banner

רב קבלן אבי בן אברהם

במשך שישה עשורים עסק אבי בן אברהם בבניין הארץ: ממוסדות אקדמיה, דרך בסיסי צבא ועד מגדלי מגורים – ידיו של המהנדס המוכשר נגעו בכל. הוא הכיר כל פרויקט וביקר בכל אתר ושמר על קשר מיוחד עם כל עובדיו, עד יומו האחרון. לרגל 75 שנים לעצמאות מדינת ישראל, אנו מביאים בפניכם את סיפורו המופלא של רב קבלן אבי בן אברהם ז"ל.

חמוטל כהן 25.04.2023

"לפעמים אני לא מאמין לעצמי, המוח לא תופס שהגוף הוא לא מה שהיה פעם. אין עבודה שאני לא מגיע אליה. אני מסייר כל יום בבניינים, רואה איפה מתעוררות בעיות ופועל כדי לתקן אותן. הסיפוק גדול מאוד". את הדברים האלו אמר אבי בן אברהם ז"ל בטקס בו הוענק לו פרס מפעל חיים של דן אנד ברדסטריט, בשנת 2021, כשנה לפני שהלך לעולמו. 

גם בשנות ה-80 של חייו נהג אבי לפקוד מדי יום את עבודתו. הוא הכיר כל פרויקט וכל אתר, פגש את עובדיו וניצח על מלאכת הבניה של חברתו "צמח המרמן" בשנותיו האחרונות כמו ביום הראשון לעבודתו. 

אבי בן אברהם ז"ל עם חמו צבי המרמן ז"ל // באדיבות המשפחה
אבי בן אברהם ז"ל עם חמו צבי המרמן ז"ל // באדיבות המשפחה

מימי המנדט לבניין הארץ
אבי בן אברהם נולד ב- 1936 בשכונת "מכבי" בנתניה לנינה שעלתה מרוסיה וליהושוע, שעלה ארצה בעליה בלתי לגאלית מבולגריה, עוד בימים בהם שלט המנדט הבריטי בארץ ישראל. הוא היה לנער פופולארי, חביב הבנות, כפי שנהגו חברי ילדותו לספר, שבילה שעות רבות בפעילות ספורטיבית. 

זמן קצר לאחר גיוסו לצה"ל החל "מבצע קדש". אבי, אז קצין צעיר ביחידה של חיל התותחנים, שסופחה לצנחנים, נשלח עם  יחידתו להילחם בסיני. וכך הוא סיפר שנים אחר כך:"ב-11 בלילה מודיעים לכולנו להיות בחדר מלחמה בתל נוף אצל אריק שרון. הייתי רגוע לגמרי, ופתאום אני רואה סדין גדול על הקיר ומתחילים להוריד את הסדין ואני רואה מפות לכל האורך ממדינת ישראל לקהיר, ואז הפכנו להיות לבנים". תחת אש מרגמות מהקרקע וירי מטוסי קרב מצרים ממעל, נלחמו אבי וחבריו ליחידה בקרב שסימל בעבורם את המעבר הקשוח מנערות לבגרות, או כפי שתיאר זאת חברו ליחידה "הילדות והנערות שלנו נגמרה במלחמה הזאת".

מתכנון גשרים בשוויץ לניהול החברה המשפחתית
עם סיום שירותו הצבאי נרשם אבי ללימודי הנדסת בניין בטכניון, שם הכיר את רעייתו. למחרת סיום התואר עלה על המטוס ועשה דרכו לשוויץ, בה עבד במשרד תכנון, שבנה קונסטרוקציות, גשרים, בתי מלון ובתי מסחר. "בשלב הראשון נתנו לי לתכנן בתים. לא ידעתי איך לאכול את זה" אמר אבי ז"ל בראיון שנערך עימו לקראת יום הולדתו ה-80, "אחרי שלושה חודשים נתנו לי לתכנן גשר מעל אוטוסטרדה. לא ישנתי בלילה", סיפר. 

ואכן אחרי שנתיים שבהן רכש ידע רב בתכנון, נקרא אבי לשוב ארצה על ידי חותנו, צבי המרמן ז"ל, וב- 1964 מונה למהנדס הראשי בחברת "שקמונה", שהקימה באותה עת את הטכניון. שלוש שנים אחר כך, גוייס למלחמת ששת הימים, ובסופה הוצע לו תפקיד מהנדס במשרד הביטחון, במסגרתו היה מעורב בתכנונם של מחנות ובסיסי צה"ל.

אלא שאז שוב, נקרא אבי אל הדגל. הפעם היה זה הדגל המשפחתי. אחרי 7 שנים בהן רכש ניסיון מקצועי נרחב בארץ ובחו"ל, ביקש ממנו חותנו, צבי המרמן לעמוד בראש החברה אותה ייסד, וב- 1969 מונה  למנכ"ל בחברת צבי המרמן, שעסקה בבניה בתעשייה, בתי זיקוק, חיפה כימיקלים, כמו גם וילות ובתים צמודי קרקע.

אבי בן אברהם ובנו רן // באדיבות המשפחה
אבי בן אברהם ובנו רן // באדיבות המשפחה

תחת ניהולו צמחה החברה המשפחתית, הרחיבה את היקף הפרויקטים שלה והפכה לחברה בעלת רישיון קבלן לכלל עבודות הקבלנות, שאיפשר לה פעילות במנעד רחב של פרויקטים והשתתפות במכרזים גדולים ומורכבים.

כשני עשורים אחר כך, ב- 1996, חברה חברת צבי המרמן לצמח תשתית בניהולו של חיים פייגלין, ויחד הקימו את צמח המרמן, שנחשבת כיום לאחת מחברות הבנייה המובילות בישראל, שמניותיה נסחרות בבורסה בתל אביב.

"הוא היה מקצועי ואנושי בצורה מעוררת השראה" מספר בנו, רן בן אברהם שירש את מקומו כיו"ר חברת צמח המרמן. "הוא היה מהנדס יוצא דופן עם הבנה מקצועית מקיפה ומעמיקה, שידע לזהות את הבעיה עוד לפני שנוצרה ולפתור כל בעיה עוד לפני שהתפתחה. המקצועיות והפרפקציוניזם שאפיינו אותו, בשילוב האנושיות והיחס האישי והמיוחד שהעניק לכולם, הם אחד המפתחות להצלחה שלו לאורך השנים ולהישגים שאליהם הביא את החברה", סיפר הבן. 

לצד ניהול החברה, כיהן אבי בתפקידים ציבוריים, בהם חבר הנהלת ארגון הקבלנים בחיפה וחבר בנשיאות התאחדות בוני הארץ. על תרומתו לבניין הארץ זכה בתואר הכבוד רב קבלן ובפרס מפעל חיים של דן אנד ברדסטריט.

במשך שישה עשורים היתה הבניה משימת חיים עבור אבי בן אברהם. האיש, שנולד בישראל לזוג עולים בימים שלפני קום המדינה, הפך במרוצת השנים לאחד מבוניה, כשהוא חתום על פרויקטים רבים וגדולים שמעטרים עד היום את רחובותיה ומוסדותיה של מדינת ישראל. 

אבי בן אברהם ורעייתו // באדיבות המשפחה
אבי בן אברהם ורעייתו // באדיבות המשפחה

את כל פועלו עשה בצניעות ובענווה, עם חיבור לשטח ולאתרים ועם היכרות אישית עם כל עובדיו, שהפכו עד מהרה לחלק ממשפחה אחת גדולה. 

עד יומו האחרון ניצח אבי על מפעל חייו, כשהוא מוריש אותו בביטחה לילדיו ולנכדיו, שממשיכים את דרכו ואת פועלו בבניין הארץ.

אבי בן אברהם הלך לעולמו ב-6.12.2022 והוא בן 86. 

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות