banner
כנסת ישראל // Depositphotos
כנסת ישראל // Depositphotos

יום הבחירות: מה הדברים הבוערים שנבחרי הציבור החדשים צריכים לטפל בהם בנדל"ן

הבחירות יובילו לכנסת וממשלה חדשה שתצטרך לטפל בכל הבעיות שהקורונה יצרה ובבעיות נוספות שלא הלכו לשום מקום. הנה הדברים הכי דחופים שהנבחרים החדשים יצטרכו לטפל בהם בענף הנדל"ן בישראל

הבחירות לכנסת הם יום חג. אחרי מימוש הזכות הדמוקרטית, ורגע לפני המדגמים והתוצאות, הנה כמה נקודות חשובות שכל ממשלה חדשה תצטרך לקחת לתשומת ליבה בכל הקשור לענף הנדל"ן.

  1. מכרזי הקרקע צריכים לקבל דחיפה משמעותית. אחרי שנים ארוכות בהן הרוב המכריע של מכרזי המגורים שפרסמה רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) היו לטובת מחיר למשתכן, עכשיו הגיע הזמן לפרסום מכרזים 'רגילים'. גם במרכז וגם בפריפריה. יש את תוכנית דיור במחיר מופחת שאישור וקידם שר הבינוי והשיכון האחרון, יעקב ליצמן, וגם אותם יש לקדם, אולם – בענף מתלוננים על מחסור בקרקעות זמינות לבנייה. ברמ"י יש מנהל חדש שמכיר את הארגון מכל הכיוונים וזו הזדמנות לקדם עוד מכרזים גם למגורים וגם לייעודים אחרים. היצע זמין הוא מצרך חשוב, במיוחד אחרי שנת הקורונה.

  2. קידום דיור להשכרה. בשנה האחרונה נראה שתחום הדיור להשכרה התחיל להתקדם בצורה משמעותית. גם בכל הקשור ליוזמות של השוק החופשי במסגרת חוק עידוד השקעות הון וגם בנתיב הממשלתית באמצעות מכרזים והחברה הממשלתית לדיור להשכרה 'דיר להשכיר'. אבל זה לא מספיק. יש לקדם מכרזים נוספים, אבל גם לבחון את ההיצע הקיים בשטח, וגם בתוכניות שהותמ"ל אישרה בעבר, כדי להבין היכן צריך דיור להשכרה והיכן יש כבר היום תכנון או היצע מספק.

  3. חיזוק מבני ציבור, חינוך מסחר ותעסוקה. כשמדברים על תמ"א 38 ופינוי בינוי, תמיד מתייחסים בעיקר לתחום המגורים. אבל מה עם שאר המבנים הישנים שזקוקים לחיזוק? על הממשלה להתייחס לסוגייה ברצינות ולבחון שיטות נוספות כמו גם אמצעי מימון נוספים לחיזוק מבני החינוך והציבור בהקדם האפשרי. מיפוי כבר נעשה בעבר ויש גם לא מעט דו"חות של מבקר המדינה שנכתבו בנושא בעבר. תמיד חשוב לזכור שאם תהיה רעידת אדמה משמעותית, אף אחד לא יודע להגיד אם היא תהיה בלילה כשכולם בבתים או דווקא ביום כשרוב האוכלוסייה בעבודה או במוסדות הציבור והחינוך.

  4. פיקוח ובקרה על תחום חברות הניהול. בישראל נבנים מידי שנה עוד ועוד מגדלי מגורים. גם תוכניות ההתחדשות העירונית השונות מחליפות את מבני המגורים הישנים והנמוכים במגדלים גבוהים. המגדלים והפרויקטים החדישים דורשים מערכות מסובכות ומורכבות, תקנים חדשים והרבה מאוד תחזוקה וטיפול. את ועד הבית הישן והטוב שכלל הוצאה של עשרות עד מאות בודדות של שקלים בחודש מחליפות חברות ניהול שגובות מאות שקלים מבעלי הדירות. אבל – נכון להיום אין פיקוח או בקרה על חברות הניהול הללו, אין תקנים מחייבים או פרמטרים שיאפשרו פיקוח נאות. במשרד המשפטים כבר התייחסו לנושא בעבר וביקשו להסדיר אותו. גם במשרד הבינוי והשיכון מכירים את הנושא. הגיע הזמן לטיפול משמעותי בסוגיה.

  5. בטיחות באתרי הבנייה. הקורונה דחקה את הנושא החשוב הזה הצידה. אף אחד כבר לא זוכר שלפני כמה שנים ההסתדרות כמעט השביתה את כל המדינה בגלל מצב הבטיחות הרעוע בענף הבנייה. נכון, יש צעדים שנעשו, אבל הם לא קרובים בכלל להיות מספיקים. עוד נושא שהממשלה החדשה תהיה צריכה לטפל בו.  

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות