banner
מימין: רחמים מלול // צילום רמי זנגר | מיכאל וידל // צילום: באדיבות עיריית רמלה | חיים ברוידא // צילום: רז רוגובסקי | יאיר רביבו // צילום: עיריית לוד
מימין: רחמים מלול // צילום רמי זנגר | מיכאל וידל // צילום: באדיבות עיריית רמלה | חיים ברוידא // צילום: רז רוגובסקי | יאיר רביבו // צילום: עיריית לוד

רעידת אדמה בהתחדשות העירונית – תיקון לחוק ותמ"ל יעקוף את ראשי הערים בהכרזה על מתחמי פינוי בינוי

הוותמ"ל תהפוך לוועדה קבועה, ותוכל להרחיב מתחמי פינוי בינוי בעד 50 אחוז. חיים ברוידא: "צעד אנטי דמוקרטי". רחמים מלול: "תיקון אבסורדי"

זיו גולדפישר 22.02.2024

חשיפת "מגדילים": המועצה הארצית לתכנון ולבנייה צפויה לדון בשבוע הקרוב, יום לאחר הבחירות המוניציפליות, בתיקון לחוק לקידום הבנייה במתחמים מועדפים, המעניק סמכויות נרחבות לוותמ"ל (הוועדה לתכנון ובנייה של מתחמים מועדפים) בקידום פרויקטים של פינוי בינוי. לאחר הדיון, חברי המועצה הארצית יביעו את עמדתם והפרוטוקול יצורף להצעת החוק לשרים – והממשלה היא זו שתאשר את החוק.

החוק מאפשר לוועדה להרחיב מתחמי פינוי בינוי בעד 50 אחוז, ולקדם הכרזה על מתחמים שכאלה ללא התייעצות עם ראשי ערים. בנוסף, החוק מציע להפוך את ותמ"ל לוועדה קבועה, על רקע המשבר בענף הדיור. ראשי הרשויות מסתייגים מההצעה. "מדובר בצעד אנטי דמוקרטי", אומר ראש עיריית רעננה, חיים ברוידא.

ותמ"ל הוקמה לפני עשר שנים בהוראת שעה, במטרה לקדם תוכניות בנייה גדולות ברמה ארצית באופן מהיר, תוך התגברות על הוראות של כל תוכנית אחרת. התוכניות שנידונות בוועדה מקודמות במקומות שהוכרזו כמתחמים מועדפים לדיור על ידי הממשלה. חוק הוותמ"ל נחקק בכנסת כהוראת שעה לארבע שנים, והוא הוארך מאז מספר פעמים. 

כעת עולה לדיון במועצה הארצית תיקון לחוק. בדברי ההסבר לחוק נכתב כי הוא מוגש על רקע משבר הדיור המתמשך, ועל מנת לייעל את הליכי התכנון לפי החוק לקידום הבנייה במתחמים מועדפים. החוק כולל מספר תיקונים. החשוב שבהם, הוא הפיכת ותמ"ל לוועדה קבועה. בדברי ההסבר נכתב כי הדבר נחוץ "לאור התמשכות משבר הדיור והצורך במוסד תכנון ארצי קבוע שיעסוק בתכנון יחידות דיור לצד הוועדות המחוזיות". עוד נכתב בדברי ההסבר כי הצורך בהפיכת ותמ"ל לוועדה קבועה נובעת גם בשל הסמכות הנתונה לפי החוק הקיים, לוועדה למתחמים מועדפים לתכנן את המתחמים הסובבים את תחנות המטרו – הליך שצפוי להימשך שנים ארוכות.

תיקון נוסף מתייחס לסמכות הוועדה להרחיב שטח של מתחם פינוי בינוי. על פי החוק הקיים, לוותמ"ל יש סמכות להתאים ולדייק את גבולות המתחם, וכן להרחיבו עד ל-20 אחוז מגודל המתחם שהוכרז. כעת מבקש התיקון לחוק לאפשר הסדר מרחיב יותר לעניין תכניות לפינוי בינוי, ולפיו הוועדה תהיה רשאית להרחיב את שטח המתחם, בהיקף של עד 50 אחוז מהשטח שהוכרז. ההסבר לתיקון המבוקש הוא כי: "תיקון זה נדרש בשל המורכבות הכרוכה בתכניות פינוי בינוי והצורך שמתעורר לעיתים קרובות לשנות ולהרחיב את המתחם שהוכרז ולכלול בתחום התכנית מגרשים סמוכים נוספים לצורך תכנון מיטבי יותר, מתן מענה לצורכי ציבור או שיקולים כלכליים".

תיקון נוסף שמוצע הוא עקיפת ראש הרשות בהליכי הכרזה על מתחמים מועדפים. התיקון מציע לבטל את החובה להתייעץ עם ראשי רשויות לצורך הכרזה על מתחם מועדף. על פי החוק הקיים, הכרזה על מתחם בתחום רשות מסוימת מחייבת התייעצות הן עם הרשות המקומית שבתחומה נמצאת הקרקע והן עם ראש הרשות. בדברי ההסבר, המנגנון הזה מוגדר כהתייעצות כפולה, והליך ארוך ולא יעיל. הצעת התיקון מבקשת לקבוע הסדר אחיד בכל מסלולי ההכרזה, שלפיו נדרשת התייעצות רק עם הרשות המקומית הנוגעת בדבר. לראשי רשויות תינתן רק רשות להביע את עמדתם במהלך הדיון.

ראשי הרשויות המקומיות אינם מתלהבים מהתיקון. "מדובר בתיקון אבסורדי, כי הצוות המקצועי בעירייה לא ילך נגד עמדת ראש העיר, אז מה הם הרוויחו מכך?", אומר ראש עיריית רחובות, רחמים מלול. "ראש העיר הוא גם יו"ר הוועדה המקומית, הוא גם קובע את עמדתו ובהתאם לזה מתיישרים. אבל גם אם הוא לא ראש הוועדה, תכניות פינוי בינוי עולות לדיון אצל ראש העיר, והצוות המקצועי לא ילך נגדו. עם זאת, אני תומך בהפיכת ותמ"ל לוועדה קבועה כדי לזרז הליכים, אבל חייבים להתייעץ עם ראש העיר, בעיקר בנושאים קרדינליים כמו פינוי בינוי".

גם ראש עיריית רמלה, מיכאל וידל, טוען כי התיקון אבסורדי: "ראש העיר עומד בראשות הוועדה המקומית. הצוות המקצועית לא יקבל החלטות קרדינליות בניגוד לעמדתו של ראש העיר. תכנון עיר זה בסמכות ראש העיר".

ראש עיריית רעננה, חיים ברוידא, אומר כי: "ראש העיר הוא זה שבא ומתווה את המדיניות והחזון שלו מול התושבים, וכאשר התושבים נותנים בו אמון, לא יכול להיות שיבוא גורם וייקח ממנו את הסמכות ואת האוטוריטה הזאת. זה צעד אנטי דמוקרטי, והוא יכול לגרום לכך שערים רבות בישראל יאבדו את הייחודיות שראש העיר מבקש לשמור עליה מתוך האינטרסים של הציבור".

מנגד, יש גם מי שתומך בתיקון. יאיר רביבו, ראש עיריית לוד טוען כי: "הפיכת הותמ"ל לוועדה קבועה – לדעתי יכול רק לאפשר לעוד ערים כמו לוד להפיק תועלת מתהליכי התכנון היעילים, הזריזים והאיכותיים של הותמ״ל". באשר להרחבת השטח, הוא אומר כי: "מתן סמכות לותמ"ל להרחיב את שטח ההכרזה של מתחמי פינוי בינוי בעד 50 אחוז  – בדגש על הצורך בהרחבה לטובת התכנון המיטבי – התיקון חשוב מאד ומדבר בעד תכנון איכותי ומכליל". באשר לעקיפת ראשי הערים, אומר רביבו: "ביטול החובה להתייעץ עם ראש הראשות אלא רק הרשות לצורך הכרזה – יש בתיקון הזה ייעול של לוחות הזמנים ולא היו אצלנו מצבים בהם השתמשתי ב- 30 הימים לפרט איזו הסתייגות מהכרזה שקודמה במסלול שהרשות יזמה, כי התוכניות שלנו מקודמות מראש על פי חזון ואסטרטגיה ברורה".

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות