banner
עופרה חדד // צילום: אמנון ארד | depositphotos
עופרה חדד // צילום: אמנון ארד | depositphotos

עפרה חדד, סמנכ"לית ומבעלי חברת יורו ישראל: "הלוביסטים של הבנקים חזקים יותר"

בראיון חג בלעדי, היא רותחת על התיקון "הפופוליסטי" לחוק המכר, יוצאת נגד הבנקים, ומציגה את עמדת היזמים: "המדינה כנראה חושבת שהקרקע של הקבלנים 'לא אוכלת ולא שותה', זה אבסורד" – עפרה חדד סוגרת שנה עם הצעות לשנה טובה יותר

"אחד המהלכים של המדינה בשנה החולפת שיש להם השפעה ניכרת בשוק הנדל"ן הוא התיקון לחוק המכר, לפיו רק 40% ממחיר הדירה יוצמד למדד תשומות הבנייה כך שעלות הקרקע לכאורה בעצם נותקה מההצמדה בפועל. המדינה מתיימרת לבוא לעזרת רוכשי הדירות וזה טוב ויפה, אבל למה לעשות זאת על ידי הכנסת יד לכיס של מישהו אחר?", כך פותחת עפרה חדד, סמנכ"לית ומבעלי חברת יורו ישראל, את ראיון סיכום השנה ב"מגדילים", כשהיא בוחרת לשים את האצבע על אחת ההחלטות השנויות ביותר במחלוקת – התיקון לחוק המכר. 

מדוע התיקון עורר סערה בקרב היזמים?
"לתפיסתי מדובר במהלך פופוליסטי ולא הוגן שפוגע ללא הצדקה במי שבונה בפועל את מדינת ישראל. המדינה כנראה חושבת שהקרקע של הקבלנים 'לא אוכלת ולא שותה', אם תרצו, היא כנראה חושבת שאין לה שום עלות לקבלנים, שהם לא צריכים לשלם עליה הלוואה עבור 75% מהסכום. זה אבסורד. מה גם שהמדינה לא עומדת בתנאי החוק שהיא עצמה קבעה כי מחירי הקרקעות שהיא משווקת לקבלנים מוצמדים גם מוצמדים למדד, ולרוב למדד של שלושה חודשים אחורה. ובמקרה של דחייה במכרזים שמתרחשת למעשה בכל פעם, עלות ההצמדה לקבלנים גדלה והולכת. אם זאת לא איפה ואיפה אני לא יודעת מה כן, אם זו לא אכיפה בררנית אני לא מבינה מה כן. אם כבר עשיתם מהלך שכזה – תחילו אותו על כל הצדדים ולא רק עלינו הקבלנים. וברור שמהלך כזה יתגלגל לרוכשי הדירות ואז במה זה עוזר?". 

"אם המדינה מתיימרת לעזור לזוגות הצעירים – שתעשה זאת בריביות על המשכנתא"
נקודה נוספת באותו הקשר שמעלה חדד, היא מכרזי המדינה במחיר מופחת לזכאי משרד הבינוי והשיכון: "המדינה מצד אחד יוזמת מכרזי מחיר למשתכן ומחיר מטרה לזוגות צעירים – דואגת שההון העצמי 30% של הרוכשים יהיה ממחיר דירה דומה בשוק רגיל כדי שהזוגות יוכלו להקטין את ההון העצמי הנדרש על מנת שיוכלו לרכוש את הדירה – אך במצב של ריבית של המשכנתא שרק עולה ועולה זה מאד בעייתי", היא אומרת. 

לשאלה כיצד ניתן לסייע לזוגות צעירים לרכוש דירות במציאות של עליית מחירי הדיור, היא משיבה כי: "אם המדינה מתיימרת לעזור לזוגות הצעירים על ידי הצמדה חלקית – שתעשה זאת בריביות על המשכנתא. שתקבע כי רק 40% ממחיר הדירה יהיו חשופים לעליית הריבית, או שתקבע ריבית אחידה לרוכשי דירה ראשונה בלבד שלא משתנה בחיי המשכנתא". 

עוד לדבריה, "הבנקים כמובן לא יפסידו מזה, אולי הם ירוויחו מעט פחות מיליארדים. צריך רק שר אמיץ שיעמוד איתן מול הלובי החזק של הבנקים ויעשה את המהלך. אותו שר שעמד איתן מול היזמים והקבלנים ולא הקשיב לטרוניות ולביקורת העזה".

מה חלקם של הבנקים במשבר הזה?
"אני שומעת את הבנקים אומרים שאחת הסיבות להעלאת הריבית היא צינון השוק -אבל אלו הרוכשים שאין להם דירה, לא משקיעים. אלו שזכו בהגרלות שהמדינה שלחה אותם כדי לשפר את מצבם – אז הבנקים נגד הזכאים? נגד הזוגות הצעירים? הרי לא הזכאים מעלים את מחיר הדירות. מחיר הדירות נקבע עוד בזכייה של הקבלן במכרז, אז איזה צינון הם משיגים פה מעבר לרווחים עצומים? חייבים לנטרל את העלאת הריבית לנוטלי משכנתאות. העלאת הריבית באופן גורף על כל המשק אינה נכונה וניתן להחיל אותה חלקית על המשק. אבל כנראה שהלוביסטים של הבנקים חזקים יותר. בעבר לזכאים היה מסלול של ריבית נמוכה יותר ממשקעים וזה הזמן להחזיר את המסלול הזה".

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות