banner
השופט יוסף אלרון // צילום: באדיבות דוברות הרשות השופטת | Depositphotos
השופט יוסף אלרון // צילום: באדיבות דוברות הרשות השופטת | Depositphotos

בית המשפט המחוזי נגד הוועדה המחוזית – הורה לקדם תכנית להקמת טורבינה במתחם בז"ן

כרטיס צהוב לבתי הזיקוק בחיפה? הוועדה המחוזית התנגדה בגלל תמ"א 75 וכעת קיבלה רוח גבית מבית המשפט העליון: "ידה על העליונה"

זיו גולדפישר 22.11.2023

בית המשפט העליון הוציא אתמול (ג') צו המעכב את פסק הדין של בית המשפט המחוזי בחיפה, שהורה לוועדה המחוזית לקדם הליכים לאישור תכנית להקמת טורבינת במתחם בז"ן (בתי זיקוק נפט) במפרץ חיפה. השופט יוסף אלרון רמז בפסק הדין כי יש לוועדה המחוזית חיפה, המתנגדת להרחבת פעילות בז"ן בשל קידום תכנית המתאר למפרץ חיפה (תמ"א 75), סיכויים טובים בערעור נגד פסק הדין של המחוזי. "התרשמותי כי ידה של המבקשת (הוועדה המחוזית חיפה) על העליונה", כתב השופט אלרון בהחלטתו.

חברת בז"ן מפעילה בתי זיקוק ותשלובת פטרוכימית במפרץ חיפה. בדצמבר 2020 אושרה תכנית מתאר מקומית למתחם בתי הזיקוק (חפא"ג/1200/ב) שמכוחה, בין היתר, ניתן היתר להרחיב את תחנת הכוח במתחם. תנאי להפקדת תכנית להרחבת הפעילות הוא עריכת תסקיר השפעה על הסביבה. במרץ 2022 החליטה ממשלת ישראל לקדם תכנון לאזור מפרץ חיפה במטרה להופכו לאזור עירוני מעורב שימושים, הכולל רובע מגורים לצד תעסוקה ותעשיה. החלטה זו הולידה את תמ"א 75 (שער המפרץ), תכנית מתאר ארצית חלקית הכוללת תכנון מתארי ומפורט למפרץ חיפה. במקביל, בז"ן קיבלה אפשרות להמשיך ולפעול בתקופת הביניים לשם הבטחת הרציפות האנרגטית, עד לפינוי מהמקום.

בז"ן החלה לקדם תכנית להקמת טורבינת גז בצמוד לדוד קיטור קיים במתחם, ועל פי הנחיית המשרד להגנת הסביבה היה עליה להכין תסקיר השפעה על הסביבה כחלק מהתנאים להפקדת התכנית. בחודש יולי 2022 הודיעה הוועדה המחוזית על סירובה להורות למשרד להגנת הסביבה להכין הנחיות לתסקיר, ואף לא נענתה לבקשת בז"ן לקיים דיון נוסף בעניין זה. הוועדה הודיעה כי היא מתנגדת לקידום התכנית ולמתן הנחיות לתסקיר. 

בעקבות זאת, עתרה בז"ן לבית המשפט המחוזי בחיפה נגד החלטת הוועדה. בית המשפט המחוזי קיבל את העתירה, וקבע כי הוועדה המחוזית, שסירבה לקדם את התכנית, הסתמכה על שיקולים שאינם תכנוניים לגבי התכנית המוצעת. עוד קבע בית המשפט כי החלטתה של הוועדה, שנתקבלה עוד לפני קבלת תסקיר השפעה על הסביבה, שלפיה לא יהיה שיפור באיכות הסביבה ושיהיה שינוי בהיקפם של המזהמים המסוכנים הנפלטים בתהליך ייצור החשמל, אינה מבוססת על תשתית עובדתית. עוד נקבע כי אין סתירה בין החזון העתידי של פינוי בז"ן ממפרץ חיפה לבין אישור התכנית המיועדת לתקופת הביניים שעד לפינויה מהמפרץ, שכן שני הדברים יכולים להתקיים זה לצד זה על ציר הזמן.

הוועדה המחוזית הגישה ערעור לעליון נגד פסק דין המחוזי, ובמקביל הגישה בקשה לעיכוב ביצוע פסק הדין. השופט אלרון, כאמור, קיבל את הבקשה, וקבע כי הערעור שהגישה הוועדה מעלה סוגיות משפטיות הדורשות הכרעה: "לא מן הנמנע כי סיכויי הערעור טובים, שכן הוא מציב סוגיות משפטיות הדורשות הכרעה שיפוטית, כגון פרשנות לחוק התכנון והבנייה ולתקנות התכנון והבנייה (תסקירי השפעה על איכות הסביבה)", כתב השופט אלרון, והוסיף כי סוגיה נוספת העולה מהערעור היא השאלה האם הקמת טורבינת גז חדשה במתחם, אשר תוביל להרחבה משמעותית של תחנת הכוח הקיים בו, חורגת מפעילות שוטפת רגילה ומהווה החלטה הנתונה לשיקול דעתה המקצועי-תכנוני של הוועדה המחוזי או לא.

"באשר ל'מאזן הנוחות', התרשמותי כי ידה של המבקשת על העליונה: בהעדר הסעד המבוקש עלולים להתנהל הליכים אשר יתבררו כמיותרים היה והערעור יתקבל, יובילו לבזבוז משאבי ציבור, וכנטען על ידי המבקשת, אף באופן שייגרע משאבים ציבוריים לטובת קידומה של תמ"א 75, אשר במרכזה תכנון מחדש של מפרץ חיפה והיערכות משק האנרגיה להפסקת פעילות התעשייה הפטרוכימית במפרץ", הוסיף השופט אלרון. "ככל שמוסד התכנון, אשר הוא המוסד המוסמך לאשר את התכנית המוצעת, סבור כי אין התכנות תכנונית לקידום התכנית, אזי אם תתקבל דעתו, הכנת התסקיר עם כל הכרוך בכך מתייתרת".

כעת הסוגיה ממתינה להכרעה בערעור.

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות