banner
אילוסטרציה // מגדילים
אילוסטרציה ת"א // מגדילים

הנורה האדומה נדלקה: עליית המחירים כבר דופקת על הדלת

השבוע קיבלנו עוד הוכחה שמדיניות הממשלה להורדת מחירי הדיור עומדת להתפוצץ, לאחר דיווח הלמ"ס על ירידה של כ-10.4% בהתחלות הבנייה במדינת ישראל בשנת 2018. יזמים ובעלי מקצוע מסבירים למה אוטוטו זה יעלה לנו ביוקר

לוי יצחק עורך מחירון הדירות
"יזמים אינם מצטיידים בקרקעות חדשות ולא בונים גם על קרקעות שנמצאות בבעלותם. ככה זה כשהמדינה מצהירה שתוריד את מחירי הדירות, ואינה משווקת קרקעות אלא לפרויקטים של מחיר למשתכן. התוצאה ברורה: מגמת הפעילות של שוק הנדל"ן הואטה. מספר העסקאות נמוך, היזמים תקועים עם מלאי בלתי מכור של דירות, יוצאים במבצעים כדי למכור את הקיים, ואינם מעוניינים להתחיל פרויקטים חדשים. הפריפריה רוויה במבצעים של מחיר למשתכן והקבלנים נמנעים מלה תחרות בפרויקטים אלה. מרבית הבנייה באזורי הביקוש היא בהתחדשות עירונית, תמ"א ופינוי בינוי, אבל לאחרונה גם בערים שהיו אלופות בפרויקטים של תמ"א נכרת האטה, משום שהערים אינן ערוכות מבחינת תשתיות, להיקפי בנייה גבוהים. ממש כפי שצפינו, מחירי הדירות כמעט ללא שינוי, אך הירידה בהתחלות הבנייה תביא בעתיד הנראה לעין לעליות מחירים".

לוי יצחק // יחצ
לוי יצחק // יחצ

שמאית המקרקעין והמשפטנית נחמה בוגין
"התחלות הבנייה נמצאות בירידה מתמדת וזוהי סכנה אמיתית שנשלם עליה מחיר בשנים הבאות. לעומת זאת הביקוש לדירות לא יורד, על כך אין ויכוח וגם אין סיבה מהותית לכך לאור הגידול באוכלוסייה. הניסיונות של הממשלה לקרר ולצנן את השוק לא הביאו לירידת מחירים אלא גרמו לקיפאון שרק מונע ירידה של מחירים ואף עלול בהחלט להביא לעלייתם בתקופה הקרובה. הממשלה לא יכולה להמשיך בקרב שפתחה מול היזמים והקבלנים, ואת התוצאה של הניסיון הזה אנו רואים כעת בנתונים. מי שמשלם את המחיר לצערי הוא הציבור".

שמאית המקרקעין והמשפטנית - נחמה בוגין // צילום: עמית ישראלי
שמאית המקרקעין והמשפטנית – נחמה בוגין // צילום: עמית ישראלי

אוהד סבן, סמנכ"ל דונה
"הירידה בהתחלות הבניה נובעת מכמה גורמים, כאשר הגורם העיקרי נובע מהירידה בשיעור המשקיעים בענף. זה בא לידי ביטוי בכל פרוייקט ופרוייקט שבו היזמים מעכבים את היציאה לפריסייל, בו בדר"כ רוב הדירות היו נמכרות למשקיעים במטרה לקבל מימון ולווי בנקאי. כיוון שכיום אין משקיעים, היזמים מעכבים את תחילת הבנייה של פרוייקטים ולכן רואים ירידה משמעותית בהיקף התחלות הבנייה ב-2018. התוכנית של שר האוצר, משה כחלון, להוצאת המשקיעים מהשוק של הנדל"ן למגורים באמצעות עליית מס רכישה והניסיון לקדם מס על דירה שלישית – לבסוף היו בעוכריו. היום נוכל לראות את כספי המשקיעים מוצאים את הכסף לטובת רכישת נכנסים בחו"ל".

אוהד סבן סמנכל דונה // צילום איתמר סיידא
אוהד סבן סמנכל דונה // צילום איתמר סיידא

עו"ד דוד אזולאי, מנכ"ל קבוצת דוד אזולאי
"הדבר הכי מבורך שהממשל הנוכחי עשה זה הוותמ"ל שעשה עבודה יפה, ודחף מתחמים חשובים, כולל באזורים שבהם אף אחד לא העז לגעת עד כה. לצערי בשאר הדברים הנוגעים לתחום הדיור השלטון הנוכחי פחות הצליח, שלא לומר נכשל. הנתונים האלה לא מפתיעים והם תוצאה של הניסיון של הממשלה לסרס את השוק ובעיקר את צד הביקוש על ידי יצירת מחסומים לא טבעיים. הקבלנים מצדם מראים שלא ימהרו להתחיל בבנייה חדשה ולהוציא היתרים בתנאים של חוסר ודאות. המשק, בדגש על שוק הנדל"ן, צריך ודאות ויציבות, צריך לקבל תמיכה מהמדינה החל מהגורמים הבכירים בממשל ועד לרשויות המקומיות. כשהיזם, שהוא זה שמסכן את כספו, מרגיש שיש שיתוף פעולה מצד הממשל הוא מסוגל לממש את כל המלאים שלו בזמן המידי ואף להתגמש ולהתאים את עצמו לצורך הציבורי. התוצאה של הנתונים האלה היא שמחירי הנדל"ן לא ירדו בתקופה הקרובה. הם יכולים להישאר על כנם או לרשום עליות קלות, אבל הם לא יירדו. היזמים יושבים על הגדר ולא ממהרים לבנות".

עו"ד דוד אזולאי // יחצ
עו"ד דוד אזולאי // יחצ

רועי פדלון, מבעלי קבוצת פדלון – שפונדר
"לא צריך להיות כלכלן גדול על מנת להבין שיש ריבוי אוכלוסין טבעי במדינה ובסופו של דבר אנשים צריכים דירות. הירידה הדרסטית בהתחלות הבניה רק מגדילה את הפערים בין ההיצע לביקושים ולא מטפלת במחירים. ההחלטה הגורפת של הרשויות לקדם אך ורק מכרזי מחיר למשתכן גרמה לכך שרוכשים פוטנציאליים רבים ימתינו על הגדר עד שהמדינה תתפכח וחלק מהיזמים ימתינו לחזרה למדיניות של בנייה בשוק החופשי ואנו רואים שהבליץ שניסתה לבצע המדינה במכרזים אילו ברבעון האחרון גם לא עזר. בסופו של יום הרשויות יצטרכו לתת מענה למחסור העצום בדירות במשק. ברגע שזה יקרה היזמים והרוכשים ירדו מהגדר ותיווצר עליית מחירים נוספת. כרגע בשל הירידה בהתחלות הבניה לנו כיזמים יש מוטיבציה לקדם עסקאות נוספות".

רועי פדלון מבעלי קבוצת פדלון שפונדר // יחצ
רועי פדלון מבעלי קבוצת פדלון שפונדר // יחצ

לירון פרי, מנכ"ל פרי נדל"ן
"אני לא ממש מופתע מהנתונים. כבר כמה שנים הממשלה מפרסמת בעיקר מכרזי מחיר למשתכן מה שגרם בין היתר לזינוק במחירי הקרקעות הפרטיות. שהממשל מתערב בשוק ומוציא ממנו חלק נרחב מרוכשי הדירות אזי התוצאה הזאת מתבקשת. מניח שהממשלה הבאה תתעשת ותתחיל לשווק גם קרקעות לבנייה חופשית ללא קשר למחיר למשתכן. בסופו של דבר השוק יודע לעבוד אם נותנים לו קרקעות וחופש פעולה ללא חסמים".

לירון פרי // צילום רונן פדידה
לירון פרי // צילום רונן פדידה

יהודה הרציג, הרציג נדל"ן: "בסופו של דבר העקב אכילס, למרות מחיר למשתכן והסכמי הגג, הינו שוק הדיור בפריפריה. לנו, היזמים, אין כמעט כלל כדאיות לקדם בנייה כזו, הן בשל ערכי הקרקע האפסיים והן בשל הבירוקרטיה וחוסר בשלות לתהליכים אלה אצל חלק נכבד מהרשויות המקומיות. על כן המפתח לשינוי נמצא בפתרונות שיביאו אותנו לבנות, ולבנות הרבה, במקומות אלה"

יהודה הרציג // יחצ
יהודה הרציג // יחצ

ארז כהן, לשעבר יו"ר לשכת שמאי המקרקעין: "הנתונים מצביעים על הצורך הדחוף לתגבר את ההתחדשות העירונית, זאת על מנת להגדיל את היצע הדיור וכמו כן לדחוף ברמה האסטרטגית לא רק את תמא 38, שכבודה במקומה מונח, אלא גם ובעיקר פרוייקטים גדולים של פינוי בינוי שרק הם יוכלו לייצר את מלאי הדיור הנדרש לדורות הבאים. אחרת שוק הדיור ימשיך להתנדנד סביב ה-45-50 אלף התחלות בנייה גם בשנים הבאות"

ארז כהן // צילום: חן ליאופולד
ארז כהן // צילום: חן ליאופולד

אדריכל הראל ניר HNA אדריכלים: "תמונת סיכום 2018 מלמדת על הצורך הדחוף להשתמש בהתחדשות עירונית ככלי חשוב לציפוף הבנייה ובמיוחד בנייה לגובה, הן במרכז הארץ והן בפריפריה, זאת תוך שימוש מושכל בשימושים מעורבים בבנייה. לשם כך צריכה הממשלה וצריכות הרשויות המקומיות, כולל ערי פריפריה, להערך למשימה לאומית זו".

אדריכל הראל ניר // צילום סיון שחור
אדריכל הראל ניר // צילום סיון שחור

 

 

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות