banner
אילוסטרציה // Depositphotos
אילוסטרציה // Depositphotos

בסמוך לרצועת עזה: תכנון מחודש למנחת מסוקים והכפלת הבנייה במרכז הרפואי ברזילי

צחי כהן, המנהל האדמיניסטרטיבי של בית החולים: "לא צריך להסביר מה חשיבותו של מנחת לבית חולים שסמוך לרצועת עזה"

זיו גולדפישר 22.09.2024

מנחת מסוקים חדשים והכפלת הבנייה במרכז הרפואי הסמוך לרצועת עזה: הוועדה המחוזית דרום תדון בישיבתה הקרובה השבוע בהפקדתן של שתי תכניות של בית החולים ברזילי באשקלון – תכנית להרחבתו, על רקע הגידול הדמוגרפי החזוי, והקמת מנחת מסוקי חדש. "בית החולים נערך לגידול הדמוגרפי החזוי, ובמקביל התכניות שלנו מושפעות לא מעט מהמצב הביטחוני, וכבר היום חלק ניכר מהמבנים שלנו ממוגנים", מסביר ל"מגדילים" המנהל האדמיניסטרטיבי של בית החולים, צחי כהן.

באדיבות המרכז הרפואי ברזילי
באדיבות המרכז הרפואי ברזילי

בית החולים ברזילי שבאשקלון משרת אוכלוסייה רחבה של תושבים באזור הדרום, ובנוסף הוא המרכז הרפואי הסמוך ביותר לרצועת עזה. למרות החשיבות הביטחונית שלו, המנחת שאליו מפונים חיילים נפסל בעקבות בניית שכונת מגורים סמוך אליו, דבר שהקשה לפנות אליו חיילים שנפצעו במלחמת חרבות ברזל. בעקבות זאת, החל מהלכים לאיתור מקום חלופי למנחת, וזה נמצא בקרבה לבית החולים, צמוד לפארק הלאומי באשקלון. 

צחי כהן // באדיבות המרכז הרפואי ברזילי
צחי כהן // באדיבות המרכז הרפואי ברזילי

המנהל האדמיניסטרטיבי של בית החולים, צחי כהן: "עיריית אשקלון אישרה את הקמת שכונת חיל הים, הסמוכה למנחת הביאה לפסילה שלו על ידי חיל האוויר. בית החולים נדרש לאתר מקום חלופי למנחת, ולא צריך להסביר מה חשיבותו של מנחת לבית חולים, שהוא סמוך לרצועת עזה, ואליו מפונים חיילים מאזור הדרום. אחרי מאמצים גדולים, נמצא מקום שמתאים שהוא סמוך לבית החולים, במרחק של כ-250 מטרים, שטח שגובל מעט ברשות הגנים הלאומיים ושצ"פ ציבורי, וזה מה שעולה לדיון ציבורי. ההכנה ארכה הרבה זמן, כי היו מעורבים כאן הרבה גורמים: רשות שדות התעופה, חיל האוויר, מינהל התכנון, משרד הבריאות, ועוד גופים. הוא גולש במטרים בודדים, על הגדר של פארק אשקלון".

כהן מסביר כי מעבר למנחת עצמו, שרדיוס ההיקף שלו הוא כ-60 מטרים, המנחת מוקף בגדר היקפית, שגולשת מעט לתחום הפארק, אך הדבר קיבל את אישור רשות הטבע והגנים. 

באדיבות המרכז הרפואי ברזילי
באדיבות המרכז הרפואי ברזילי

התכנית למנחת החדש תעלה לדיון בוועדה המחוזית, לצד תכנית להרחבת פעילותו של בית החולים. על פי התכנית, היא נועדה להכין מסגרת תכנונית לפיתוח בית החולים ליעד אוכלוסיית ישראל 14.5 מיליון תושבים בשנת 2045 בהתאם להחלטת המועצה הארצית בנושא מערכת הבריאות. עוד נכתב כי מיקום בית החולים במרכז העיר ולאורך הציר הראשי של המע"ר- שד' בן גוריון חייבו תכנון של שימושים מעורבים של מסחר במפלס חזית הרחוב, משרדים ותעסוקה רפואית. 

בנוסף, היקף שטח הבניה המתוכנן בבית החולים מסתכם בכ-600,000 מ"ר וכן, שטחי שירות בהתאם לצורך. עם זאת, המנהל האדמיניסטרטיבי מסביר כי בבית החולים נערכים לבינוי של עד 300,000 מ"ר עד 2040, שמכפיל למעשה את היקף הבינוי הקיים, שעומד על כ-120,000 מ"ר.

כהן: "בית החולים יושב על שטח של 240 דונם, והצפי שיגדל ל-257 דונמים. יש היום כ-120,000 מ"ר בנוי, ובית החולים הכין את עצמו לגידול הדמוגרפי שיהיה פה ב-2035, הגירה לעיר ועוד – וצריך עוד שטח לבניית עוד מגדל מחלקות פנימיות, עוד מחלקות כירורגיות, עוד בניין ליולדות. אנחנו צפינו שב-2040 בית החולים אמור לגדול ל-300,000 מ"ר, אבל זה דבר שתלוי בהרבה גורמים, כמו תורמים, הקצבות ממשרד הבריאות ועוד. בכל מקרה, אנחנו מכינים אותו לבנייה בשטח הזה. לזה אנחנו ערוכים. אנחנו עומד היום על 643 מיטות, והצפי שנגדל ל-1,176 מיטות ב-2040".

כהן מוסיף כי המציאות הביטחונית, ובעיקר מאז 7.10, השפיעה לא מעט על תכניות הבינוי של בית החולים: "זה התחיל עוד מצוק איתן. כבר אז זיהינו את חוסר היכולת של ביצוע פעולות תחת אש, עם אלפי טילים שנחתו כאן. חלק גדול מתוך המבנים שלנו כבר היום ממוגנים. פתחנו לפני מספר חודשים מכון נפרולוגיה ודיאליזה, שכולו ממוגן. אנחנו בונים מחלקת יולדות ופגייה ממוגנות. לא כל בית החולים יהיה ממוגן, כי זה קשה מאוד לביצוע, אבל זה בהחלט משפיע על התפיסה שלנו ועל מיגון בשעות חירום. יש לזה את תשומת הלב".

לצד הרחבתו המתוכננת של ברזילי, הממשלה מקדמת תכניות להקמת בתי חולים נוספים באזור. בית חולים אחד מתוכנן בבאר שבע, לצד סורוקה הוותיק, וכן בקרית גת. לדברי כהן, תוספת של בתי חולים היא דבר חיוני: "אנחנו שמחים בכל בית חולים חדש שמוקם. בית החולים האחרון שנבנה בישראל אחרי 40 שנה היה אסותא אשדוד, ואחריו מדברים על בית חולים חדש בבאר שבע מעל עשור. בינתיים הדמוגרפיה גדלה, יחס מיטות, רופאים ואחיות ל-1,000 נפש הולך וקטן. לנו יש היום 5 פנימיות ומחלקה גריאטרית שקורסות מעומס. לכן, כל בית חולים חדש הוא ברכה וצורך, בטח בגידול העתידי של האוכלוסיה".

התכנון בוצע על ידי רותי שפריר, שהיא יועצת תעופה, יחד עם משרד קשת קולקר.

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות