banner
מאיר שטרית // צילום פרטי
מאיר שטרית // צילום פרטי

מאיר שטרית, שר הבינוי והשיכון לשעבר ויוזם תמ"א 38 – מאוכזב

האיש שיזם את חוק תמ"א 38 לפני למעלה מעשור מסתכל כעת בעיניים כלות בתוצאותיו בשטח: "התעשרות מטורפת של הקבלנים והיזמים ללא שום הצדקה". בימים אלו מתמודד שטרית על תפקיד ראשות עיריית יבנה, ואומר בראיון מיוחד ל"מגדילים": "אפעל בכל הכוח להעניק מענה לתושבי השכונות הוותיקות"

תמונה: מאיר שטרית // צילום פרטי

אם תשאלו את מאיר שטרית, שר הבינוי והשיכון לשעבר, מה דעתו על הנעשה בימים אלו בזירת ההתחדשות העירונית הוא יאמר לכם שלא לכך התכוון המשורר. האיש שיזם את חוק תמ"א 38 לפני למעלה מעשור מסתכל כעת בעיניים כלות בתוצאותיו בשטח ומשוכנע כי ניתן ליישם אותו הלכה למעשה בדרך טובה הרבה יותר. שטרית, שכיהן בעוד מספר משרדי ממשלה והיה רחוק כפסיעה מבחירתו לנשיא המדינה, סוגר בימים אלו מעגל כאשר הוא מתמודד על תפקיד ראש העיר יבנה.

הוא מבטיח כי במידה וישוב לכיסא עליו ישב לפני למעלה ארבעה עשורים, הוא יפעל בכל כוחו על מנת להעניק מענה ראוי לתושבי השכונות הוותיקות המשוועים לשיפור באיכות חייהם.  

מהי העמדה שלך בכל הקשור להתחדשות עירונית במציאות של סוף 2018?
"הרעיון הוא טוב, לנצל את מאגר הקרקעות שבשנות החמישים השישים והשבעים נבנה בדלילות רבה בבתים מאוד מאוד ישנים שלא עומדים בקריטריונים הרלוונטיים לרעידת אדמה. זה רעיון חשוב מאוד – אתה משפר את החיים של האנשים על ידי הבאתם לדירות חדשות. הבעיה היא שהכל הפך להיות עסקי וכסף. אני אומר בצער שהמערכת של התחדשות עירונית יוצרת דבר אחד מאוד מרכזי – התעשרות מטורפת של הקבלנים והיזמים ללא שום הצדקה.

"אם המדינה נותנת תמורה של שש דירות לדירה אחת שמפנים, זה מוגזם בצורה מטורפת. התוצאה היא שבמקומות שאני מכיר רוצים לפנות בניינים של ארבע קומות ולבנות מגדלים של 20 קומות ולתוכם מכניסים את האנשים שבאו מהבניינים האלו. עכשיו תראה מה קורה למשפחה כזו – היא במצוקה בדרך כלל, גרה בבית ישן משלמת 50 שקלים ועד בית וגם זה קשה לה, היא תמצא את עצמה תקועה בדירה העשירית וצריכה לשלם ארנונה גבוהה פי שלושה ארבעה ולשלם דמי ניהול של 300 או 400 שקלים בחודש וזה פשוט הכנסת האנשים למצב בלתי אפשרי מבחינתם. אני חושב שאין טיפול בצד החברתי אנושי של האוכלוסייה החלשה ומבחינתי המצב הקיים הוא פגום, רע ובעיקר מעשיר את הקבלנים".

מאיר שטרית // צילום פרטי
מאיר שטרית // צילום פרטי

מה אם כן הפתרון בעיניך?
"אני חושב שצריך לשנות לחלוטין את היחס הזה וליצור מצב שהפינויים של האנשים ייעשו בצורה אנושית ואני אתן לך דוגמא – ברחוב של בנייני קומותיים רוצים לבנות מגדלים של 19 או 20 קומות. אם יעשו זאת זה יהיה הרס מוחלט של השכונה. ניתן לעשות פרויקט פינוי בינוי בצורה אחרת לגמרי – אני הייתי בונה בתים של שש קומות, מדורגים באותו מתווה פחות או יותר, כאשר שתי הקומות הראשונות יינתנו לבעלי הדירות שגרים בקומותיים וארבע הקומות האחרות יימכרו כדי לממן את זה. לא צריך לתת עשרים קומות לקבלנים כי זה להעשיר אותם על חשבון אנשים מסכנים והרס השכונה של תשתיות, כבישים וחניות".

מה תאמר לאנשים שיטענו שזו התקווה היחידה של אותם בעלי דירות?
"אז אני מציע לקבל דירה חדשה בבניין של שש קומות ולא לגור בשמיים עם מגרש חנייה ותשתיות מתאימות, למה זו לא תקווה טובה? חייבים מגדל של עשרים קומות? אם אני אבחר לראשות העיר זה מה שאני מתכוון לעשות. אעשה פינוי בינוי על ידי העירייה באמצעות חברה כלכלית. אני אוכל להוכיח שניתן לעשות את זה במחירים הרבה יותר נמוכים".

הרשויות המקומיות צריכות להמליץ על יזם כזה או אחר?
"לא צריך להמליץ על יזם, אבל אני הייתי עושה מכרז בין היזמים ולוקח את היזם שייתן לי את התוכנית הטובה ביותר. או שהעירייה תעשה התחדשות עירונית באמצעות חברה כלכלית. לאנשים יהיה הרבה יותר בטוח שהעירייה תהיה אחראית על הפרויקט, יודעים שהיא לא תפשוט רגל והם יקבלו תמורה מתאימה בלי סיבוכים באמצע. אני חושב שאפשר לעשות פרויקט יפהפה שייתן תשובה לבעלי הדירות מצד אחד ולעיר מצד שני מבלי להרוס את התשתיות בשכונה".

מה דעתך על כך שהיזמים של הפרויקטים בתחום מתמקדים בעיקר במרכז?
"פינוי – בינוי היום גורם בעיקר להתעשרות של הקבלנים. האם בעלי הדירות מקבלים פתרון? אני לא בטוח. בעיניי הפתרון הזה לא טוב ולכן צריך לשנות את צורת הטיפול ולהפוך אותה להרבה יותר אנושית. המדינה יכולה לקחת את הקרקעות האלו, לבנות בנייה הגיונית לא על מנת לעשות מיליונים על חשבון הציבור, ולתת תשובות ופתרונות דיור טובות לאנשים שחיים היום בתנאים קשים. אם המדינה תעשה את זה, היא יכולה לערבב הכל. היא יכולה למשל לבנות פרויקט ברמת גן ולקחת את ההכנסות שלו לטובת פרויקטים בפריפריה. היא תוכל לאזן ממקומות שיש שם ביקוש גדול ולהעביר חלק מהכסף הזה לטובת הפריפריה ששם זה לא כדאי מבחינה כלכלית".

בדיעבד ההחלטה ליזום את חוק תמ"א 38 הייתה החלטה טובה?
"ההחלטה עצמה נכונה וטובה, אבל נתקלים באותה בעיה שבפריפריה זה לא משתלם ודווקא באותם מקומות שיש בהם סכנה לרעידת אדמה גדולה כמו טבריה, צפת, בית שאן – לא כדאי כלכלית לבצע פרויקט. זה קורה במקומות מבוקשים ששם זה קל לעשות וזה בעיניי לא מספיק טוב. המדינה צריכה ליצור איזונים. לגרום לכך שלמדינה יהיו את הכלים על ידי הטלת אגרה או מסי שבח ולהשקיע את הכסף הזה בפריפריה במקומות שזקוקים לחיזוק".

לסיום כיצד תקדם את התחום ביבנה במידה ותיבחר לראשות העיר?
"אני אבדוק את האופציות האחרות כיצד לעשות זאת בצורה אנושית יותר ונטפל בזה, כשנקודת המוצא שלי היא איך לעשות את זה בצורה הטובה ביותר לאנשים שמפנים, איך לגרום לכך שהחיים שלהם לאחר מכן יהיו הגיוניים שהם יכולים לעמוד בהם. הפתרונות צריכים להיות הרבה יותר אנושיים, צריך לבנות בצורה מרווחת יותר ולתת לאנשים לחיות כמו בני אדם".

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות