banner
אינג' אודי כרמלי // צילום: דורון סהר
אינג' אודי כרמלי // צילום: דורון סהר

אודי כרמלי, מהנדס העיר תל אביב: "אין כאן מהפיכה גרנדיוזית"

הדברים נאמרו במפגש יוזמת לשכת עורכי הדין, שכלל סקירה ותחזית לתוכניות להתחדשות העירונית בשנים הקרובות

במפגש שיזמו לשכת עורכי הדין וחברת עזרה ובצרון, הוצג חזון ההתחדשות העירונית בתל אביב-יפו יפו, שצפוי ללוות את העיר בשנים הקרובות, ולהוסיף לשטחה כ-5,000-6,000 יחידות דיור בכל שנה. 

במפגש, אותו יזמו עו"ד איתמר פנץ, יו"ר וועדת התחדשות עירונית בלשכת עורכי הדין, ו"עזרה ובצרון", חברת הבת העירונית העוסקת בהתחדשות עירונית, השתתפו למעלה מ-300 עורכי דין העוסקים בתחום. יו"ר הלשכה, עו"ד עמית בכר בירך את המשתתפים והדגיש את חשיבות שיתוף הפעולה בין הגופים.

מהנדס העיר, אודי כרמלי, הציג בפני המשתתפים הצצה לאופן שבו חושבים בעירייה ומביטים על ההתחדשות העירונית: "אנו פועלים לייצר בכל המערכת מעבר מהתחדשות נקודתית, קרי תמ"א 38 או 5555, למקומות של תכנון כוללני, מתחמי, שמצליח לייצר מרחבים חדשים, שטחי ציבור ראויים וסיטואציה שבה העיר ממשיכה לעבוד למרות שהיא גדלה כל הזמן.

הגישה העירונית מדברת על דירות מינימליות. חלק מהתפקיד שלנו הוא לספק את החלק המשלים בדירה מינימלית, וזה הסלון העירוני. הדירות יחסית קטנות אבל המזווה נמצא ברחוב המסחרי והסלון במרחב הציבורי וזה שונה מאוד מסיטואציות אורבניות אחרות שמכירים ממקומות אחרים".

כרמלי התייחס לתכניות השונות העומדות בפני אישור: "התכניות השונות בעיקר משנות את הדרך לא את היעד. היעד נשאר אותו יעד. השינוי מבוסס על הרבה מאוד למידה ומה שנעשה כאן בשנים האחרונות".

בהתייחס לתכנית המתאר הוא אמר כי מילת המפתח היא עדכון, "אין כאן מהפיכה גרנדיוזית ושינוי. בעיקר דברים שלמדנו והרבה מאוד דברים שהשתנו בחקיקה: לדוגמה, בתא/ 5000 אין מטרו אין תחנות, לא תמ"א 70 ולא פיתוח מרחבים".

כרמלי ציין כי העירייה מעודדת התחדשות מתחמית וכי בעיר קיימות כ-250 תכניות, 108 תכניות מאושרות ועוד כ-130 תכניות שנמצאים כעת על השולחן.

כרמלי התייחס גם לתכנית 5555, המהווה חלופה לתמ"א 38, חלה על כ-15% משטח העיר, ומתרכזת בעיקר במקומות שבהם נותנים את הכלי של התחדשות נקודתית: "אין הקלות ואין התנגדויות. התכניות הן נפחיות. אנחנו נותנים את הקופסה. מה נכנס בתוכה –  השוק קובע. זה מהלך שיעניק ודאות תכנונית מוחלטת". כרמלי ציין כי בזכות הוודאות התכנונית ברובע 3 ו- 4 , כל השוק השתנה לגמרי, "היום השוק מתחרה על איכות, מחיר, שירות. הכל נעשה ברשות הרישוי בצורה שקופה".

לדבריו, בכוונת העירייה להוביל תכנית גם ברובעים 5 ו-6 ולהביא למצב שתוך 7 שנים,  הוועדה המקומית לתכנון ובנייה תעסוק בעיקר בתב"עות ולא ברישוי.

ליאור שפירא, יו"ר ועד מחוז תל-אביב בלשכת עורכי הדין, יו"ר ועדת משנה לתכנון ובניה בעיריית תל-אביב יפו וממלא מקום ראש העיר, התייחס לתכניות שבקנה ואמר כי: "התכנית הכוללנית 5555 תובא לשיתוף ציבור בקרוב וכי בשלב מאוחר יותר יאושרו תכניות לרובעים 5 ו-6, כך שכל העיר תהיה מכוסה בתכניות, כל התכניות יהיו במסגרת רשות הרישוי ואני מניח שזה יזרז מאוד את ההליך וגם יגרום לוודאות בשוק".

מימין: איתמר פנץ, אלי גינזברג ועמית בכר // צילום: דורון סהר
מימין: איתמר פנץ, אלי גינזברג ועמית בכר // צילום: דורון סהר

מנכ"ל חברת "עזרה ובצרון" אלי גינזברג, אמר כי: "לא נועדנו למטרות רווח, אלא לתת שירות לתושב והיום זה לאפשר להתחדשות עירונית להתקיים בעיר. כיום מובילה החברה 25 תכניות להתחדשות עירונית, המהוות 10% מכלל התכניות בעיר. המומחיות שפיתחנו, מאפשרת קידום עירוני של תכניות במקומות שבהם השוק הפרטי לא מצליח להתגבר על האתגרים ויחד בשיתוף פעולה אנחנו מצליחים להגיע לתוצאות משמעותיות".

מאי לואני // צילום: דורון סהר
מאי לואני // צילום: דורון סהר

מאי לואני שדה, סמנכ"ל התחדשות עירונית ב"עזרה ובצרון", התייחסה לפעילות החברה העירונית בתחום פינוי-בינוי, וציינה כי החברה מקדמת כיום 25 פרויקטים של פינוי-בינוי, בעיקר בדרום ומזרח העיר, באזורים מורכבים מבחינה תכנונית וחברתית. לדבריה, "בניגוד לחברות מארגנות רגילות, עזרה ובצרון פועלת ללא מטרות רווח, במטרה למקסם את התמורות לתושבים. התהליך כולל הסברה מקיפה לתושבים, ליווי צמוד לאורך כל שלבי הפרויקט, ושיתוף הדיירים בקבלת ההחלטות. חדשנות מרכזית בגישת החברה היא שימת התושב במרכז התהליך. היועצים החברתיים משמשים כאנשי אמון של הדיירים ומסייעים בגישור בין התושבים לגורמי התכנון. בנוסף, ניתן דגש מיוחד על צרכי הגיל השלישי ובעלי צרכים מיוחדים, וכן על הקמת קרן תחזוקה ארוכת טווח. גישה זו מבטיחה כי פרויקטי ההתחדשות העירונית יענו על צרכי התושבים ויתרמו לשיפור איכות חייהם".

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות