו זכתה החברה היה  הקמת כיכר המושבות בתל אביב, שבוצע בהצלחה רבה בפרק זמן קצר מהמתוכנן, והביא אחריו פרויקטים רבים נוספים. הנחישות והתעוזה שאפיינו אותו הובילו אותו להתמודד עם פרויקטים מורכבים ומאתגרים ולהיכנס גם לזירות שאויישו עד אז על ידי חברות גדולות ומוכרות יותר. כעשור לאחר הקמת החברה החל משה לבנות גם למגורים, כשאת הפרויקט הראשון לבניית 3 מגדלי מגורים מול מקווה ישראל קרא על שם ביתו דפנה ובהמשך התרחב גם לבניה למשרדים. 

במשך ארבעה עשורים, הוביל משה את חברתו להישגים חסרי תקדים עם הקמת אלפי יחידות דיור ומאות אלפי מ"ר של שטחי מסחר ותעסוקה. הוא היה אחראי במידה רבה לעיצוב קו הרקיע של רמת גן, עם הקמתם של רבים מהמגדלים במתחם הבורסה. הוא הקים את שכונת קריית משה בבני ברק, את מגדלי אביב ברח' הרכבת בתל אביב וגם פרויקטים יוקרתיים כמו סי אנד סאן ברמת אביב. פרויקט חייו היה "שער העיר" ברמת גן, אותו לא זכה לראות ולימים נקרא על שמו. 

משה אביב התבלט גם בפרויקטים הציבוריים היחודיים והמורכבים אותם הוביל, כמו מאיץ החלקיקים במכון ויצמן, גשר חיון בערבה, חידוש כיכר דיזינגוף, מוזיאון ארצות המקרא בירושלים, בית החולים אסותא תל אביב ורובע משרד החוץ בירושלים. 

ב-1995 החל לבנות גם מעבר לים, תחילה באנגליה ובהמשך בנתה חברתו פרויקטים רבים במדינות שונות באירופה ובארה"ב. 

תמונות ככר דיזינגוף // יחצ
תמונות ככר דיזינגוף // יחצ

בניה ומשפחה – האהבות של משה אביב
"בראש ובראשונה אני אוהב לבנות ואני עושה את מה שאני אוהב" נהג משה אביב לומר. ואכן הבניה היתה אהבתו הגדולה, שניה רק לאהבתו למשפחתו, שהיתה עמוד התווך בחייו. 

משה אביב נישא בגיל 22 לרחל, להם נולדו 4 ילדים ועימה חי עם יום מותו. משפחתו, שהיתה העוגן המרכזי בחייו, היתה גם שותפה מלאה לעשיה שלו לאורך השנים. את משרדו הראשון פתח בביתו, בני המשפחה הכירו כל מכרז ופרויקט אותו קידם, ואת חופשותיהם בילו הילדים עם טיח וקסדה כעובדים מן המניין, כפי שמעיד בנו דורון אביב: "את כל החופשות עשיתי בשטח כפועל. לא היו אז קייטנות, היתי עובד בבניין בכל החופשים  וכך למדתי את יסודות עבודת הבנייה", סיפר. גם השבתות של משפחת אביב נסובו סביב עבודתו של האב, כפי שמספרת הבת דפנה הרלב: "הטיולים של שבת היו לאתרי בניה, היינו הולכים להשקות יציקות בטון או לראות את המגרשים שאבא רצה להשקיע בהם".  לצד מקומה הגדול של הבניה בחייה של משפחת אביב, משה היה לאב מסור שהקדיש את זמנו הפנוי לבילוי עם רעייתו וילדיו, בפיתוח תחביבים כגון צילום ודייג ואפילו בניית דאונים.

ערכי המשפחה אפיינו גם את החברה אותה הקים, כשעובדיו, שרבים מהם הלכו עימו שנים רבות "באש ובמים", כפי שמעידים קרוביו, הפכו עד מהרה גם כן לחלק בלי נפרד ממשפחת אביב הגדולה. הכריזמה שאפיינה אותו, בשילוב האנושיות והיחס הלבבי, הפכו אותו לא רק למנהל גדול אלא גם למנהיג שקיבץ סביבו את טובי האנשים. "אבא ראה בחברה תא משפחתי" אומר בנו דורון אביב, "יש לנו עובדים רבים עוד מזמנו שממשיכים לעבוד בחברה, אחד מהם הוא עובד שחוגג השנה 85".

הגשמת החזון הציוני
משה אביב ראה את עבודתו כהגשמת הציונות. הילד, שגנב את הגבול באישון לילה עוד טרם הקמת מדינת ישראל, עסק במשך מרבית חייו בבניין הארץ, אותה אהב ובה האמין בכל ליבו. "הוא נהנה לבנות את הארץ וראה בזה ציונות לשמה" אומרת ביתו דפנה הרלב. "אבא קנה קרקעות כדי לבנות בהן, הוא סירב להיות ספקולנט של קרקעות, גם כאשר יכול היה להרוויח הרבה יותר ממסחר בקרקע. הוא בחר בערכים של בניה וציונות והלך איתם עד לאורך כל הדרך ", היא מוסיפה. 

בצד עבודתו, התנדב משה משך שנים לשירות מילואים ולחם במלחמות ישראל. הוא חי עם משפחתו אורח חיים צנוע, והרבה ביחד עם רעייתו רחל, לפתוח את דלת ביתם לנזקקים וניצולי שואה, להם העניקו השניים סיוע ותמיכה. 

משה אביב, מגדולי הקבלנים ובוני הארץ, הלך לעולמו ב- 10 באוקטובר 2001 בגיל 69 לאחר תאונת רכיבה. הוא השאיר אחריו רעיה, רחל, ארבעה ילדים ומורשת ענפה. שניים מילדיו ממשיכים את דרכו במפעל החיים אותו הקים: בנו הבכור, דורון אביב, מכהן כיו"ר קבוצת אביב, וביתו דפנה הרלב מכהנת כמנכ"לית קבוצת אביב. 

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות