banner

תולדות משה

משה אביסרור ז"ל עלה לישראל בראשית שנות ה- 20 לחייו. סוחר צעיר ומצליח ממרוקו שהגיע לירוחם עם משפחתו וילדיו, בה החל לפלס לעצמו דרך מקצועית חדשה בעבודה קשה ועם נחישות בלתי מתפשרת. שנים אחר כך הפך אביסרור לאחד מבוניה של המדינה, כשלצידו משפחתו וילדיו שממשיכים בדרכו. לרגל 75 שנים להקמת המדינה אנו מביאים את סיפורו המרתק של רב קבלן משה אביסרור.

במרץ 1963 עלתה משפחת אביסרור ממרוקו למדינת ישראל, וכמו רבים מהעולים מצפון אפריקה נשלחה לעיירת פיתוח. באישון לילה, אחרי מסע ימי מפך הגיעו בני המשפחה לאמצע המדבר, אל ירוחם שהיתה אז מעברה בהתהוות, ללא תשתיות וללא שירותים בסיסיים. משפחת הסוחרים מטאטא שמרוקו, שחייה השתנו באחת, לא שיערה שמתוך הדחק אליו הגיעה, יצמח בעתיד אחד משלושת ילדיה לרב קבלן, מבוני הארץ. 

הסוחר בן ה-8
משה אביסרור ז"ל נולד בעיירה טאטא שבמרוקו למרדכי ולמסעודה ז"ל. את דרכו בעולם העסקים החל כבר בגיל 8, כשיצא לעבוד עם אביו כסוחר על פרדה, בשעה שבני גילו פקדו את ספסל הלימודים. הילד, שכבר מקטנות ניחן בכושר מיקוח וחריצות יוצאת דופן, הפך עד מהרה לסוחר ממולח, שהרחיב את עסקיו מעבר לכפר הקטן בו התגוררה משפחתו. חודשים ספורים לאחר שחגג את בר המצווה מצא עצמו משה תחת חופה וקידושין ונישא לרעייתו אסתר, איתה חי עד יום מותו. וכשהוא בן 17 בלבד כבר מונה למנהיג הקהילה של העיירה בה התגורר, מינוי שהצביע על המעמד הרם שהגיע אליו כבר בגילו הצעיר ולכבוד שרחשו לו בני קהילתו. 

שלוש שנים אחר כך כשהוא נשוי ואב לילדים, השאיר משה מאחוריו את עסקיו ועלה ביחד עם הוריו, אחיו, רעייתו וחמשת ילדיו להגשים את חזון השיבה לארץ האבות. אך גם המסע הזה לא היה פשוט. הם עשו דרכם מקזבלנקה למרסיי שבצרפת, ומשם באוניית מסחר למדינת ישראל, בים הסוער, תוך שהם ניצלים מטביעה מול חופיה של יוון. 

עם הגיעם למדינה נשלחה משפחת אביסרור לירוחם, שהיתה אז מעברה בלב המדבר, אליה נשלחו עולים רבים מצפון אפריקה. תחילה נקלט משה כפועל במפעל הטקסטיל בדימונה, ואף שהעברית לא היתה מצויה בפיו והתחום היה חדש לו – בלט בחריצותו. בהמלצת חבריו נרשם לקורס בנאים, צעד ששנים אחר כך יתברר כאחת ההחלטות החשובות שעשה.

"עלינו לישראל ישר למעברה בירוחם. משה החל לעבוד, אבל המשכורות היו נמוכות, ואז הוא עבר מטקסטיל לבניין." סיפרה אז רעייתו אסתר אביסרור, בביוגרפיה שכתב עליו אורי בינדר. "כשהוא בא מלוכלך מהבניין, אמא שלו בכתה, וגם אני בכיתי, כי היינו רגילים למשה הסוחר הלבוש יפה. היינו מיואשים מהמראה שלו העטוף במלט".

מפועל טקסטיל לקבלן בנייה
את תחילת דרכו בתחום הבניה עשה משה כקבלן משנה של חברת "סולל בונה" ובשנת 1968 החל לבנות כקבלן עצמאי. תחילה עסק בבניית כיתות לימוד בבתי ספר בירוחם, בהמשך בנה בנתיבות מפעל לייצור גלידה, בערד בנה מבנה גדול של חברת "מבני תעשיה", וזאת בנוסף לעבודות בניה באזור התעשיה באשדוד, מאות דירות עבור חברת "עמידר", ופרויקט גדול במפעל "טמפו" בירוחם. באותה התקופה החל לחנך את ילדיו לעבודה קשה, והם היו מצטרפים אליו בחופשות הלימודים ומתנסים בעבודות בניין. בשנת 1978, כשמאחוריו כבר ניסיון עשיר בבנייה ולצידו ילדיו שבגרו, ייסד את חברת "משה אביסרור ובניו". 

בשנות ה- 80 החל לגדול באופן משמעותי היקף עבודות הבנייה בנגב, ואיתו גם גדל היקף עבודתה של החברה. במהלך עשור זה עסקה חברת "משה אביסרור ובניו" בפרויקטים של שיפוץ בניינים במסגרת "שיקום שכונות" בבאר שבע ובאופקים, בבניית דירות עבור הסוכנות היהודית, בהקמת בית ספר במועצה אזורית מרחבים, בבניית בית כנסת בבאר שבע, ובעוד שורת פרויקטים, שעיקרם עבור גופים ציבוריים. 

משה אביסרור // אביסרור צילום
משה אביסרור // אביסרור צילום

גל העליה מברית המועצות
בראשית שנות ה-90, עם גל העלייה הגדול ממדינות ברית המועצות, עשתה חברתו של משה תפנית והחלה לעסוק בבנייה מאסיבית למגורים, ששימשו את העולים החדשים. מאז, החברה פעילה כחברה משפחתית העוסקת ביזמות, ניהול וביצוע פרויקטים של נדל"ן – מבני מגורים, דיור מוגן, מבני תעשייה, מסחר ומשרדים בכל הארץ.

לצד ניהול החברה שבבעלותו, כיהן משה במשך 22 שנה כיו"ר ארגון הקבלנים בבאר שבע וכחבר בנשיאות התאחדות הקבלנים בוני הארץ. הוא האמין בכל ליבו בפיתוח באר שבע והנגב וקיבל אות של כבוד בארגון קבלני הדרום, אות יקיר באר שבע, את התואר רב קבלן ופרס מפעל חיים.

"משה הוא חולם גדול, כי צריך להיות אדם בעל תעוזה כדי להקים פרויקטים גדולים שכאלה. משה אביסרור הפך את הלא צפוי לאפשרי, והעיר באר-שבע התברכה באדם כזה", אמר עליו רוביק דנילוביץ, ראש עיריית באר שבע, ב- 2013 בטקס חנוכת הספריה במכללה הטכנולוגית בבאר-שבע שקרויה על שמו. 

ואכן משה אביסרור ז"ל היה אדם אמיץ נחוש. ציוני גאה, שהאמין בדרכו ובשליחותו ולא הרים ידיים גם כאשר היה קשה. ביצירתיות רבה הצליח להיחלץ מכל מהמורה ומכשול שעמדו בדרכו וכאיש ירא שמים עשה זאת באמונה גדולה.  

בצד פעילותו הענפה בתחום הבניה, היה משה ידוע כמפעל חסד של איש אחד, שתרם רבות למען הקהילה, החל מבר מצוות שארגן לילדים למשפחות שידם אינה משגת, דרך סיוע למשפחות נזקקות ועד תרומות למוסדות ציבור שונים ולענפי הספורט, וכל זאת בסתר ובצניעות רבה.

בשנת 2010 פרש משה אביסרור מניהול החברה ושימש כנשיאה בלבד, והעביר את השרביט לבניו אלי, ג'קי ויורם שמנהלים כיום את החברה. אלי אביסרור ממשיך את דרכו של אביו וממלא כיום את תפקיד יו"ר ארגון הקבלנים והבונים בעיר באר-שבע ובמרחב הנגב.

משה אביסרור, מגדולי הקבלנים בישראל, הלך לעולמו ב-17.12.2021 והוא בן 86 במותו. הוא הותיר אחריו אישה, ילדים, נכדים ונינים ומורשת ענפה של בניה בנגב ובכל רחבי הארץ.

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות