banner
אילוסטרציה // depositphotos
אילוסטרציה // depositphotos

"רק שלא יהיה מאוחר מידי, לפני שרעידת אדמה גדולה, חלילה, תתרחש"

רעידת אדמה נוספת שהורגשה אמש באזור צפון מזרח המדינה, החזירה אותנו לדו"ח מבקר המדינה משנת 2018, שהטיל ספק אם אי פעם יחוזקו מבנים באזור, לאור החלטות הממשלה. היזמים וגורמי המקצוע בענף מתייחסים שוב לפתרונות האפשריים: "רק שלא יהיה מאוחר מידי"

תושבי צפון מזרח הארץ הרגישו היטב את רעידת האדמה שהתרחשה אתמול (22.1, בשעה 23:36) במגניטודה (מדד כמות האנרגיה הסיסמית שהשתחררה במוקד רעידת) של 3.7, זאת במרחק של 16 ק"מ צפונית מזרחית לבית שאן.  

אין זו רעידת האדמה הראשונה בשנים האחרונות שמורגשת היטב בערים ומועצות שעל קו השבר הסורי אפריקני ובסביבתו, אותם יישובי פריפריה שההתחדשות העירונית אינה מנת חלקם, זאת בשל העדר כדאיות כלכלית ליזמים מחד, והעדר פתרון ממשלתית ישים מאידך. במציאות הנוכחית ולמרות הצהרת כוונות תמידית מצד ממשלת ישראל – עד כה לא נמצא פתרון לחיזוק המבנים ובשעת חירום, לרבות רעידות אדמה, הם עשויים לקרוס על יושביהם.  

"במהלך ההיסטוריה התרחשו באזור זה רעידות אדמה רבות, בהן רעידות רבות עוצמה שגרמו לאבידות רבות ולנזקים ניכרים. בשנת 1837 התרחשה רעידה חזקה שמוקדה היה בסמוך לעיר צפת, והיא הסבה נזק רב לעיר ולסביבותיה. 90 שנים לאחר מכן, בשנת 1927, התרחשה רעידת אדמה שמוקדה היה באזור בקע ים המלח ועוצמתה 6.25 בסולם ריכטר, והיא גרמה למאות הרוגים ופצועים ולנזק רב", נכתב בפתח דו"ח מבקר המדינה שבחן את הנושא בשנת 2018, "מומחים לרעידות אדמה סבורים כי התרחשותה של רעידת אדמה חזקה, שעלולה לגבות אלפי קורבנות בנפש ולגרום נזקים ניכרים לרכוש ולמבנים, היא כמעט ודאית. חלק מהם מעריכים שהתופעה מתרחשת באזורנו במחזוריות של 70 עד 100 שנים בקירוב". 

באותו דו"ח נמתחה ביקורת קשה בין היתר על חיזוק מבנים. "עד סוף שנת 2015, עשר שנים ויותר ממועד אישורה של תמ"א 38, אושר חיזוקם של 2,780 מבני מגורים בלבד. רוב עבודות החיזוק בוצעו באזורי הביקוש, ואילו באזורי הפריפריה, הקרובים לקווי הבקע המועדים לרעידות אדמה ולנזקים כבדים בעטיין, תמ"א 38 כמעט אינה מיושמת", נכתב בדו"ח המבקר, "החלטת ממשלה משנת 2016 הניחה לשיקול דעתו של משרד השיכון את עבודות החיזוק של פרויקטים של המשרד. ההחלטה הביאה לידי הסטתו של רוב התקציב השנתי (לשנים 2016 עד 2017) לפרויקטים שאינם כוללים עבודות חיזוק. בהיעדר תמריץ, ספק אם במתכונת הנוכחית יחוזקו מבנים אלה בעתיד בידי גורם כלשהו, פרטי או ממשלתי". 

אייל בהרי // מאיר דקל
אייל בהרי // מאיר דקל

היזמים, שמביעים את נכונותם לקדם פרויקטים בפריפריה הצפונית כשימצא פתרון, שוב נזעקו הבוקר נוכח אוזלת היד של המדינה. אייל בהרי, מנכ"ל קבוצת צים בהרי, אמר כי: "המפתח למינוף ההתחדשות העירונית הינו בראש וראשונה כלכלי ולכן על הממשלה לשחרר את הפקק שנוצר ברשויות המקומיות ובמיוחד להעניק להן דחיפה כלכלית, מה שיגדיל מאוד את הכדאיות. אני רק מקווה שזה לא יהיה מאוחר מידי, לפני שרעידת אדמה גדולה, חלילה, תתרחש".

רוני מזרחי // עזרא לוי
רוני מזרחי // עזרא לוי

רוני מזרחי, נשיא לשכת הקבלנים ובעלי קבוצת "מזרחי ובניו", אמר כי: "לא במקרה מכנים האיראנים את הטילים שלהם בשם "זילזאל", שזה בערבית ופרסית "רעידת אדמה". ומי שסבור שרעידות האדמה של 1837 ו-1927 שהחריבו את צפת וטבריה הינן אירוע חד פעמי, טועה טעות מרה. לפתחם של מצפון מקבלי ההחלטות בבוא יום פקודה כאשר יהיו רבבות הרוגים ונזק כלכלי שיחזיר את מדינת ישראל עשרות שנים אחורנית!"

ישראל אברמוב // יח"צ
ישראל אברמוב // יח"צ

ישראל אברמוב, יו"ר קבוצת פרקש יזמות בנייה, ציין כי: "רעידת האדמה הינה בבחינת "אות משמיים" שצריך מיידית לקדם התחדשות עירונית כוללת בכל הארץ; כולל בפריפריה. המחיר הכלכלי, יהיה אשר יהיה, הינו כאין וכאפס לעומת הנזק העצום, בנפש וברכוש, כאשר חלילה רעידת באדמה הגדולה בוא תבוא!"

ערן סיב יור התאחדות קבלני השיפוצים // צילום: יגאל עמר
ערן סיב יור התאחדות קבלני השיפוצים // צילום: יגאל עמר

יו"ר התאחדות קבלני השיפוצים, ערן סיב, אומר כי: "התכנון המקורי של תמ"א 38 היה חיזוק מבנים מפני רעידות אדמה, המציאות הכריחה את התכנית לשפר במקביל את תנאי המגורים ולהוסיף יחידות דיור ובכך לממן את חיזוק הבניינים. ראשי הערים שהיו מקורבים למנהל התכנון והרשות להתחדשות עירונית השפיעו על מקבלי ההחלטות לבטל את התכנית ובכך להפקיר את הציבור שנכון לכרגע אין לו פתרון מקיף במאת האחוזים לחיזוק מבנים מפני רעידות אדמה ובכלל".

סמי מצלאוי // יחצ
סמי מצלאוי // יחצ

סמי מצלאוי, יו"ר ובעלים של חברת מצלאוי: "התחדשות עירונית היא צו השעה, לא פחות ממשימה לאומית. עשרות אלפי אנשים גרים בבתים מתפוררים שנבנו לפני בין 50-70 שנה. רעידת האדמה הנוכחית רק מדגישה לנו שהסכנה בפתח ושחייבים לעשות צעדים ממשיים בנושא. אני יודע שניתן לבנות דירה חדשה, עם ממ"ד, מחוזקת בפני רעידות אדמה, בתוך 18 חודשים בלבד בפרויקט התחדשות עירונית מסוג הריסה ובנייה מחדש – כולל תכנון, בנייה ואכלוס, וזאת בתנאי שהרשויות המקומיות יתעלו על עצמן, יירתמו לצו השעה ולמשימה הלאומית, וינפיקו היתר בנייה להתחדשות עירונית בתוך חודשיים – וזה בהחלט אפשרי".

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות