banner
מימין דניאלה פז ארז עוד דורון אריאל ופנינה אלה ראש סקטור נדלן בבנק מזרחי טפחות // צילום: דרור סיתהכל
מימין דניאלה פז ארז עוד דורון אריאל ופנינה אלה ראש סקטור נדלן בבנק מזרחי טפחות // צילום: דרור סיתהכל

ראש עיריית קריית אונו: "מדינת ישראל נותנת כסף ליזמים כדי שייתנו לה הכנסות מכיוון אחר"

הדברים נאמרו על רק הצגת מחקר שנערך עבור משרד האוצר, ומצא כי ניתן להגדיל את השטחים שמוסבים ממסחר למגורים ב- 120 אלף דירות במטרופולין תל אביב. ראש עיריית הרצליה: "אם יהיו אזורי בילוי ליד מגורים נראה שיכורים מהבארים שיסתובבו איפה שגרים ילדים. אני אומר למדינה, תגידו מה אתם רוצים, את האיך תשאירו לנו"

מחקר שערכה חברת פז כלכלה עבור אגף התקציבים באוצר, במסגרת העבודה על התיקון לחוק הסבת שטחי תעסוקה, מצא כי בנוסף להסבת 30% משטחי המשרדים למגורים שכולל החוק, יש גם אפשרות להגדיל את השטחים שמוסבים למגורים כך שיהיה אפשר לבנות עליהם 120 אלף דירות רק במטרופולין תל אביב, בכפוף להיתר בנייה של ועדה מיוחדת שהוקמה שתקבל סמכויות של ועדה מחוזית. דניאלה פז ארז, מנכ"לית ובעלים של חברת ייעוץ הנדל"ן פז כלכלה והנדסה הציגה את נתוני המחקר בכנס משותף לחברה ולמשרד עורכי הדין דורון אריאל. לדבריה,  "ישנו עודף היצע גדול מאוד של שטחי משרדים בישראל ונכון להיום קיימים שטחים מתוכננים שיספיקו ל-100 השנים הקרובות. מנגד, בשוק הנדל"ן חסרות כ-100 אלף דירות והפער מתרחב בכל שנה".

עו"ד דורון אריאל, מומחה למקרקעין מייסד פירמת דורון אריאל ושות', נתן סקירה משפטית של התיקון לחוק התכנון והבנייה. לדבריו, "לפני שמקדמים את החוק חייבים להשיג הסדרה מול ראשי הרשויות, אי אפשר לעשות זאת בלעדיהם, אם הם לא יסכימו לא יהיה ניתן להסב משרדים למגורים ולא משנה כמה המדינה תדחוף, וזה לא יהיה פשוט. התיקון לחוק לא מאפשר לראשי הרשויות ולוועדות המקומיות להתפרע על חשבון היזמים לטובת הגדלת שטחי תעסוקה ותמלוגים לרשויות. הוקמה כבר ועדה מיוחדת שאם היא מחליטה, יש לה סמכויות של ועדה מחוזית ולא ניתן להגיש עליה ערר. אם הוועדה המקומית עושה בעיות ליזמים, הוועדה המיוחדת יכולה להחליט במקומה וכן לקדם את הפרויקטים. אם היא גם תהיה אמיצה, יהיה ניתן לעשות זאת במהירות – זה מדהים". 

ראשי הערים שהשתתפו בכנס הבהירו מיד כי אין בכוונתם לתת יד חופשית לתוכנית להסבת משרדים למגורים. ראש עיריית קריית אונו ישראל גל: "ראשי הערים פוחדים מהתושבים אבל בשלב מסוים צריך לחשוב על הקידמה. ראשי רשויות פוחדים להזיז תהליכים, יזמים מפחדים להסתכן מבחינה כלכלית, תושבים לא אוהבים שינויים, אבל חייבים להזיז תהליכים. אני רואה במדינה כגורם העיקרי המעכב ומסרבל תהליכים, אני כל יום נאבק בפקיד כלשהו. מדינת ישראל מספסרת בקרקעות, נותנת כסף ליזמים כדי שיקחו את הקרקע ויתנו לה הכנסות מכיוון אחר".

ראש עיריית יהוד מונוסון, יעלה מקליס: "יש עירוב שימושים ויש הסבת משרדים למגורים – זה לא אותו הדבר. בפרויקטים חדשים שמתוכננים עירוב השימושים כבר בפנים, אבל כל מה שקשור להסבה שתביא לפגיעה במקורות ההכנסה של העירייה – זה מאוד קשה. אנחנו דואגים לתת שירות לתושבים שלנו גם בעוד חמש ועשר שנים. אנחנו צריכים את הארנונה ממשרדים כדי לחיות, כדי לתת שירות מינימלי לתושבים ואני לא אכניס את העיר לגירעון עוד פעם".

ראש עיריית רמת השרון, אבי גרובר: "תמיד עושים את ראשי הערים לאויבים הגדולים. אנחנו בסך הכל מנסים להילחם למען התושבים שלנו ולספק להם איכות חיים ראויה. אם רוצים לקדם מתחם מעורב שימושים, צריך פתרונות תחבורה ראויים, צריך שהרכבת הקלה כבר תפעל וגם המטרו, ויותר מכך – צריך שהם ייסעו גם בשבת".

ראש עיריית הרצליה משה פדלון: "השרים בממשלה זורקים הצעות שונות ולצערי החיפזון מהשטן, אין גוף שיתכלל בין כולם. יש בעיות במדינה, אין תשתיות והמדינה הולכת להיתקע. המדינה באה ואומרה נסב משרדים למגורים, אבל מה עם גני ילדים, מעונות, אולמות ספורט, איפה הראייה הציבורית? ומה עם הלילה? אם יהיו אזורי בילוי ליד מגורים נראה שיכורים מהבארים שיסתובבו שיכורים איפה שגרים ילדים. אני אומר למדינה, תגידו מה אתם רוצים, את האיך תשאירו לנו".

בכנס השתתפו גם יזמי נדל"ן שמצידם בירכו על הסבת שטחי המשרדים למגורים. אורן הוד, משנה למנכ"ל גזית גלוב: "אם לא תהיה הסבה של שטחי משרדים למגורים כפי שהתיקון לחוק מנסה לקדם, נמצא את עצמנו בעוד 10 שנים בלי להיות מסוגלים לתת פתרונות דיור לאוכלוסיה הקיימת שגדלה בקצב של 2% לשנה, זו סיטואציה שאסור לנו להגיע אליה. בוא נשים זאת על השולחן, הסירוב של ראשי הערים נובע אך ורק בגלל כסף, אם המדינה תפצה אותם הם יתרצו ואז נראה שיתוף פעולה מהרשויות. צריך רק לשנות מעט את החשיבה, כי אחרת אנחנו נהיה בתוך פקק ענק".

בעלי חברת ב.ס.ר, נחשון קיויתי: "עירוב שימושים זו רק סיסמה. שומעים אותה בתקשורת ובכל מקום, אבל בתור אחד שבנה הרבה מגדלי משרדים, לערבב מגורים בתוך משרדים באותו בניין לא יעבוד. יש להם שתי קהילות שונות שלא מתחברות אחת לשנייה, זה לא עובד גם עם עושים הפרדה במעליות ובכניסות. מצד שני בקומפלקס רחב שיש בו מגדל משרדים אחד, שטחי מסחר וגם מגורים – זה יכול לעבוד. הבעיה היא שעדיין לא מבינים את זה במדינה. אנחנו מעתיקים הכל מחו"ל לא ממציאים אצלנו כלום. בחו"ל זה עובד, בארץ לא. בקשר לנושא התחבורה, הוא הבעיה הגדולה בסיותר. מדברים שנים כבר על רכבת קלה ועל מטרו אבל לצערנו זה לא מתקדם בקצב הנכון ובלי פתרונות תחבורה כאלה בלתי אפשרי לעשות עירוב שימושים".   

פנינה אלה, ראש סקטור נדל"ן בבנק מזרחי טפחות, אמרה כי "כידוע אחד הגורמים העיקריים לעליית מחירי הדירות הוא הפער בין הביקוש להיצע, על מנת להגדיל את ההיצע צריך לשחרר חסמים של בירוקרטיה, לקדם התחדשות עירונית בהיקפי ענק, והנה נפתח עוד פתח חדש – הסבת משרדים למגורים, באמצעות זאת ניתן להגדיל באופן מהותי את כמות הדירות בשוק ולייצר פתרונות דיור נוספים". אלה התייחסה למימון לקרקעות לשטחי תעסוקה שכבר מגלמות את הפוטנציאל להשבחה עקב הסבה למגורים. לדבריה, "אכן יש רמה לא נמוכה של אי ודאות במימון שטחי תעסוקה לפני הקידום בפועל שך החוק להסבה למגורים, אך אנחנו יודעים להעריך את הסיכון ולתת חבילת מימון מתאימה. בשלב הראשון היזם יביא הון עצמי בהתאם לקרקע שמיועדת לתעסוקה, בשלב מאוחר יותר כשיתקדם התיקון לחוק אנחנו נעדכן את המימון בהתאם".

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות