banner

הניצחון של רב קבלן – אברהם קידר

דרכו של אברהם קידר למדינת ישראל היתה רצופה בתלאות. ניצול השואה מהונגריה, שגורש מהארץ על ידי הבריטים, הפך ברבות הימים לאחד מבוניה של הארץ. לציון 75 שנים לעצמאות ישראל, אנו מביאים את סיפורו של רב קבלן, אברהם קידר ז"ל, שבשתי ידיו הקים כאן אימפריה לתפארת מדינת ישראל.

חמוטל כהן 25.04.2023

ב-29.6.2016 התכנסו משפחתו וחבריו של אברהם קידר לחגוג לו יום הולדת 93. המיקום – קידר סנטר, המקום שבו הכל החל. המוזמנים – משפחה, חברים ועובדים . בתוכנית – ברכות, נאומים והרבה שמחה. הכל היה מוכן ומתוכנן על לפרט האחרון – האולם, השולחנות, הקייטרינג והדיג'יי. אלא שחגיגות ה-93 מעולם לא יצאו לפועל. ביום זה ממש החזיר אברהם את נשמתו לבוראו, כשהוא משאיר מאחוריו ילדים, נכדים ונינים; ושורשיו נטועים עמוק באדמת מדינת ישראל, שהוא עצמו היה שותף פעיל בייסודה ובבנייתה. 

ממחנה העבודה לרעננה
אברהם קידר נולד ב-1923 בהונגריה. בן למשפחה יהודית, שחלם להיות עורך דין אך נשלח ללימודי מסגרות, מקצוע שילווה אותו עוד שנים רבות קדימה. עם פלישת הנאצים להונגריה נשלח אברהם למחנה עבודה, ממנו הצליח להימלט אך לא לזמן רב. הוא הוסגר על ידי הגסטפו, נשלח למעצר ובו שהה על יום שחרורו בתנאים בלתי אנושיים וברעב כבד. עם שחרורו הצטרף לתנועת "דרור הבונים", שם הכיר את רעייתו הדי, והשניים היו לפעילים ציונים נלהבים, שביקשו לעלות לישראל. אלא שגם כאן נכונו לאברהם ולרעייתו לא מעט תלאות. הזוג הצעיר, שעשה דרכו למולדתו בספינת מעפילים בלתי לגאלית, מצא עצמו מגורש למחנה מעצר בקפריסין על ידי שלטונות המנדט הבריטים. אך עקשנותו של אברהם גברה על כל מכשול. עד מהרה הפך הצעיר הנמרץ לאיש הביטחון של המחנה, תוך סיכון ממשי של חייו, כשבאותו הזמן ממש נולד גם בנו בכורו – אורי. וכך בשנת 1948 באישון לילה, עלה אברהם ארצה כשלגופו רק בגדיו, התיישב בקיבוץ מעוז חיים ובהמשך קבע את מושבו במושבה הקטנה רעננה. 

בריכת מכבי // יחצ קידר
בריכת מכבי // יחצ קידר

השטפון והשריפה שהצמיחו את קידר מבנים
כמו רבים מבני דורו, ביקש אברהם למצוא פרנסה בארץ החדשה, בימים לא פשוטים של צנע ודוחק כלכלי. הוא הקים ברעננה את צריף המסגרות הראשון, אותו מקצוע שרכש בהונגריה, וביחד עם חבריו לקח על עצמו את עבודות תחזוקה וניהול בריכת מכבי המיתולוגית של רעננה. וכשנדמה היה שעלה על דרך מבטחים, קרה הבלתי צפוי. פיצוץ רב עוצמה בצינור הבריכה, החריד את המושבה הקטנה, גרם להצפות בפרדסים בסביבתה והביא לנזקים כבדים, שגבו את חסכונותיו של אברהם וחבריו. ואם לא די בכך, טעות שוגג של עובד שלו במסגרייה, גרמה לצריף לעלות באש ולכלות גם את פרנסתו היחידה שעוד נותרה.  

"אבל גם זה לא שבר אותו" מספר טל קידר, נכדו ומנכ"ל "קידר מבנים". "קורות חייו של סבא יכולים רק ללמד על החוזק והחוסן הנפשי שלו. מבחינתו כל משבר ושבר היה מקפצה לצמיחה. השריפה במסגרייה הביאה עימה מזל, איתה הוא רכש את המגרש של קידר סנטר באזור התעשיה ברעננה, שבה שוכנים כיום משרדי החברה, והקים את בית המלאכה הראשון שלו שנקרא אורון, על שם שני בניו אורי ורוני". ואכן מהמקום הזה, כשהוא חסר כל, צמחו עסקיו של אברהם. תחילה הקים בית מלאכה ליצור דודי שמש, במקביל החל לייצר לולים ומבנים קלים לתעשייה קלה ממסגרות ובהמשך פנה לייצר מבנים בשיטה המתועשת של איטונג בשילוב של עמודי וגגות פלדה. בשנת 1965 ייסד את חברת "קידר מבנים". ומאז – הכל היסטוריה.

המסגרייה של אברהם קידר // יחצ קידר
המסגרייה של אברהם קידר // יחצ קידר

צמיחתה של קידר מבנים
באמצע שנות ה- 70 ניגשה החברה למכרז של משרד הביטחון לבניית 5 סוגי מבנים מתועשים לצבא וזכתה במכרז. במהלך שנות המכרז סיפקה החברה אלפי מבנים, שנקראים עד היום מבני קידר בבסיסים צבאיים. עם הצטרפותם של בניו לחברה, אורי ורוני, הוחלט להתחיל לבנות בניין ראשון למגורים. בהמשך, הסבה החברה את פעילותה מבנייה מתועשת לבניה למגורים, אותה פעילות אשר שעומדת בבסיס פעילו החברה עד היום.   

במשך 58 שנות קיומה בנתה חברת קידר אלפי מבנים בכל רחבי מדינת ישראל, מבתי מגורים וקוטג'ים מפוארים, דרך מבני תעשייה ומבנים יבילים ועד אולמות ספורט, והיא רשומה ברשם הקבלנים בסיווג קבלני ג' 5 בלתי מוגבל לבנייה – הסיווג הגבוה בישראל בתחום הבניה. 

צמיחתה של החברה קרתה בד בבד עם צמיחתה של המדינה הקטנה, שהיתה אז עוד בראשית ימיה. "החברה התאפיינה במשפחתיות שבה" אומר טל קידר, נכדו ומנכ"ל קידר מבנים. "סבא דאג שכל העובדים יהיו חלק בלתי נפרד מהמשפחה, הוא דאג שלא יהיה אף אחד מובטל בסביבה, ומצא לכולם תעסוקה בחברה. זה המוטו שליווה את החברה מראשית דרכה, וזה גם מקור העוצמה שלה, אז והיום". הוא אומר.

לאורך חייו, וגם בשנותיו האחרונות, ניהל אברהם את החברה אותה הקים, כשלצידו ילדיו ונכדיו. הוא הכיר כל פרויקט ובילה שעות בשטח, והיה מסור ונמרץ לעבודתו עד יומו האחרון. 

על פועלו למען בניין הארץ זכה אברהם לתואר "רב קבלן" מארגון הקבלנים והבונים. בעבור אברהם, חברת "קידר מבנים" לא היתה רק עסק ומקור פרנסה, אלא הגשמה של חזון ובעיקר ניצחון. ניצחון של נער שרעב ללחם במחנה עבודה. ניצחון של צעיר, שרק חלם להקים בית ומשפחה בארץ אבותיו והפך ברבות הימים לאחד מבוניה.

אברהם קידר // יחצ קידר
אברהם קידר // יחצ קידר

אברהם קידר ז"ל, מבוני הארץ, הלך לעולמו בשנת 2016 בהיותו בן 93. הוא הותיר אחריו משפחה ועשייה מרובה, לתפארת מדינת ישראל. בחברת קידר מבנים ממשיכים את דרכו וחזונו הנכדים טל קידר ויובל קידר. 

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות