banner
רוני תימור // צילום: מאי כהן | Depositphotos
רוני תימור // צילום: מאי כהן | Depositphotos

אדריכל רוני תימור: "לתגמל את הרשויות ב-100 אלף שקלים על כל דירה חדשה"

"תיקון 139 מהווה פריצת דרך חשובה לקידום ההתחדשות העירונית. עכשיו צריך גם לתגמל את הרשויות ולהגדיל את המכפיל ליזמים" – אדריכל רוני תימור בראיון אישי ל"מגדילים"

לדברי אדריכל תימור, מבעלי משרד "תימור שוורץ אדריכלים", מומחים להתחדשות עירונית ועירוב שימושים, לראשונה מאז הוחלט בשנת 2005 על תמ"א 38, מסתמנת החלטה שעשויה בהחלט להיות פורצת דרך בכל הקשור להתחדשות עירונית. 

מדובר בהחלטת המועצה הארצית לתכנון ובנייה, לאשר את תיקון 139 שיאפשר קיצור משמעותי של ההליכים הסיזיפיים האורכים, לעיתים קרובות, 8-12 שנים מרגע שהוגשה תכנית ועד לקבלת היתר הבנייה. 

"תיקון 139 לחוק התכנון והבנייה, יוזמה שהחלה עוד בתקופת איילת שקד כשרת הפנים, אמור לקצר את הליכי הרישוי באופן משמעותי ביותר, בממוצע 2-4 שנים, ולהגדיל משמעותית את ההיתרים בהתחדשות עירונית כבר ב-2023.

"עד כה, לפרוטוקול, כמות הדירות שאושרו במסגרת תמ"א 38 והתחדשות עירונית בכלל, הייתה קטנה יחסית בכל ההליכים הממושכים של רישוי והיתרים ולדוגמא, במהלך השנים האחרונות, רק כשליש מהבקשות לתמ"א אושרו ויצאו לדרך". 

לתפיסתו של אדריכל תימור, העובדה שסמכויותיהן של הרשויות המקומיות הורחבו באופן ניכר, זאת במסגרת הועדות המקומיות לתכנון ובנייה, היא חכמה, הגיונית ומאפשרת למקבלי ההחלטות ברשויות המקומיות והן לאדריכלים, הרבה יותר מרחב של שיקול דעת.

"אני מברך גם על ההחלטה המהפכנית לכשעצמה, שברגע שהתוכנית תאושר, היא תקבל אוטומטית היתר בנייה. עד כה, לפרוטוקול, היה לוקח חודשים ארוכים, שלא לומר שנים, עד שתוכניות מאושרות היו מקבלות היתר". 

"לתגמל את הרשויות המקומיות על כל דירה שתבנה"
לצד פריצת הדרך המשמעותית, לדידו של תימור, טוב יעשו מקבלי ההחלטות המובילים במשרד הפנים, אם יקדמו במקביל את הפתרון אותו הציע זה מכבר אשר צפוי להגדיל פי כמה וכמה את כמות היצע הדיור בהתחדשות עירונית. "הפתרון שהצעתי מבוסס בעיקרו על תגמול הרשויות המקומיות ב-100 אלף שקלים על כל דירה חדשה שתבנה. באופן זה יקבלו הרשויות עשרות מיליוני שקלים על כל פרויקט בסדר גודל ממוצע, ואף למעלה מכך על פרויקטים גדולים".

לדבריו של תימור, מטרת התגמול היא לגשר על הפער בין הארנונה למגורים לבין הארנונה לעסקים הגבוהה פי 3 לערך, מה שגרם עד כה לרשויות המקומיות לתעדף באופן ברור קידום נדל"ן עסקי, קרי משרדים ומסחר על פני מגורים.

"באופן זה ניתן יהיה להתניע ולהאריך את תוקף תמ"א 38 (שאמור לפוג באוקטובר 2023 ) והתחדשות עירונית בכלל, ולקדם פרויקטים חדשים מן השורה, מה שכמובן יגדיל מאוד את תנופת הבנייה ובסופו של דבר יביא גם להיצע הדיור הנדרש במדינה המתאפיינת בגידול אוכלוסייה גבוה ביותר". 

בנוסף להצעתו לתגמל את הרשויות המקומיות, מציע אדריכל תימור להגדיל משמעותית את מכפיל הדירות שאותן יוכלו הקבלנים לבנות בפריפריה במסגרת התחדשות עירונית, במקום הבניינים שיפונו, זאת על מנת להפוך את ההתחדשות העירונית לכלכלית גם בפריפריה, היכן שערכי הקרקע נמוכים לאין שיעור לעומת אזורי הביקוש במרכז הארץ.

"פעולה משובחת זו של תיקון 139 יחד עם תגמול הרשויות המקומיות, תהפוך את שנת 2023 לשנה שתיזכר כפורצת דרך בשוק הדיור, הן בקיצור הביורוקרטיה, הן בכמות ההיתרים ובסופו של דבר גם בהתחלות הבנייה ובכמות היצע הדירות בשוק", מסכם אדריכל תימור. 

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות