banner
רמי גרינברג // צילום: ראובן קופיצינסקי | Depositphotos
רמי גרינברג // צילום: ראובן קופיצינסקי | Depositphotos

רמי גרינברג, ראש העיר פתח תקוה: "כיום מקודמות כ-33 אלף יחידות דיור במסגרת פינוי בינוי בכ-60 מתחמים"

פתח תקוה שחוגגת 145 שנים להיווסדה נמצאת בתנופת פיתוח מרשימה אולם לא מותירה מאחור את השכונות הותיקות באמצעות קידום פרויקטים של התחדשות עירונית 

ניסיון ציבורי: רמי גרינברג (45) מכהן כראש העיר פתח תקוה משנת 2018, למועצת העיר נבחר לראשונה בשנת 2013. במהלך השנים עבד גרינברג בעיריית הוד השרון ולאחר מכן בעיריית פתח תקוה כעוזר מנכ"ל, מנהל האגף לקידום מערכות עירוניות וכעוזר ראש העיר. שירת כקצין ביחידה המובחרת דובדבן, במסגרתה השתתף בפעילויות ומבצעים רבים. כיום משמש במילואים כמפקד פלוגה בדרגת רב סרן בחטיבת הצנחנים. 

השכלה: גרינברג עורך דין, בוגר בהצטיינות של מכללת שערי משפט, התמחה בבית משפט השלום בתחום הפלילי.

אולי לא ידעתם: לאחר שירותו הצבאי גרינברג התגייס למשטרה למשך שנתיים ושירת בין היתר כבלש

מתי הייתה פריצת הדרך שלך בהתחדשות העירונית בעיר?
"פתח תקווה היא עיר ותיקה החוגגת 145 שנים להיווסדה. ממושבה חקלאית קטנה צמחה העיר והפכה למטרופולין מרכזי ומשמעותי. המושבה קמה סביב כיכר המייסדים, השוק ומרכז העיר, ועם השנים הלכה והתרחבה באופן משמעותי לשכונות השונות. כיום יש בפ"ת כ-275,000 תושבים אשר בחרו לגור ולחיות בפתח תקווה ונהנים ממעטפת כוללת של שירותים.

מאחר והעיר ותיקה, ברור היה כי יש צורך לתת מענה מקיף בנושא התחדשות עירונית למרכז העיר ולשכונות הוותיקות. לשם כך הקמנו את מינהלת "כרמים" שתפקידה לסייע לתושבים ויזמים לקדם התחדשות עירונית אם במסגרת תמ"א 38 או במסגרת פינוי בינוי. מאז הוקמה קודמו סמכי תוכניות ומדיניות לחמש שכונות וותיקות בעיר ביניהן מדיניות אסטרטגית למרכז העיר, שלוש תוכניות מפורטות להתחדשות סביב תחנות המטרו וכן תוכנית עירונית להתחדשות בניינית שתחליף את תמ"א 38 כשזו תפוג.

מתחם קרול // הדמיה: משרד צפור אדריכלים ומתכנני ערים
מתחם קרול // הדמיה: משרד צפור אדריכלים ומתכנני ערים

כל התחדשות ושינוי בשכונה מביא איתו צמיחה של השכונה, פיתוח חזותי של השכונה, כניסת משפחות צעירות, פעילות קהילתית וחברתית ותנועה של מסחר. 

במרכז העיר נעשו תכניות ייעודיות לשיפור המרחב. בין היתר: שופץ מדרחוב ההגנה במטרה להפכו למרחב מזמין ושוקק חיים, שופץ מתחם שפיגל במרכז העיר כמרחב לבילוי ומנוחה, הונחו פארקלטים ברחוב חובבי ציון בסמוך לבתי קפה, קודמו מרכזי תרבות כגון מתחם שרת ששופץ וממרכז קהילתי לב המושבה, הוקמה שלוחה של בית הספר למוסיקה רימון בהיכל התרבות השוכן בסמוך לתחנה המרכזית ועוד". 

מהו היקף יחידות הדיור החדשות המקודמות כיום בעיר במסגרת התחדשות עירונית?
"כיום מקודמות כ-33 אלף יחידות במסגרת פינוי בינוי בכ-60 מתחמים, ועוד כ-3,000 יחידות מידי שנה במסגרת תמ"א 38. שלוש תוכניות מטרו במסגרת תמ"א 70 – מטרו מרכז העיר, מטרו מזרח (צומת סירקין) ומטרו ארלוזורוב. עוד במסלול רשויות מתחם בר כוכבא מערב והתוכנית להתחדשות בניינית, תוכנית מפורטת לשכונת יוספטל ותוכנית רמת ורבר שלקראת אישור. הפוקוס המשמעותי הוא על מרכז העיר בהיבטים רבים מלבד תכנון לטווח רחוק והוא נעשה במסגרת המדיניות האסטרטגית למרכז העיר שמנהל התכנון מממן את הכנתה. מתחמים משמעותיים במסלול רישוי – מתחם אנסקי בסמוך לתחנת מטרו בלינסון וכן מתחם ארגוב באחדות. כל זאת, בנוסף לפיתוח לאורך ציר הרק"ל ז'בוטינסקי – אורלוב".

כיצד העירייה מייצרת ודאות ליזמים ולדיירים?
"עיריית פתח תקווה עובדת בשקיפות מלאה ובשיתוף פעולה עם כלל הגורמים.

מינהלת ההתחדשות העירונית מקיימת כנסי שיתוף הציבור, הנגשת מידע לתושבים ויזמים, מקדמת מסמכי מדיניות, מקיימת מסלול ירוק ליזמים ומאפשרת הקלות אם יש (כגון היטל השבחה) כשמתאפשר.

לעירייה בכלל ולמינהלת כרמים בפרט יש אמצעי הסברה ופרסום: אתר, פייסבוק, אינסטגרם, נשלחים ניוזלטרים. ישנו מענה טלפוני ופגישות נערכות לפי צורך ודרישה. כמו כן למנהלת יועץ משפטי שנותן שירות גם לתושבים. 

הוועדה המקומית עוד ב-2019 אישרה מדיניות להתחדשות עירונית אשר עודכנה במאי 2021. במאי 2022 החליטה מועצת העיר על מדיניות היטל השבחה בכל העיר על מתחמי פינוי בינוי. המינהלת מלווה ומייעצת לתושבים לערוך תהליכים נכונים. באשר לתמ"א 38 העירייה נערכה להכנת תוכנית מחליפה שאושרה במקומית וכעת נקלטה בוועדה המחוזית ואשר משמשת היום כמדיניות העירייה לעקרונות התכנון במסגרת תמ"א 38. כמו כן נקבעו מכפילים לפי אזורים".

מתחם אנסקי // הדמיה: MYS Architects
מתחם אנסקי // הדמיה: MYS Architects

אילו שכונות או אזורים יקבלו דחיפה משמעותית בשנים הקרובות?
מרכז העיר – לב המושבה, ולאחריו שאר השכונות שיש להן מדיניות או תוכנית להתחדשות עירונית: עמישב, אחדות, יוספטל, תקומה ורמת ורבר וכמובן התוכניות סביב תחנות המטרו. 

שלוש תוכניות מטרו במסגרת תמ"א 70 – מטרו מרכז העיר, מטרו מזרח (צומת סירקין) ומטרו ארלוזורוב. עוד במסלול רשויות מתחם בר כוכבא מערב והתוכנית להתחדשות בניינית, תוכנית מפורטת לשכונת יוספטל ותוכנית רמת ורבר שלקראת אישור. 

הפוקוס המשמעותי הוא על מרכז העיר בהיבטים רבים מלבד תכנון לטווח רחוק והוא נעשה במסגרת המדיניות האסטרטגית למרכז העיר שמנהל התכנון ממן את הכנתה. מתחמים משמעותיים במסלול רישוי – מתחם אנסקי בסמוך לתחנת מטרו בלינסון וכן מתחם ארגוב באחדות.

עיריית פתח תקווה גם מקדמת עירוב שימושים- שכירות ארוכת טווח לצעירים; מחיר למשתכן; תשתיות תחבורה לצירים משמעותיים (רכבת קלה, מטרו בעתיד); אזורי תעסוקה ומסחר – מדיניות לדיור בהישג יד, תוכנית אב לתחבורה הכוללת תכנון של רישות העיר בשבילי אופניים כתנועה רכה משלימה לקווי המטרו והרק"ל. מדיניות לשכונת גאולה וכל שאר התוכניות לשכונות וזו המחליפה את התמ"א. תוכניות להתחדשות של אזורי התעסוקה וכן חידוש פארק הירקון. 

בנוסף אין להתעלם מהשכונה החדשה "נוף ירקון" שתקום על בסיס מחנה סירקין לשעבר, שכונה ירוקה, מרווחת המתוכננת היטב, ואת פיתוח אזורי התעסוקה בעיר פארקטק (קריית אריה לשעבר), ירקון (סגולה) וסטרטסיב (רמת סיב). בכל האזורים הללו קיים תיכנון לחידוש ופיתוח מגדלי עסקים, מרכזים עסקיים, אזורי מסחר וכו'". 

מתחם שבט דן שכונת עמישב // הדמיה: משרד אדריכלים סיטי-בי
מתחם שבט דן שכונת עמישב // הדמיה: משרד אדריכלים סיטי-בי

מה האתגר הכי גדול של ועדות ומשרדי התכנון הארציים?
"לקצר תהליכים, לאפשר לפתח תקווה להיות וועדה עצמאית. להשקיע משאבים בהתחדשות המרחבים הציבוריים לא רק תכנון אלא גם מענקים לפיתוח לאורך תשתיות תחבורת המונים או אחרים".

לסיום, משפט השראה שאתה נוהג לומר?
"התחדשות עירונית הינה הכלי המרכזי בעזרתו הרשות מצליחה לחדש את האזורים הוותיקים והישנים, לחדש את חזות הבתים, התשתיות הציבוריות והשכונות, להעלות את ערך הדירות ולשפר באופן משמעותי את איכות חיי התושבים, בטיחותם וביטחונם. כל פרויקט מקודם רק לאחר שאנו מוצאים לו פתרונות תחבורתיים ותנועתיים, שטחים ירוקים, שטחים למשחק ופנאי וכמובן מוסדות חינוך ותרבות. העיר פתח תקווה נמצאת בתנופת פיתוח מתמדת".

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות