"הרוב המוחלט של הדירות כבר נחטף ואנחנו בגרעון של כ-200,000 דירות"
כך טוען ראול סרוגו בעקבות נתוני התחלות הבנייה ועליית מחירי הדיור שפורסמו לאחרונה – לפניכם תקציר הדעות והתגובות מהשטח
כך טוען ראול סרוגו בעקבות נתוני התחלות הבנייה ועליית מחירי הדיור שפורסמו לאחרונה – לפניכם תקציר הדעות והתגובות מהשטח
מה אומרים בשטח על עליית מדד מחירי הדיור ונתוני התחלות הבנייה שפורסמו לאחרונה?
ראול סרוגו, נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ: "כיוון התחלות הבניה נכון, אך זה לא מספיק. הרוב המוחלט של הדירות כבר נחטף ואנחנו בגרעון של כ-200,000 דירות. עד שלא ייבנו בפועל מעל 100,000 דירות בשנה המחירים לא ימותנו. דרושה תוכנית לא קונבנציונאלית, כפי שהצענו. היא תחייב מכירת כל הקרקע של המדינה והשקעה של 50 מיליארד שקל בשנה בתשתיות תומכות דיור לצד תמיכה ברשויות המקומיות של 5 מיליארד שקל לשנה למשך 3 שנים".
אוהד אסרף, מנכ"ל ארי מגורים לשיווק נדל"ן מציין כי: "הרבעון הראשון של 2021 שהחלו להבנות בו כ- 20,000 יחידות דיור היה יוצא דופן בשנים האחרונות וכבר אנחנו רואים כי ברמת הרבעון יש ירידה קלה שכנראה ותמשיך ברבעונים הבאים. העלייה בהתחלות הבנייה נבעה מהגידול בשיווקי הקרקעות וקרקעות שהבשילו לידי היתרים יחד עם מוטיבציה רבה מצד היזמים ליהנות מעליית מחירי הדיור.
כיום השוק נמצא במגמת שינוי, הריבית עולה ומייקרת את עלויות הפרויקטים, היא יוצרת ההאטה בביקושים בקרב הרוכשים ויש הערכות שעליית המחירים יבלמו , במכרזים האחרונים של המנהל היזמים כבר לא התנפלו על כל קרקע, בנוסף, אנחנו עומדים בפני בחירות והקמת ממשלה, וחוסר הודאות אף הוא גורם לשוק לעצור. נראה ששוב מתפספסת הזדמנות להגדיל את היצע הדיור בישראל באופן משמעותי.
גיורא שרבט מנכ"ל משותף בחברת האחים שרבט: "התחלות הבנייה היו יכולות להיות גבוהות בהרבה לולא החסמים הבירוקרטיים בתחום התכנון והרישוי. הקרקעות שזכינו בהם לפני למעלה משנה , נתקלות במגוון של חסמים בירוקרטים ובחלק מהמכרזים הקרקעות ששווקו על ידי המדינה עוד לא עברו פיתוח . ובנוסף ,להערכתי עליית הריבית ומחנק האשראי עלולים להקטין את התחלות הבנייה העתידיות.
איילת רוסק, מנכ"לית ומבעלי חברת מכלול העוסקת במימון וליווי פרויקטים למגורים: "העלייה בהתחלות הבנייה ברבעון השני משקפת את תנופת הפיתוח בשוק הנדל"ן כיום, וזאת על אף שבחודשים האחרונים נתוני המכירות מעידים על האטה מסוימת לעומת אשתקד. אנחנו בחברות המימון החוץ בנקאי ממש לא מרגישים האטה בפעילות, להיפך – אנו חווים בשנה האחרונה עדנה לאור המחסור הרב-שנתי בדירות, התרחבות תחום ההתחדשות העירונית, והאצה בשיווק קרקעות המדינה.
הכסף הזמין שנמצא בידי חברות האשראי החוץ בנקאי מאפשר ליזמים להוציא לפועל יותר פרויקטים לבניית אלפי דירות כבר היום, ולהגדיל אף יותר את התחלות הבנייה ברבעונים הבאים".
ערן לוי, מנכ"ל ובעלים משותף של חברת הנדל"ן אלטנוילנד: "נתוני הלמ"ס מצביעים על המשך המגמה המבורכת של עלייה בכמות התחלות הבנייה ובכמות היתרי הבנייה גם בשנה האחרונה. במחוז תל אביב לדוגמה נרשם זינוק של כ- 32% בכמות היתרי הבנייה שהונפקו ב-12 החודשים האחרונים. אין ספק שהחלת תוכנית הרובעים בתל אביב הביאו לקפיצה משמעותית בכמות היתרי הבנייה הניתנים לפרויקטים במסגרת התחדשות עירונית, שהם המהווים את עיקר העלייה בכמות הדירות שהוחל בבנייתן בעיר בשנה האחרונה. כמו כן, בחודשים האחרונים השוק מתאושש משנתיים של קורונה, שבהן הרבה תהליכים התעכבו, כמו גם הוצאת היתרים ובניית פרויקטים.
עם זאת, ההיצע עדיין לא עונה על הביקוש, וכדי להביא לאיזון בשוק צריך להגביר את קצב התחלות הבנייה, בעיקר באזורי הביקוש. בחודשים האחרונים, גם בשל עליית הריבית, אנו עדים לעצירה בעליית מחירי הדיור, אך אני לא סבור שנראה ירידה במחירים, כי הביקושים עדיין קשיחים וההיצע לא מספיק גדול".
עו"ד דורון אריאל, מומחה למקרקעין מייסד פירמת דורון אריאל ושות': "נתוני הלמ"ס אולי מציגים לכאורה עלייה בהתחלות הבנייה ברבעון השני, אבל אני סבור שיש לקחת את הנתונים בעירבון מוגבל. אני חושב שהרגולטור איבד שליטה לחלוטין על שוק הנדל"ן. כל שר חדש שמגיע עושה מניפולציות עם נתוני הבסיס של הלמ"ס, משחק עם הנתונים בכך שהוא סופר 80 אלף התחלות בנייה בשנה אבל כל דירה נספרת פעמיים, או שמדובר בהתחלות בנייה של דירות שהתחילו בהן את הבנייה אבל השאירו בור שישכב לעוד 5 שנים, או שהחלו בהן את הפיתוח אבל היזם עדיין לא קיבל את הקרקע מרמ"י וכיוצא בזה. אלה דירות שיגיעו לשוק בעוד 5-7 שנים במקרה הטוב, וחלקן הגדול במקומות שככל הנראה אף אחד לא יגור בהם. לפיכך, לתפיסתי אל לנו להתבשם מהעלייה המוצגת בהתחלות הבנייה ויש לבחון כמה דירות באמת מגיעות לשוק".
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן