banner
מיכה קליין // צילום: כרמל שירן
מיכה קליין // צילום: כרמל שירן

"רשויות מקומיות שמעודדות פיתוח אורבני – מהוות יעד אטרקטיבי עבור יזמי נדל"ן"

מיכה קליין, מנכ"ל אפריקה ישראל מגורים בראיון מיוחד ל"מגדילים" על הצורך במתווה ממשלתי, מצב ההתחדשות העירונית בפריפריה וסיפור ההצלחה של פרויקט הדגל בבאר שבע, שזכה להכרה עולמית

מירב דוסטר 22.11.2022

אפריקה התחדשות עירונית​, חברת הבת של אפריקה ישראל מגורים, היא בעלת פעילות ענפה בייזום, בביצוע ובאכלוס של פרויקטי התחדשות עירונית, מנהריה בצפון ועד העיר באר שבע בדרום, עם צבר של למעלה מ-5500 יח"ד. בשנים האחרונות, החברה מעצימה בפרויקטים שלה את הבנייה על בסיס פילוסופיית "עירוב השימושים", המעמידה לצד מבני המגורים גם שטחי מסחר, תעסוקה וריאות ירוקה, המציעים חווית מגורים "360". נכון להיום, לחברה למעלה מ-11 פרויקטים מאוכלסים, שחלקם נעשו בתהליכי פינוי בינוי, וחלקם במסגרת תמ"א 38/2 הריסה ובינוי. 

"זה לא סוד שככל שמתרחקים מהמרכז, המכפיל הנדרש בכדי להצדיק את כלכליות הפרויקט צריך לעלות", אומר מיכה קליין, מנכ"ל אפריקה ישראל מגורים, ומוסיף, כי מעבר לכך, ישנם מגוון של פתרונות נוספים על מנת למשוך את היזמים להגביר את היקף פעילותם בתחום ההתחדשות העירונית בפריפריה. "רבים מהם מפורטים בהמלצות שהוציאה הרשות להתחדשות עירונית, ובכללם, מענקים כספיים, תמריצי מיסוי ועוד". 

אילו צעדים נוספים יש לנקוט כדי להעצים את הבנייה באזורים האלו?
"כרגע הפתרונות הם ספורדיים וכל מקרה לגופו. דו"ח ההמלצות של הוועדה הבין משרדית של הרשות להתחדשות עירונית, שפורסמו לאחרונה, ודנו בפעולות להגברת היקף ההתחדשות העירונית בפריפריה הגאוגרפית, יוכלו לתת עם יישומן מענה כולל לבעיה הקיימת היום, בהקשר של כדאיות כלכלית לקידום פרויקטים בפריפריה. עם זאת, הפתרון האמיתי להגביר את היצע ההתחדשות העירונית בפריסה ארצית ובפריפריה הגאוגרפית בפרט, הוא ממשלה יציבה, שתוביל את המתווה וכך תיתן אופק לפתרונות, על מנת שנוכל לקדם פרויקטים במקום שהכי זקוק להתחדשות עירונית –  הפריפריה. זאת, לאור המיקום של ערים אלו – הסמיכות לשבר הסורי אפריקאי בצפון והאיום הביטחוני בו הן נמצאות בשגרה."

לדברי קליין, כיום, כאשר רוב משקל האחריות מוטל על ראשי הרשויות, החברה מזהה ראשי רשויות אליהן מחלחלת ההבנה כי בידיהם כוח רב להרחבת היצע הדירות בשטחן. "למעשה, רשויות מקומיות אלו שהנהגתן העירונית פיתחה מדיניות מוצהרת לעידוד הפיתוח האורבני בתחומה, מהוות יעד אטרקטיבי עבור יזמי הנדל"ן לפעול בתחומה", הוא מסביר.

פרויקט שדרת רגר בבאר שבע // הדמיה: Evolve media
פרויקט שדרת רגר בבאר שבע // הדמיה: Evolve media

"דוגמה לעיר שבראשה ניצבת הנהגה מקומית שדוגלת בגישה זו, היא העיר באר שבע. חברת אפריקה התחדשות עירונית, חברת הבת של אפריקה ישראל מגורים בשיתוף עם החברות ב.ס.ר ואלקטרה בנייה, מובילה בעיר את אחד מפרויקטי הגדל המרכזיים שלה – פרויקט רגר בשכונה ד', הממוקם בסמיכות לאוניברסיטה ולבית חולים סורוקה". הפרויקט שנמצא בימים אלו בותמ"ל, נחשב לגדול ביותר בהיקפו בפריפריה הגאוגרפית. הפרויקט צפוי לכלול למעלה מ-800 יח"ד בשילוב של שטחי מסחר ותעסוקה ומבני ציבור. 

לפני כחודשיים, הפרויקט זכה להכרה עולמית, כאשר זכה בפרס בינלאומי בתערוכה היוקרתית והמובילה בעולם לחדשנות אורבנית בעיר קטוביץ' שבפולין. "זכינו הודות לכך שמדובר בפרויקט רחב היקף, והן בשל הייחודיות שלנו מבחינת מיקום ועירוב שימושים", אומר קליין ומוסיף כי לא רק שניתן כאן מענה לבעיה קיימת – צפיפות ומחסור ביחידות מגורים, אלא ניתנת גם מעטפת שלמה של פתרונות שתשפר את איכות חייה של האוכלוסייה המקומית, באמצעות שטחי מסחר ותעסוקה, מבני ציבור וכן מיקום אסטרטגי, הסמוך לבית החולים ולאוניברסיטה. "אין כאן שטחים מתים אלא לב פועם של האזור כולו, והסיבה הזו מובילה את הרשות המקומית ואת המדינה לדחוף ולקדם את פרויקט זה".

פרויקט אגמי הכרמל בנשר // הדמיה: evolve Media
פרויקט אגמי הכרמל בנשר // הדמיה: evolve Media

פרויקט עירוב שימושים רחב היקף נוסף של חברת אפריקה ישראל מגורים בפריפריה הגאוגרפית, הוא פרויקט "אגמי הכרמל", השוכן בעיר נשר. מדובר ברובע מגורים המתהווה בצידה המזרחי של העיר ״נשר״, הצפוי לכלול 5000 יח״ד ו-300,000 מ״ר של מסחר ותעסוקה. זהו הפרויקט היחיד והראשון מסוגו בגודלו ובהיקפו שנבנה אי פעם באזור חיפה. את הפרויקט, חברת אפריקה ישראל מגורים מובילה יחד עם קבוצת ״שיכון ובינוי״ וכלל נדל״ן.

קליין מסכים, שבשונה מהעבר, ניתנת מעט יותר תשומת לב מצד מקבלי ההחלטות להתחדשות העירונית בפריפריה. "העובדה שאנו בהליך של ותמ"ל אומרת לא מעט, הליך זה הולך להיות נפוץ יותר ויותר. ברור לכולנו שההתחדשות העירונית היא לא רק העתיד אלא ההווה הקרוב והאתגר הוא ליישם אותה בעיקר בפריפריה". 

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות