banner
באדיבות דוברות משרד האוצר
באדיבות דוברות משרד האוצר

עוד מכה למחיר למשתכן: הזוכים לא יוכלו להתנגד לבקשות היזם להקלות

עו"ד ארז קמיניץ, היועץ המשפטי לממשלה הכריע: זוכי מחיר למשתכן לא יוכלו להגיש התנגדויות לבקשות יזמים לקבלת הקלות בנייה, כך עולה מחוות דעתו, שניתנה לאור התנגדויות שהגישו זוכים

תמונת ארכיון: טקס חנוכת פרויקט מחיר למשתכן // באדיבות דוברות משרד האוצר

הרקע לחוות הדעת שפרסם היועץ המשפטי לממשלה הוא מבול התנגדויות שהגישו זוכי מחיר למשתכן לפרויקטים ואשר כבר הגיעו לפתחו של בית המשפט. עיקר ההתנגדויות נגעו לתוספת דירות, אותן ביקשו היזמים בכדי להפוך את הפרויקט לכלכלי אלא שתוספת דירות גם משפיעה על איכות החיים בבניין, תכנון הפרויקט ועוד.

מחוות הדעת של קמיניץ, עליה חתומה גם עו"ד כרמית יוליס – ראש אשכול נדל"ן, עולה כי: "הגענו לכלל מסקנה כי זוכי מחיר למשתכן אינם בעלי זכות כאמור. כפי שפורט בהרחבה לעיל, בחינת התקיימותו של מבחן הפגיעה ושקילת מכלול השיקולים הצריכים לעניין, מובילים למסקנה כי לזוכי מחיר למשתכן, שזכו בהגרלה לפני הוצאת היתר בנייה, אין זכות במקרקעין או לגביהם אשר נפגעה באופן המקנה זכות להתנגד, והם לא רכשו בשלב הזכייה אינטרס הסתמכות מספק ליצירת זכות עמידה לשם הגשת התנגדות להקלה".

במסגרת חוות הדעת, נחשפת גם תמונת המצב העגומה, לפיה היזמים נאצלים להגיש בקשות נרחבות לשינוי במקרקעין: "במקרים רבים, מגישים היזמים עם הבקשה להיתר, גם בקשות להקלות שעניינן סטייה מקווי בניין, תוספת לשטח בנייה, תוספת קומות ותוספת יח"ד, ועוד. בחלק מהמקרים הגשת הבקשה להקלה אף מתחייבת מתנאי ההיתר".

עמדת משרד הבינוי והשיכון ומטה הדיור, המופיעה אף היא בחוות הדעת, דווקא גורסת אחרת: "בשלבי הזכייה, אין לזוכה ידיעה לגבי מאפייני הבניינים והדירות שיוקמו, לרבות מספר הקומות, מספר החדרים בדירות, כיווני האוויר, גודל ומנח המרפסות ואפילו מחירן הסופי של הדירות אינו ידוע. מכאן שאין בהודעת הזכאות משום יצירת זיקה מספיקה של הזוכים להליכי התכנון והרישוי.

עו"ד שמואל שוב, שותף מנהל במשרד עוה"ד שוב ושות' המייצג חברות בנייה ויזמים בפרויקטים של מחיר למשתכן, אומר בעקבות חוות הדעה כי: מדובר בחוות דעת חשובה ונחוצה של היועץ המשפטי. לדבריו, זוכי ההגרלות במחיר למשתכן שזכו בדירות עוד טרם קבלת ההיתר לקחו לעצמם פריבילגיה שאין לרוכשי דירות אחרים ולנסות לשנות תוכניות של הפרויקטים בהם יגורו עוד בטרם בחרו דירות חתמו על הסכם.

עוד שמואל שוב // צילום:סטודיו טומס
עוד שמואל שוב // צילום:סטודיו טומס

"הזוכים שזכו עוד בטרם אושרו תכניות הבניה  התנגדו לתכנון, לצורת הבניין והדירות ואף התנגדו לבקשות הקלה במספר יחידות הדיור, דבר שלמעשה אינטרס ציבורי שייהנו עוד זוכים מההטבות ,האפשרות שהייתה להם להתנגד לבקשות להקלות ולחייב את הקבלנים בשינוי תוכניות גרמה לעיכובים של שנה ולעיתים יותר בבניית פרויקטים של מחיר למשתכן. כמעט בכל פרויקט מחיר למשתכן הזוכים התנגדו לתכנון ולהקלות וכך נפגעו גם היזמים שנאלצו לעיתים לשנות תוכניות ולהוציא כספים על הליכים משפטיים וגם הזוכים האחרים בהגרלה שהמשמעות עבורם של עיכוב של שנה ומעלה בקידום בפרויקט היא תשלום של עשרות אלפי שקלים של שכירות בהמתנה לדירה החדשה.

"תוכנית מחיר למשתכן היא תוכנית נכונה שמאפשרת יצירת דירות מוזלות אולם הניסיון להאיץ אותה באמצעות הגרלות עוד לפני שידוע תכנון הפרויקט וטרם קבלת ההיתר יצרה בשוק אי וודאות וגרמה נזקים הן ליזמים והן לרוכשים ואני מקווה שהתערבות של היועץ המשפטי ופרסום חוות הדעת ישימו קץ לאי הוודאות ,שהרשויות יפעלו לפי הנחית היועמ"ש ויאפשרו לפרויקטים לצאת לדרך".

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות